Photoshop of Lightroom Classic, wat zijn de verschillen

Structuur logoAls je serieus met fotograferen bezig bent dan zal je op een geveven moment misschien ook met nabewerken van je foto's te willen beginnen. De vraag die dan vaak als eerste opkomt is welk programma is dan het meest geschikt. Op internet kom je al snel uit bij Photoshop of Lightroom Classic. Dit zijn programma's van Adobe die heel polulair zijn. Photoshoppen is zelfs een werkwoord. Maar Photoshoppen is toch wel iets anders is dan foto's nabewerken. Grafische ontwerpers of digitale beeldkunstenaars zijn Photoshoppers die van een beeld iets anders maken terwijk fotografen hubn foto's verbeteren zonder aan de oorsprong van de compositie iets te veranderen. Tussen de Photoshop en Lightroom Classic zitten ook grote verschillen die, los van de layout van de programma's, vooral gezocht moet worden in de functionaliteiten en gereedschappen. In dit artikel leg ik dit verder uit.

Hoe het is begonnen

In 1990 is door Adobe het Photoshop Versie 1.0 geintroduceerd. Ik weet nog goed toen het uitkwam. Dit programma draaide toen alleen op een Macintosh (MAC). Hiermee werd een nieuwe wereld van digitale beeldbewerking opengelegd en ontstonden erorm veelMacintosh mogelijkheden voor digitale beeldbewerkers die vanaf dat moment in een heel nieuwe behoefte werden voorzien. Het ging hierbij niet alleen om fotografie maar ook digitale tekenmogelijkheden, ontwikkelen van illustraties en het ontwerpen van websites. Ik weet nog heel goed dat ik op zo'n apparaatje mijn eerste digitale tekening maakte. De ontwikkeling van Photoshop is vanaf dat moment als een raket gegaan en ook werd het programma steeds uitgebreider en geavanceerder. Photoshop was niet meer alleen een programma voor fotografen maar vooral ook voor grafische beeldkunstenaars. En de vraag was of Photoshop misschien te zwaar zou zijn voor fotografen. Het antwoord kwam in 2007 toen Adobe de eerste versie van Lightroom introduceerde. Die naam is later omgedoopt in Lightroom Classic om ruimte te maken voor de Cloudversie die ze voor het gemak Lightroom noemde. Soms geeft dit nog wel eens verwarring. 

Bij Lightroom Classic ligt de focus op fotografie. Veel functionaliteiten van Photoshop worden door fotografen zelden of nooit gebruikt en zijn uit Lightroom Classic weggelaten. Zo zit de kracht van Photoshop in het werken met lagen. Het is logisch dat een grafische beeldbewerker heel andere functies en tools gebruikt dan fotografen en dus veel met lagen werkt.  In de praktijk benutten fotografen dus maar een relatief klein deel van de mogelijkheden van Photoshop. En veel fotografen ervaren Photoshop ook best als complex en raken al heel snel de weg kwijt in dit prachtige programma, zeker als je alleen maar van plan bent om je foto's te bewerken. Lightroom Classic biedt uitkomst omdat de functionaliteiten specifiek op fotografie is gericht en het geheel er daardoor ook heel overzichtelijk en duidelijk uitziet.

De structuur van Photoshop & Lightroom Classic

Photoshop zou je kunnen zien als losse drie modules. In werkelijkheid is dit niet zo maar om de structuur beter te begrijpen leg ik het op deze manier uit. Photoshop is het Structuur PS 1overkoepelende programma waar nog twee andere programma's aan zijn gekoppeld namelijk Bridge en Camera RAW die in principe ook los van Photoshoop zouden kunnen draaien. Wanneer je een abonnement op Photoshop neemt, dan zal je ook zien dat deze drie onderdelen apart worden geïnstalleerd. Bridge en Camera RAW zijn programma's die door fotograferen erg worden gewaardeerd maar werken niet optimaal zonder Photoshop. Vandaar dat ze alledrie bij elkaar horen.  

Lightroom Classic bestaat uit een soortgelijke structuur met dit verschil dat alles in één programma is geïntegreerd. Structuur LR 1Bridge en Camera RAW, zoals we die in Photoshop kennen, zijn in Lightroom Classic geen aparte programma's maar is alles in één pakket gestopt. Bij Lightroom Classic ligt de focus specifiek op fotografie.

