Lichtmeetmethodes en lichtmeter 

nikon lichtmeting matrixLicht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit. 

 

De lichtmeter is een lichtgevoelige cel die in de body van je camera verstopt zit. Het licht dat vanaf het onderwerp wordt gereflecteerd, komt via je objectief bij de lichtmeter terecht. Zodoende wordt bepaald hoeveel licht de sensor nodig heeft voor een goede belichting van de opname. Deze manier van licht meten noemen we 'Indirecte lichtmeting' in tegenstelling tot 'Directe lichtmeting' waarbij dat met behulp van een losse lichtmeter wordt gedaan, maar daarover verderop meer.  Voor de indirecte manier van licht meten zijn verschillende methodes in de camera te vinden.  In de meeste camera zijn dat er drie en in sommige types vier (Canon heeft ook een  Centrum gewogen lichtmeetmethode).  Iedere methode heeft een ander effect op de belichting van je  oopname en daarom is het goed om te weten hoe ze werken.

 

nikon lichtmeting matrixIn alle camera's kom je dit of een soortgelijk symbool tegen dat staat voor de matrixmeting, meervlaksmeting of multimeting. Wanneer je kiest voor deze optie dat wordt het licht van het totale beeld (de compositie) gelijkmatig gemeten. Fotografeer je een onderwerp met verschillende helderheden, bijvoorbeeld met wisselende lichte en donkere gebieden, dan is deze lichtmeetmethode een goede keuze. Alle delen in je beeld worden dan gelijkmatig meegenomen en krijg je  een goede afgewogen belichting.  Je zou deze methode bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij landschappen maar ook bij fotografie in de stad kun je met deze prima uit de voeten. Deze manier van lichtmeten wordt ook wel intergrale lichtmeting genoemd.

 

nikon lichtmeten centerDit symbool kom je ook in je camera tegen en dat staat voor centrummeting of deelmeting. Met deze instelling zal je een kleiner deel (het centrum) van je beeld meten. De nadruk van de belichting van het onderwerp ligt dan dus  op het centrum van je compositie. Deze manier van lichtmeten wordt ook wel intergrale lichtmeting met prioriteit op het centrum genoemd. Deze methode is behoorlijk geavanceerd, het werd al in de tijd van de analoge fotografie toegepast.

 

nikon lichtmeting spot metingDit symbool staat voor spotmeting. Dit zal je gebruiken wanneer er een klein gedeelte (spot) van je beeld belicht moet worden. In tegenstelling tot de eerder beschreven methodes, gebruikt de lichtmeter maar een heel klein deel van zijn  oppervlak (bijv 1%) waardoor de nadruk ligt op dat kleine gebied dat goed wordt belicht terwijl er met de rest geen rekening wordt gehouden. Denk hierbij maar aan een persoon die tegen een lichte achtergrond staat, bijvoorbeeld een raam. Zou je dan één van de hiervoor beschreven methodes gebruiken dan zal je onderwerp veel te donker zijn (onderbelicht). Met de spotmeting krijg je wel een goede belichting.

 

Een andere manier van lichtmeten is de directe lichtmeting. Fotografen die deze manier toepassenLichtmeter 1 willen een exactere lichtmeting en gebruiken daar dan een losse lichtmeter voor. Het voordeel is dat het licht wordt gemeten (direct) en dus niet de reflectie van het licht (indirect). Deze manier levert weliswaar een veel nauwkeuriger resultaat op maar de beginnende fotograaf zal hier (nog) niet meteen aan beginnen. De lichtmeetmethodes in de camera zijn ook prima.

De manier waarop het licht wordt gemeten is dus heel belangrijk en daarom is het goed om er iets vanaf te weten om een verkeerde belichting te voorkomen. Daarom adviseer ik altijd om de verschillende methodes in diverse lichtsituaties uit te proberen en dan de verschillen te bekijken op je computer. 

 

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je meer leren over de basistechnieken van fotograferen, volg dan de basiscursus fotograferen, waar we ook de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van jouw camera uitvoering behandelen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag via het contactformulier stellen.