Het verschil tussen JPG en RAW

JPG en RAWVoor veel fotografen is jpg het meest bekende bestandstype waar meestal de camera ook op staat ingesteld. Maar RAW is ook een veel gebruikt bestandstype waar fotografen graag mee werken. En vooral degenen die serieus met fotograferen bezig zijn zullen juist kiezen voor RAW vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor nabewerken. De keuze tussen JPG en RAW kan in de meeste camera’s worden gemaakt via het menu of op het display. Maar wat is het verschil tussen die bestandstypes eigenlijk en waarom zou je voor JPG of juist voor RAW kiezen? In dit artikel leg ik het uit.

Het databestand

Eerst even iets technisch. Wanneer je een foto maakt vindt er in je camera een ingewikkeld proces plaats. Gelukkig hoef je je daar niet druk over te maken. Waar het heel simpel gezegd op neerkomt is dat de sensor van je camera eerst een databestand aanmaakt. Dat bestand wordt vervolgens omgezet naar een fotobestand, althans als je kiest voor JPG. Met  RAW gebeurt iets anders. In de illustratie zie je dat terug. Belangrijk om te weten is dat fotograferen in JPG of in RAW niet anders is. De verschillende zitten vooral de bewerking.

Beeldkwaliteit 9

Het JPG bestand

JPG staat voor Joint Photographic Group. Dit is het meest bekende bestandstype voor fotografie en is te herkennen aan .JPG. Soms kom je ook JPEG tegen wat staat voor Joint Photographic Expert Group. Toen we nog het MS-DOS systeem hadden konden bestandsnamen slechts drie tekens bevatten. Nu kunnen er meer tekens worden gebruikt en wordt de ‘E’ soms ook toegevoegd, je ziet dan JPEG staan. JPG en JPEG zijn verder identiek aan elkaar. Een JPG-bestand is een gecomprimeerd databestand. Vaak wordt er gesproken van een JPG foto. En dat klopt ook wel omdat het databestand meteen in een fotobestand wordt omgezet, dat je kunt laten afdrukken, op een website publiceren, op Social media zetten of via email versturen. Een JPG bestand is in feite al bewerkt en omdat het is gecomprimeerd is het ook behoorlijk kleiner geworden in vergelijking met het oorspronkelijke databestand.

Veel fotografen kiezen voor JPG omdat ze de foto’s achteraf niet willen nabewerken in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom Classic. Het voordeel is dus dat de foto ‘klaar’ is maar een nadeel is dat het JPG bestand aanzienlijk kleiner is geworden en het een negatieve invloed kan hebben op de beeldkwaliteit als je de foto nog zou willen nabewerken of behoorlijk zou willen vergroten. Kijk maar 's naar de afbeelding met een RAW en JPG naast elkaar.

beeldkwaliteit 8

Wat is RAW

In de meeste digitale camera’s heb je de mogelijkheid om ook te kiezen voor bestandstype RAW wat staat voor RUW oftewel voor een onbewerkt databestand. Zoals bij JPG wordt gesproken over een gecomprimeerd databestand is RAW een ongecomprimeerd databestand. Alle informatie die door de sensor is geregistreerd, zit onbewerkt in het RAW bestand wat ideaal is voor fotografen die hun foto’s achteraf willen nabewerken.

De informatie die door de sensor van je camera wordt verzamelt, wordt onbewerkt weggeschreven naar de geheugenkaart (zie illustratie). Je camera doet met die informatie dus verder niets en dat betekent dat het volledige databestand beschikbaar is om het zonder kwaliteitsverlies na te bewerken in Photoshop of Lightroom. Technisch gezien is een RAW bestand nog geef foto omdat het bestand eerst moet worden ‘ontwikkeld’ door een RAW converter. 

Raw converter

Fotografeer je in RAW dan heb je dus een RAW converter nodig. Dat is een programma waarmee je RAW-bestanden kunt lezen en bewerken. In de meeste bewerkings programma’s zit die converter en in Photoshop en Lightroom Classic in ieder geval. In Photoshop heet dat programma Camera RAW. En als je een nieuwe camera koopt dan zit er vaak een cd bij met het foto bewerkingsprogramma dat speciaal bij die camera hoort inclusief de RAW converter. De converter heb je dus nodig om het RAW bestand te kunnen openen en te bewerken want anders heb je aan RAW bestand feitelijk niks. 

