Werken met Camera RAW

Logo RAWAls je Photoshop hebt, dan zit daar Camera RAW bij. Camera Raw is, net zoals Bridge, onderdeel van Photoshop en voor fotografen is Camera RAW een ideaal programma om foto’s in te bewerken. En eigenlijk is het zelfs aan te raden om voor fotobewerken Camera RAW te gebruiken in plaats van het ‘uitgebreide’ Photoshop. Maar wat is Camera RAW eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel leg ik het uit.

De structuur van Photoshop

Allereerst is het belangrijk om iets over de structuur van Photoshop uit te leggen (dit mag je hierna ook meteen weer vergeten).

Photoshop zou je kunnen opdelen in drie losse stukken tw Photoshop als geheel, Bridge en Camera RAW. In dit plaatje zie je goed hoe dat eruit ziet. Als je Photoshop CC als abonnement hebt geïnstalleerd dan is Camera RAW ook automatisch beschikbaar en je ziet ook het icoontje staan in het overzicht van de geïnstalleerde apps. Voor Bridge is dat niet zo. Dat programma moet je Logo Bridgeapart installeren. In het rijtje apps kun je Bridge gemakkelijk herkennen aan het icoontje met de letters Br. Je kunt Photoshop dus zien als het overkoepelende programma waar Bridge en Camera RAW onder hangen. Bij elkaar vormt dit Photoshop.

Bridge en Camera RAW zijn programma's die door fotografen erg worden gewaardeerd vanwege het gemak waarmee je er je foto’s kunt bewerken. Voor de volldigheid moet ik opmerken dat in Bridge geen foto’s bewerkt kunnen worden maar je kunt er wel de voorbereidende werkzaamheden doen, zoals foto’s selecteren, ordenen, archiveren, verzamelingen maken, trefwoorden toevoegen, enz. En je kunt vanuit Bridge ook heel snel schakelen tussen Photoshop en Camera RAW.  

De functies van Camera RAW

Wat de naam doet vermoeden is dat je alleen RAW bestanden in Camera RAW kunt nabewerken maar dat is niet het geval want ook JPG ‘s en Tiff’s kan Camera RAW gemakk§elijk aan. Natuurlijk is het wel zo dat JPG bestanden altijd kleiner zijn dan RAW en Tiff en dat heeft invloed heeft op de beeldkwaliteit zodra je JPG bestanden gaat nabewerken.

Als je Camara RAW voor het eerst opent (via Bridge met CMD-R of Ctrl-R) dan kom je meteen in het overzichtelijke beginscherm terecht. Aan de rechtkant van het scherm zie alle functies staan. Die zijn allemaal op fotograferen gericht, terwijl in Photoshop enorm veel functies en gereedschappen beschikbaar zijn die voor veel meer toepassingen dan alleen fotografie gebruikt kunnen worden. 

De opbouw van de functies is heel eenvoudig. Bovenaan staan de belangrijkste uitrolmenu’s met schuifjes die je gebruikt voor de basisaanpassingen en verder naar beneden vind je nog meer opties die voor specifiekeOpeningCameraRAW 05 bewerkingen gebruikt kunnen worden. Het is misschien geruststellend om te weten dat je lang niet alles nodig hebt om een foto te verbeteren. Een superoptie is werken met Maskers. Dit geeft je de mogelijkheid om aanpassingen op specifieke gebieden toe te passen in plaats van over de hele foto. En als een foto scheef staat dan zet je die eenvoudig recht en kun je snel uitsnedes maken. Dit zijn nog maar een paar opties die Camera RAW te bieden heeft. 

OpeningCameraRAW 03

Meer foto’s tegelijk bewerken

Je kunt in Camera RAW ook meerdere foto's tegelijk openen. Die zie je dan links in het scherm staan (of afhankelijk hoe je je scherm indeelt kan dit ook onderin zijn). Je kunt nu gemakkelijk de foto openen die je wilt bewerken maar je kunt ook een bewerking synchroniseren op alle foto’s die je hebt geselecteerd. Dit kan heel handig zijn wanneer een serie foto’s onder dezelfde lichtomstandigheden zijn gemaakt en die allemaal dezelfde bewerking moeten krijgen

OpeningCameraRAW 04

Bewaren en opslaan

Je kunt je foto’s in Camera RAW op twee manieren opslaan. De eerste manier is door de foto tijdelijk op te slaan (met de knop Gereed). Dat wil zeggen dat Camera RAW alle aanpassingen bewaard maar nog niet defintief opslaat. Dit is handig wanneer je stop met de bewerking maar nog niet definitief klaar bent. Je kunt dan op een later moment de foto weer openen om er weer verder te werken.

De tweede manier is om de foto defintief op te slaan. In dat geval is de bewerking klaar en kun je de foto omzetten van RAW naar JPG of TIFF. Ook hierbij kun je meerdere foto’s tegelijk opslaan. Belangrijk om te weten is dat het oorspronkelijke RAW bestand nooit wordt overschreven. De onbewerkte foto blijft dus altijd beschikbaar. Kies je voor tijdelijk opslaan (met de knop Gereed) dan blijven ook alle wijzigingen bewaard. Het bestand is dan als het ware 'nog onderhanden' en blijft bewaard zolang het bestand niet defnitieg wordt verwijderd. 

Photoshop gebruiken

Camera RAW voor fotografen ideaal voor het nabewerken van foto's. Alles wat je zou willen doen om je foto’s te verbeteren is mogelijk. Zelfs retoucheren en klonen en maskeren zijn opties die in Camera RAW beschikbaar zijn. Toch kan het gebeuren dat deze specifieke opties niet voldoende toereikend zijn bijvoorbeeld als het om complexe bewerkingen gaat. In dat geval staat Photoshop tot je beschikking met flink wat krachtige gereedschappen en functies om de klus te klaren. Je kunt dan heel gemakkelijk vanuit Camera RAW naar Photoshop schakelen om daar de gewenste bewerking te doen.

Camera RAW en Lightroom Classic

Dit artikel gaat weliswaar over Camera RAW maar voor Lightroom Classic gebruikers is goed om te weten dat je in de module “Ontwikkelen” nagenoeg dezelfde functies terugvindt als in Camera RAW. Dat is niet zo vreemd omdat ook Lightroom Classic gericht is op fotografie. Maar wil je soms ook toepassingen van Photoshop gebruiken dan schakel je weer heel eenvoudig tussen Photoshop en Lightroom. Hoe dat met Lightroom Classic zit kun je hier lezen.

Meer weten

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je zelf aan de slag met fotobewerken? Ik geef de cursus Kennismaken met Photoshop en Lightroom incl. Camera RAW & Bridge, waar de onderwerpen uit dit artikel uitgebreid aan bod komen. Weet je al met welk programma je wilt gaan werken en wil je daar meer over leren, doe dan mee met de Basiscursus Lightroom of de Basiscursus Photoshop op verschillende niveau's. Deze cursussen zijn altijd privé. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier.