154x103Mijn passie is om hobbyfotografen de basistechnieken van fotograferen te leren en uit te leggen hoe de camera werkt. De vele knoppen en instellingen op de camera zijn voor veel beginnende hobbyfotografen vaak heel verwarrend en tegenwoordig zitten er zoveel functies en mogelijkheden in  een camera dat het lastig kan zijn om die allemaal te begrijpen. Het kan ook  frustratie opleveren als het verband tussen de verschillende functies niet duidelijk is en in de handleiding begrippen staan die onbekend zijn. Vaak worden de mogelijkheden van camera's daardoor maar voor een stukje gebruikt en wordt alleen met de automaatstand gewerkt. Dat is natuulijk heel  zonde. Voor iedereen die fotograferen serieus neemt is het daarom nuttig om iets van de techniek af te weten om een technisch goede foto te kunnen maken.  In verschillende artikelen leg ik de belangrijkste functies en instellingen van de camera uit.  Ik geef wekelijks fotografielessen in groepsverband en privé (zowel basis- als vervolgcursussen en workshops fotobewerken). Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

Lichtmeetmethodes en lichtmeter 

nikon lichtmeting matrixLicht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit. 

 

De lichtmeter is een lichtgevoelige cel die in de body van je camera verstopt zit. Het licht dat vanaf het onderwerp wordt gereflecteerd, komt via je objectief bij de lichtmeter terecht. Zodoende wordt bepaald hoeveel licht de sensor nodig heeft voor een goede belichting van de opname. Deze manier van licht meten noemen we 'Indirecte lichtmeting' in tegenstelling tot 'Directe lichtmeting' waarbij dat met behulp van een losse lichtmeter wordt gedaan, maar daarover verderop meer.  Voor de indirecte manier van licht meten zijn verschillende methodes in de camera te vinden.  In de meeste camera zijn dat er drie en in sommige types vier (Canon heeft ook een  Centrum gewogen lichtmeetmethode).  Iedere methode heeft een ander effect op de belichting van je  oopname en daarom is het goed om te weten hoe ze werken.

 

nikon lichtmeting matrixIn alle camera's kom je dit of een soortgelijk symbool tegen dat staat voor de matrixmeting, meervlaksmeting of multimeting. Wanneer je kiest voor deze optie dat wordt het licht van het totale beeld (de compositie) gelijkmatig gemeten. Fotografeer je een onderwerp met verschillende helderheden, bijvoorbeeld met wisselende lichte en donkere gebieden, dan is deze lichtmeetmethode een goede keuze. Alle delen in je beeld worden dan gelijkmatig meegenomen en krijg je  een goede afgewogen belichting.  Je zou deze methode bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij landschappen maar ook bij fotografie in de stad kun je met deze prima uit de voeten. Deze manier van lichtmeten wordt ook wel intergrale lichtmeting genoemd.

 

nikon lichtmeten centerDit symbool kom je ook in je camera tegen en dat staat voor centrummeting of deelmeting. Met deze instelling zal je een kleiner deel (het centrum) van je beeld meten. De nadruk van de belichting van het onderwerp ligt dan dus  op het centrum van je compositie. Deze manier van lichtmeten wordt ook wel intergrale lichtmeting met prioriteit op het centrum genoemd. Deze methode is behoorlijk geavanceerd, het werd al in de tijd van de analoge fotografie toegepast.

 

nikon lichtmeting spot metingDit symbool staat voor spotmeting. Dit zal je gebruiken wanneer er een klein gedeelte (spot) van je beeld belicht moet worden. In tegenstelling tot de eerder beschreven methodes, gebruikt de lichtmeter maar een heel klein deel van zijn  oppervlak (bijv 1%) waardoor de nadruk ligt op dat kleine gebied dat goed wordt belicht terwijl er met de rest geen rekening wordt gehouden. Denk hierbij maar aan een persoon die tegen een lichte achtergrond staat, bijvoorbeeld een raam. Zou je dan één van de hiervoor beschreven methodes gebruiken dan zal je onderwerp veel te donker zijn (onderbelicht). Met de spotmeting krijg je wel een goede belichting.

 

Een andere manier van lichtmeten is de directe lichtmeting. Fotografen die deze manier toepassenLichtmeter 1 willen een exactere lichtmeting en gebruiken daar dan een losse lichtmeter voor. Het voordeel is dat het licht wordt gemeten (direct) en dus niet de reflectie van het licht (indirect). Deze manier levert weliswaar een veel nauwkeuriger resultaat op maar de beginnende fotograaf zal hier (nog) niet meteen aan beginnen. De lichtmeetmethodes in de camera zijn ook prima.

De manier waarop het licht wordt gemeten is dus heel belangrijk en daarom is het goed om er iets vanaf te weten om een verkeerde belichting te voorkomen. Daarom adviseer ik altijd om de verschillende methodes in diverse lichtsituaties uit te proberen en dan de verschillen te bekijken op je computer. 

 

Heb je meer vragen of wil je meer leren zodat jij de baas over je camera bent in plaats van andersom volg dan de basiscursus fotograferen waar we de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van de camera uitvoerig behandelen.