Een RAW opname ziet er in eerste instantie qua kleuren, contrast, helderheid enz. niet goed uitzien. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat je camera niets met het bestand heeft gedaan. De nabewerking moet immers nog gebeuren. 

Bestand omzetten van RAW naar JPG

Wanneer het RAW bestand is bewerkt, dus met de aanpassingen die je wilde doen, dan moet het bestand worden opgeslagen. En de logische stap is dat je RAW omzet naar JPG en dan heb je een fotobestand. En zoals hiervoor al is aangegeven zal het JPG bestand dan kleiner zijn dan het RAW bestand.

RAW bestand herkennen

Je herkent een RAW bestand aan de extentie. Dat zijn de laatste drie letters aan het eind van de bestandnaam die automatisch door je camera wordt gegenereerd. Dit is vaak een en combinatie van letters en cijfers (REP7658.NEF.). De laatste drie letters NEF is de aanduiding voor een RAW bestand van Nikon. Iedere camera fabrikant heeft zijn eigen extentie, voor Canon is dat CR2, voor Sony ARW voor Samsung SRW enz.

Bestandstype instellen in je camera

Je kunt in je camera heel gemakkelijk het bestandstype kiezen waarin je wilt fotograferen. Als dat JPG is dan kun je ook nog kiezen tussen de verschillende kwaliteitsniveau’s. Dit kunnen zijn: Large (L), Medium (M) en Small (S).  Kies je voor L dan krijg je de hoogste JPG-beeldkwaliteit en in de andere instellingen Beeldkwaliteit 6wordt het bestandsformaat kleiner waardoor je weliswaar meer foto’s op de geheugenkaart kwijt kan maar de beeldkwaliteit zal dan ook minder zijn. Mijn advies is om altijd voor de hoogste kwaliteit te gaan en desgewenst achteraf de foto kleiner maken (andersom gaat namelijk niet meer).Beeldkwaliteit 7

Ook is het mogelijk om voor RAW + JPG te kiezen. In dat geval maakt je camera twee bestanden aan, één in RAW en één in JPG. Dat betekent wel dat je geheugenkaart sneller vol raakt. En ook bij deze kan de camera vaak het JPG bestand op verschillende kwaliteitsniveau’s worden ingesteld. Uiteraard kun je je camera ook op alleen RAW instellen. In dat geval maakt je camera één bestand aan.

Beeldkwaliteit 3

 

Voor en nadelen tussen JPG en RAW

De keuze om in JPG of in RAW te fotograferen hangt af van hoe serieus je met fotograferen bezig wilt zijn en vooral ook of je je foto achteraf wilt nabewerken en juist niet. Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen JPG

 • Bestanden zijn relatief klein (zie ook als nadeel).
 • Foto’s zijn meteen klaar. 
 • Je kunt je foto’s gemakkelijk delen via allerlei kanalen.
 • Je hoeft je foto’s achteraf niet meer te bewerken.

Nadelen JPG

 • Bestanden worden behoorlijk kleiner gemaakt (zie ook als voordeel).
 • Nabewerken van een JPG is destructief (kwaliteitsverlies) omdat er veel pixels verloren gaan tijdens de bewerking.
 • Een deel van de bewerking wordt door de camera gedaan. Daar heb je als fotograaf dan weinig invloed op.

 

Voordelen RAW

 • Alle datainformatie blijft in het RAW bestand beschikbaar.
 • Nabewerken heeft geen negatieve invloed op de beeldkwaliteit.
 • Je hebt bij nabewerken de beschikking over het volledige databestand.
 • Er vindt geen bewerking door de camera plaats.

Nadelen RAW

 • De bestanden zijn behoorlijk groot van 24mb en groter.
 • Er kunnen minder bestanden op de gebeugenkaart van je camera.
 • Raw bestanden moeten altijd worden nabewerkt in foto bewerkingsprogramma.
 • Een RAW kan niet worden gedeeld op bijv social media of via e-mail.

 

Meer weten

Een foto komt nooit precies zo uit de camera zoals je dat zou willen. Er is altijd nog meer uit het databestand te halen. En als je serieus met fotograferen bezig bent dan wil je zelf bepalen hoe de foto eruit komt te zien en dan is fotograferen in RAW aan te raden.

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je zelf aan de slag met fotobewerken? Ik geef cursussen fotobewerken en fotograferen op verschillende niveau's waar de onderwerpen uit dit artikel uitgebreid aan bod komen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag via emaill stellen.