Help, mijn camera werkt niet meer (goed)

camera 1Regelmatig wordt me gevraagd om een technisch probleem van de camera op te lossen. De eigenaar merkt ineens dat de camera niet meer goed reageert. Hij staat dan wel aan maar zodra er wordt geprobeerd om een foto te maken reageert het apparaat niet zoals verwacht. Het lijkt dan wel of de camera een eigen leven is gaan leiden. De eerste gedachte is dat de camera stuk is, maar meestal loopt het zo'n vaart niet. Vaak gaat het om een instelling die per ongeluk is veranderd of er is een functie aan of uitgezet. Iets veranderen in de instellingen gebeurt bij de beginnende fotograaf (en soms ook bij de gevorderden) meestal onbewust en omdat de technische kennis over de camera dan nog onvoldoende is om het ‘probleem’ zelf te ontdekken èn op te lossen, is er gauw paniek. Maar vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen en alles werkt weer zoals voorheen. Natuurlijk geeft de handleiding van de camera ook oplossingen, maar je moet dan wel weten waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik hier een paar van de meest voorkomende vragen met voor de hand liggende oplossingen voor je opgeschreven.

  

Mijn camera stelt niet meer scherp

Je kunt de camera zo instellen, dat het scherpstellen automatisch gebeurt of dat je dit handmatig wilt doen. Meestal zit er ergens aan de zijkant van het AF knop 2objectief of op de body van je camera een knop die je herkent aan AF – MF.  Daarmee activeer je de functie van de automatische focus zodat het objectief scherpstelt.

Scherpstellen wordt op verschillende manieren geregeld maar deze functie moet niet worden verward met de scherpstelmethode met de scherpstelsensoren. Ook die zijn heel belangrijk maar worden op een andere plek in de camera bediend. Lees ook Hoe werkt de autofocus.

 

AF knop 1

Oplossing: 
Stelt je camera niet meer automatisch scherp dan is de AF-knop misschien op MF (dus handmatig) gezet. Oplossing: zet de knop op AF en het scherpstellen zal weer automatisch gebeuren.

 

 

 

In mijn foto is niet het onderwerp scherp 

In plaats van het hoofdonderwerp dat je wilt fotograferen, is een ander gebied in je foto scherp en dat was niet de bedoeling. De meeste camera’s hebben verschillende scherpstelAF panasonicmethodes. Je herkent ze in de zoeker aan gekleurde puntjes of blokjes. Dat zijn de scherpstelsensoren. Door zo’n sensor op het onderwerp te richten, dat je scherp wilt hebben, wordt daarop scherp gesteld. Sommige camera’s hebben uitgebreide scherpstelopties, wat het niet altijd gemakkelijk maakt om te kiezen welke optie het beste is. Voor de beginnende fotograaf is er vaak één die dan voor de hand ligt en dat is automatische scherpstellen en afhankelijk van het type camera kan dit bijvoorbeeld ook multi scherpstellen worden genoemd. 

Heb je voor deze instelling gekozen, dan bepaalt je camera het scherpstelpunt in je compositie. Dat kan handig zijn maar de scherpstelling zal bij deze optie altijd liggen op een punt dat  het dichts op de voorgrond is. Denk aan een vogel in een boom met daaromheen allemaal takken. Op de tak die het dichts bij is zal nu worden scherp gesteld. Het onderwerp ‘de vogel’ zal dan niet scherp zijn.Bij de automatische scherpstelling gaat het dan mis. Lees ook Hoe werkt de autofocus.

Oplossing: Kies een andere scherpstelmethode waarmee je zelf kunt bepalen waarop je scherp stelt. 

 

Mijn camera blijft continue focussen

Je wilt een foto maken, je drukt de onspanknop half in om scherp te stellen maar je camera blijft continue focussen (vaak hoor je een zoemgeluid uit je objectief). Je krijgt het beeld maar niet op één punt scherp.  Om een goede focus te houden hebben de meeste camera’s de functie Enkelvoudig scherpstellen, (aangeduid met AF-S voor single), Continue scherpstellen AF nikon 2(aangeduid met AF-C voor continue) en bij sommige camera’s is er ook een optie waarbij de camera zelf kiest tussen die twee (aangeduid met AF-A). Bij Canon heet het OneShot, AI Focus en AI servo.

AF canon 3

Met deze opties regel je het gedrag van autofocus. Voor de duidelijkheid: Dit is een andere functie dan de knop aan de zijkant van je objectief om de AF mee te activeren of de-activeren (hoewel het ook wel weer met elkaar te maken heeft).

Wil je een onderwerp met veel beweging fotograferen, dan moet de AF anders reageren dan bij een onderwerp dat stilstaat of met weinig beweging. Soms zal je dan merken dat je de ontspanknop niet volledig kunt indrukken. Er blijft dan vaak een gekleurd rondje ergens in de zoeker of op het display knipperen. Dat betekent dat de AF het onderwerp niet scherp heeft. Dit alles heeft met die instellingen te maken.