 

Hoe ziet Photoshop eruit

Structuur PS logoPhotoshop is een heel uitgebreid programma met vele tools en gereedschappen. Voor fotograferen zijn die in lang niet alle gevallen interessant en voor de nabewerking van foto's soms ook helemaal niet nodig. Photoshop is op de eerste plaats perfect voor grafische ontwerpers en digitale beeldkunstenaars. Voor fotografen ligt dat meestal iets anders omdat die voor de nabewerking van foto's andere tools gebruiken. Bridge en Camera RAW zijn twee onderdelen van Photoshop die voor fotograferen wel interessant zijn. 

Bridge is een heel handig programma waarin je heel snel en gemakkelijk je foto's in kunt sorteren, orderen en waarderen. Dit programma zou je kunnen vergelijken met de lichtbak uit de analoge tijd waarop je je negatieven legde om op die manier te kijken of de foto's goed was gelukt. Bridge is de digitiale lichtbak 1lichtbak. De eerste stap bij het bewerken van foto's begint hier. In Bridge kun je nog veel handige toepassingen gebruiken om snel je Structuur Bridge 1foto's te selecteren en slimme verzamelingen te maken zodat je altijd heel snel foto's kunt terugvinden. Vanuit Bridge kun je ook weer gemakkelijk schakelen tussen andere programma's zoals Camera RAW en Photoshop.

  

Camera RAW is de converter waarmeer je RAW bestanden kunt inlezen en bewerken. Maar het is veel meer dan dat. Dit programma werkt ook heel goed samen met andere bestandstypes Structuur CR 1zoals JPG en TIFF die je in RAW kunt bewerken. Voor fotografen is Camera RAW daarom ideaal om de belangrijkste nabewerking van foto's mee te doen. In Camera RAW vind je veel tools terug waarmee je op een gemakkelijke manier je foto's kunt bewerken. De opzet van Camera RAW is heel overzichtelijk en toegankelijk. De Camera RAW module is specifiek gericht op fotografen. Alle tools die je daar voor nodig hebt staan hier allemaal tot je geschikking. De functionaliteiten van Camera RAW zijn steeds verder ontwikkeld en geavaceerder geworden en voor veel fotografen zijn die meer dan voldoende. Ook geavanceerde functies zoals het aanpassingspenseel, het graduatiefilter en het radiaalfilter, om een specifiek gebied in de foto te bewerken, zijn heel gemakkelijk toe te passen. 

In Photoshop zijn talloze gereedschappen, filters  en functionaliteiten ondergebracht wat bij een eerste kennismaking al gauw onoverzichtelijk en verwarrend overkomt, vooral als je er niet regelmatig mee werkt. Voor fotografen zijn er in Photoshop in Structuur PS 3feite ook maar een paar gereedschappen interessant voor de basisbewerking. Als je met Photoshop werkt dan open je foto's vanuit Bridge of Camera RAW om ze verder in de Photoshop te bewerken, bijvoorbeeld om een specifieke aanpassing te doen zoals storende elementen weghalen, retoucheren en selecties maken, klonen of elementen vrijstaand te maken. Dit zijn nog maar een een paar voorbeelden van de vele opties en gereedschapsets die tot je beschikking staan. Een essentieel onderdeel van Photoshop is het werken in lagen waarmee je verschillende bewerkingsstappen kunt uitvoeren zonder dat dit meteen de originele foto verandert. Je kunt dus bij elke bewerking weer terug als je er niet tevreden over bent. In de praktijk zal voor fotografen Camera RAW ideaal zijn voor de belangrijkste basisbewerking, wat in de meeste gevallen ook voldoende is. Photoshop is dan het programma om eventuele extra aanpassingen uit te voeren. 

 Hoe ziet Lightroom Classic eruit

Structuur LR logoQua structuur ziet Lightroom er heel anders uit dan de programma's die ik hiervoor heb beschreven. Omdat Lightroom Classic een alles in één Lightroom structuur 1programma is zie je dat meteen terug wanneer je het programma voor de eerste keer opent. Lightroom Classic bestaat uit verschillende modules waarvan de belangrijkste voor fotografen "Bibliotheek" en "Ontwikkelen" zijn. Hier vind je de gereedschappen waarmee je foto's bewerkt. Er zijn ook andere modules bijvoorbeeld één om fotoboeken mee te ontwerpen of om een website te maken en je kunt zelfs op de wereldkaart terugzien waar en wanneer  je je foto's hebt gemaakt (als de GPS-optie natuurlijk door je camera wordt ondersteund).

