154x103Mijn passie is om hobbyfotografen de basistechnieken van fotograferen te leren en uit te leggen hoe de camera werkt. De vele knoppen en instellingen op de camera zijn voor veel beginnende hobbyfotografen vaak heel verwarrend en tegenwoordig zitten er zoveel functies en mogelijkheden in  een camera dat het lastig kan zijn om die allemaal te begrijpen. Het kan ook  frustratie opleveren als het verband tussen de verschillende functies niet duidelijk is en in de handleiding begrippen staan die onbekend zijn. Vaak worden de mogelijkheden van camera's daardoor maar voor een stukje gebruikt en wordt alleen met de automaatstand gewerkt. Dat is natuulijk heel  zonde. Voor iedereen die fotograferen serieus neemt is het daarom nuttig om iets van de techniek af te weten om een technisch goede foto te kunnen maken.  In verschillende artikelen leg ik de belangrijkste functies en instellingen van de camera uit.  Ik geef wekelijks fotografielessen in groepsverband en privé (zowel basis- als vervolgcursussen en workshops fotobewerken). Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

De AE-L knop 

AE-L knopAfhankelijk van het type camera is er een knoje te vinden met de aanduiding AE-L/AF-L. Veel camera gebruikers met zo'n functie hebben meestal geen idee wat ze ermee kunnen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel is en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze functie, dat de handleidingen maar weinig duidelijke uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de beginnende fotograaf het gebruik van de knop links laat liggen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft  kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. En dat moet dan wel in ergens diep in de menustructuur worden gedaan en veel beginners zullen daar niet veel zin in hebben. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven. 

 

 

AEL knop 2

Met de AEL knop (Auto Exposure Lock) kun je de belichting van elk willekeurig punt in de compositie vastzetten. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken. Je staat de belichtins-waarde dan automatisch op om het voor een andere compositie te gebruikten. Op veel digitale camera’s is deze knop te vinden (afhankelijk van het type). Wanneer je de knop indrukt (en meestal ingedrukt moet houden), wordt de belichting (locked) van het gebied waar je op hebt gefocust, vastgezet. De belichting zal nu niet veranderen wanneer je een nieuwe compositie maakt of wanneer het licht verandert doordat je de camera ergens anders richt.

De AEL functie maakt het dus mogelijk om de belichting te meten en vast te zetten vanaf een andere plaats dan waar je op focust. De functie komt het beste tot zijn recht in combinatie met de spotmeting of centrumgerichte- deelmeting waarbij je in staat bent om de belichting te bepalen van een beperkt deel van het beeld. Dit is vooral erg handig in situaties waarbij de lichtmeter niet goed weet wat moet worden meten. Stel dat je een compositie maakt met daarin een heldere lichtbron in een deel van het beeld. Bij een integrale lichtmeting zal de lichtmeter het beeld willen onderbelichten. Om een juiste belichting te krijgen moet je in zo’n geval de lichtmeting doen op een andere plaats dan het hele lichte deel. In dat geval zet je de AEL functie in.

Bij sommige type camera's zie je ook de aanduidling AFL (Autofocus Lock). Dan kun je de knop gebruiken om de scherpstelling van een bepaalt gebied toe te passen op een andere plek. Je zet dus, net zoals bij AEL, de autofocus in het geheugen en draait de camera naar een andere plek. De scherpstelling die je tijdelijk in het geheugen hebt opgeslagen, wordt dan gebruikt.

Meestal zitten AEL en AFL onder één knop die je dan moet programmeren voor de ene of de andere functie. De knop programmmering doe je in het menu van AEL knop 3je camera. Dit is meestal vrij eenvoudig te doen hoewel sommige type camera's weer zoveel opties hebben dat het voor de beginnende fotograaf best lastig kan zijn. Toch raad ik aan om met deze handige functie aan de slag te gaan en de voordelen ervan te ontdekken.

Wil je meer over deze functies of andere basisinstellingen van je camera leren, doe dan mee met de basiscursus fotograferen.