Staat je camera op AF-C dan kan het gebeuren dat de AF continue blijft focussen, je kunt de foto dan niet maken. Of dat je foto niet scherp is omdat je bij een bewegend onderwerp de camera op AF-S hebt ingesteld. 

Oplossing: De beste oplossing is, experimenteer en leer het gedrag van de verschillende opties van scherpstellen en autofocus. Zet de instelling bij stilstaande onderwerpen in principe op de AF-S (of AF-A als je die mogelijkheid hebt). Is er veel beweging ga dan aan de slag met AF-C (AI Focus  of AI Serve voor Canon).  Lees ook Hoe werkt de autofocus.

 

Mijn foto’s hebben veel ruis en zijn ook niet scherp

ISO 1Meestal komt dit omdat de ISO dan veel te hoog staat ingesteld. Dat kan komen doordat voor de instelling ISO automaat is gekozen of omdat je bent vergeten om een hoge ISO bij een eerdere opname terug te zetten. Je komt er meestal achter zodra je de foto’s op de PC bekijkt.

Een hoge ISO maakt het mogelijk om je sluitertijd (=belichtingstijd) korter te maken, dus met weinig licht toch de foto te kunnen maken. Een bijkomend euvel is dat daardoor de ruis toeneemt en de scherpte minder is. De ISO op automaat zetten lijkt een goed alternatief maar dan bepaalt je camera hoe hoog die moet zijn. En dat is vaak hoger dan nodig. Kies er liever voor om zelf de hoogte van de ISO te bepalen. In sommige camera’s kun je ook een maximale grens instellen, bijvoorbeeld automatisch tot ISO 800 en daarboven bepaal jij het weer. Da’s ook een handige optie.

Oplossing: Merk je dat je sluitertijd heel kort is of zie je dat je foto’s veel ruis hebben (da’s meestal dan achteraf), check je ISO-instelling. Meestal staat die dan te hoog of op de ISO automaat. Lees ook Hoe belangrijk zijn de iso instellingen.

 

Foto’s zijn veel te licht of veel te donker

Je ziet op de foto dat de belichting niet klopt. Da’s raar want je hebt een juiste diafragma en/of sluitertijdwaarde gekozen en er was licht zat. 

lichtmeterMeestal moet je het dan zoeken in de instelling van de belichtingscompensatie. Door de plussen of te minnen (bijvoorbeeld +1 of -1) regel je met deze functie of je je foto iets lichter of wat donkerder wilt maken. En misschien heb je dat gedaan. Grote kans dat je bent vergeten om de belichtingscompensatie plusmin1weer terug te zetten op 0. Dat gebeurt namelijk niet automatisch, dus ook niet wanneer je de camera uitzet en daarna weer aan. Die instelling blijft staan in de waarde die je voor het laatst hebt gebruikt en geldt dus voor alle foto’s die je daarna gaat maken.

Lees ook Wat is belichtingscompensate en Hoe werkt het histogram 

Oplossing: Het is heel simpel, zet de belichtingscompensatie op 0.

  

De kleuren van mijn foto’s kloppen niet

Zonlicht bestaat uit ander licht dan gloeilampen of TL licht en ook bij bewolkt weer is het licht anders. Als hiermee geen rekening wordt gehouden dat ontstaat er kleurzweem. Over licht en kleuren valt heel veel te leren maar nu beperk ik het tot de witbalans instelling die in elke digitale camera is te vinden. 

WB 1Zie je dat de kleuren van je foto’s niet kloppen, dan zou het zomaar kunnen dat de witbalans verkeerd staat ingesteld. Er is dan een instelling gekozen (bijvoorbeeld flitslicht) terwijl je buiten aan het fotograferen bent (bijvoorbeeld met zonlicht). Is dat geval zal je foto veel te blauw zijn (blauwzweem). Da’s vervelend en zeker als je in JPG fotografeert ipv in RAW, want dat is bijna niet meer te herstellen in Photoshop of Lightroom..

Oplossing: Zet je witbalans op AWB (=automatische witbalans) en laat het verder aan je camera over. In de meeste lichtsituaties zit dat dan goed. Hier zal niet iedereen het mee eens zijn maar voor de beginnende fotograaf is dit wel aan te raden. Omdat je in het begin aan veel instellingen moet denken, is de kans groot dat je vergeet om de witbalans aan te passen met alle gevolgen van dien. Lees ook Hoe werkt het histogram

 

 Alles is zwart en niets werkt

Je zet je camera aan het display wordt geactiveerd maar er gebeurt verder niks en alles blijft zwart. Hoe vreemd is dat. De accu is volledig opgeladen. Soms is het een kleinigheid dat heel Lensdop 1snel over het hoofd wordt gezien. De lensdop sluit alle lichtinval af dus als je je camera aanzet en dat ding zit er nog op dan kan er geen licht worden gemeten en blijft alles zwart. 

Oplossing: Kijk of de beschermkap nog op je objectief zit. Zoja, haal ‘m eraf en je camera komt weer tot leven.

 

Heb je meer vragen of wil je meer leren zodat jij de baas over je camera bent in plaats van andersom volg dan de basiscursus fotograferen waar we de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van de camera uitvoerig behandelen.