Structuur LR 7Bij Lightroom Classic begint de eerste stap bij het importeren van je foto's vanaf de geheugenkaart naar een locatie op je PC, Laptop of op een externe schrijf. In die eerste stap heeft Lightroom Classic allerlei slimmigheidjes gestopt die het orderen, selecteren en archiveren van je foto's gemakkelijker maakt. Wanneer je voor het eerst met Lightroom Classic kennis maakt, kan die eerste stap misschien verwarrend zijn omdat deze een beetje anders werkt dan bij Bridge. Zo wordt van alle foto's die worden geïmporteerd een soort van snelkoppeling aangemaakt die in een Catalogus van Lightroom Classic worden opgeslagen. Via die snelkoppeling wordt een foto, die op een locatie buiten Lightroom Classic staat, heel snel geopend. Hierbij ontstaat gauw de indruk dat foto's op twee verschillende plekken staan opgeslagen maar dat is niet het geval. Foto's staan buiten Lightroom Classic en worden via de link geopend en zichtbaar. Alle gegevens van de bewerking worden door Lightroom in een apart XMP bestandje opgeslagen. Dat houdt in dat de originele foto nooit wordt overschreven en dat je iedere bewerking weer ongedaan kunt maken. Je kunt dus altijd weer terug. Dit klinkt erg technisch en je hoeft er in de praktijk niks mee te doen maar het we handig als je beetje begrijpt hoe die structuur in elkaar zit.

Structuur LR 6Nadat je je foto's hebt geïmporteert kun je in de module "Bibliotheek" je foto's selecteren, orderen, waarderen enz. Ook kun je hier in het menu "Snel Ontwikkelen" eenvoudige bewerkingen doen. Wil je foto's presenteren dan kun je hier foto's uit je bibliotheek aanklikken, bekijken en bewerken. Alle aanpassingen die je in deze module doet, hebben altijd betrekking op de gehele foto en de tools voor aanpassingen zijn beperkt.

Structuur LR 4In de module "Ontwikkelen" heb je veel meer gereedschappen tot je schikking om je foto's mee te bewerken. De bewerking kan op de hele foto betrekking hebben of juist op specifieke gebieden in de afbeelding zodat je heel precies kunt werken. Omdat Lightroom specifiek op fotografie is gericht vind je hier alles wat je als fotograaf nodig hebt om je foto mee te bewerken. En omdat Photoshop en Lightroom Classic beiden van Adobe is de Camera RAW module van beide programma's identiek aan elkaar.  

Wat ik over rol van Photoshop bij het onderdeel Camera RAW heb geschreven geldt exact hetzelfde voor Lightroom Classic, namelijk dat de basisaanpassingen in Lightroom Classic plaatsvinden en dat je Photoshop ernaast gebruikt om eventuele extra correcties, selecties, klonen of retouchering op je foto toe te passen. Want hoe geavanceerd Lightroom Classic ook is, ook dit programma heeft beperkingen en is minder sterk ik die specifieke gereedschappen. Gelukkig biedt Photoshop daar weer allerlei oplossingen voor.

Wat moet ik kiezen

Die vraag krijg ik heel vaak het antwoord is altijd hetzelfde namelijk: Ik kan dat moeilijk aangeven. Je zult zelf moeten gaan ontdekken en ervaren welk van de twee programma's je het fijnst vindt om mee te werken  Beide programma's zijn sterk en met Photoshop en Lightroom Classic heb je alles in huis om het maximale uit je foto's te halen. Zelf gebruik ik beide programma's naast elkaar en benut ik de kracht van Photoshop voor de specifieke en complexere bewerkingen die in Camera RAW en Lightroom niet te doen zijn of omdat de gereedschappen er simpelweg niet in zitten.  

Hoe kom je aan Photoshop of Lightroom

Structuur Logo CCSinds een paar jaar heeft Adobe Photoshop en Lightroom Classic (en ook alle andere programma's van Adobe) ondergebracht in abonnementen. De programma's worden vanuit de Cloud beschikbaar gesteld en op die manier ook regelmatig ge-update. Wil je meer weten over abonnementen op Photoshop & Lightroom Classic, klik dan hier.

 Heb je over dit onderwerp vragen of wil je zelf aan de slag met nabewerken? Ik geef de cursus Kennismaken met Photoshop en Lightroom incl. Camera RAW & Bridge, waar de onderwerpen uit dit artikel uitgebreid aan bod komen. Weet je al met welk programma je wilt gaan werken en wil je daar meer over leren, doe dan mee met de Basiscursus Lightroom of de Basiscursus Photoshop. Deze cursussen zijn altijd privé. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier