Foto's exporteren en opslaan 

Structuur LR logoAls je je foto’s in Lightroom Classic hebt bewerkt komt er een moment dat je de beelden ergens anders wilt op je computer wilt bewaren. Lightroom zelf slaat geen foto’s op maar maakt verbindingen aan met de foto’s buiten Lightroom. De oorspronkelijke foto’s staan dus op de harde schijf van je pc, laptop of op een externe schijf en daar wil je de bewerkte foto’s ook aan toevoegen. Aanpassingen die je in je foto’s hebt aangebracht, bewaart Lightroom in een xmp-instructiebestand. Met het exportproces wordt gezorgd dat dat bestand inclusief de meta-data aan de oorspronkelijke foto wordt toegevoegd. Vervolgens wordt er een nieuw bestand aangemaakt dat naar de plek, die je hebt benoemd, wordt gekopieerd. Het originele bestand blijft  dus altijd ongewijzigd, zoals ze binnen Lightroom blijven. Voor RAW-bestanden geldt dat die altijd moeten worden omgezet naar een ander formaat en meestal zal dat jpg zijn. Maar je kunt ook kiezen voor tiff, psd of dng. In dit artikel leg ik uit hoe het exportproces werkt.

Het proces Exporteren in Lighroom

Als je klaar bent met je bewerking moeten de bestanden worden geëxporteerd. Daar is een apart menu voor waar je een aantal dingen kunt instellen. De knop voor exporteren vind je in de Bibliotheek en in de filmstrip selecteer je de foto’s die je wilt exporteren of je selecteert alles in één keer. Vervolgens druk je op de knop exporteren waarna je in het scherm Exporteren terecht komt. In dit scherm moet je paar instellingen aan of uit zetten (de opties voor video zijn in het voorbeeld ingeklapt omdat ze hier niet relevant zijn).

exporteren in Lightroom

Het eerste blokje is bedoeld om aan te geven waar je de foto’s naartoe wilt kopiëren. Bij Exporteren naar wordt een menu getoond met allerlei opties. Kies je voor de optieLightroom export 11 Specifieke map dan verschijnt er een nieuwe optie waarin je via de optie Kiezenkunt aangeven naar welke specifieke plek je de foto’s wilt exporteren. Als dat op je pc of laptop is dan kiest hier de locatie. Je hebt eventueel ook nog de mogelijkheid om een submap te benoemen maar dat is afhankelijk van hoe jij je foto’s buiten Lightroom hebt georganiseerd. Over hoe je buiten Lightroom je foto organiseert kun je lezen in dit artikel.

 

 

 

 

Toevoegen aan deze catalogus

Bij toevoegen aan deze catalogus zet je een vinkje wanneer je aangepaste foto’s ook weer meteen aan de dezelfde catalogus wilt toevoegen. Dat is slim als je in Lightroom Classic ook je gehele foto-structuur wilt beheren. Het is belangrijk om dit even verder uit te leggen. We maken even een stap terug naar het importeerproces. Fotobestanden van je geheugenkaart zijn via een verbinding met de oorspronkelijke foto’s naar Lightroom overgezet. Lightroom slaat de verbindingen op in een Catalogus en van de bewerkingen maakt Lightroom een xmp-instructiebestand. 

Lightroom export 12Bij exporteren worden de bestanden inclusief de xmp-instructies buiten Lightroom opgeslagen op een door jou gekozen locatie. Dat betekent dat de verbindingen naar de oorspronkelijke bestanden, dus die je als eerste hebt geïmporteerd, nog in de Catalogus van Lightroom zitten maar de bewerkte bestanden nog niet in de catalogus zijn opgenomen. Met het vinkje toevoegen aan deze catalogus los je dit op. Lightroom zal nu automatisch verbindingen aanmaken met de geëxporteerde (bewerkte) bestanden en toevoegen aan de Catalogus. Dit alles hangt in belangrijke mate samen hoe je je eigen foto-bibliotheek hebt georganiseerd en het is daarom belangrijk om goed over die indeling na te denken.

 
Bestandsnaamgeving

Het volgende blokje is Bestandsnaamgeving. Hier kun je de bestandsnaam die je camera automatisch heeft toegekend wijzigingen in een andere naam of reeks. 

Lightroom export 2

 

 

  


Bestandsindeling

Bij bestandsindeling zijn er een paar opties die belangrijk kunnen zijn. De eerste is Afbeeldingsindeling. Hier bepaal je welk bestands-type moet worden gebruikt. Je hebt de keuze uit jpg, psd, tiff, png, dng en origineel. Misschien zal je in formaat raw fotograferen en is de logische keus om je foto’s op te slaag in jpg-formaat. 

 Lightroom export 3

 

 

 

Bij kleurruimte kies je het kleurprofiel dat je wilt gebruiken. Lightroom neemt in principe het kleurprofiel over die ook staat ingesteld in je camera, bijvoorbeeld sRGB of AbobeRGB. Meestal kun je het profiel dat Lightroom heeft aangegeven laten staan. Je kunt ook voor andere kleurprofielen kiezen maar doe dat alleen als je weet waarom je dat doet. Het schuifje Kwaliteit zet je op 100 om aan te geven dat de afhandeling in de hoogste resolutie moet plaatsvinden. Wil je je foto's op een website gebruiken of opnemen in een document of email dan is het aan te raden om het schuifje op een lagere waarde te zetten en meestal is 50 dan prima.

Lightroom export 4

 

 

 

Afbeeldingsgrootte

Bij afbeeldingsgrootte kun je het formaat van je foto instellen. Dit is handig wanneer je een foto via email wilt versturen, in een document of op een website wilt zetten. In die gevallen zal het formaat van de afbeelding en de resolutie aangepast moeten worden. Bij resolutie is het van belang om hier altijd pixels per inche te laten staan. De resolutie voor grote bestanden is 300 en voor websites is 72 goed.

Lightroom export 5

 

 

 

Verscherpen

Het volgende blokje is de optie Verscherpen. Eigenlijk heb je je foto’s als verscherpt met de optie Details in de ontwikkelmodule maar hier zou je dat dus ook kunnen doen. Wanneer je een vinkje zet bij Verscherpen voor krijg je drie keuzes namelijk voor schermdof papierglanzend papier en bij Hoeveel Lightroom export 6kun je kiezen uit laagstandaardhoog. Het zal duidelijk zijn dat de papierkeuze alleen nut heeft voor afdrukken en als je er voor kiest om hier je foto’s te verscherpen dan zal de optie standaard altijd goed zijn.


Metagegevens

Het blokje Metagegevens biedt verschillende opties waarmee je kunt aangeven hoe Lightroom de meta-gevens moet gaan exporteren. Je kunt zelf aangeven hoeveel (of hoe weinig). In het vervolgmenu zie je allerlei opties en het is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke afwegingen waarom bepaalde informatie wel of niet moet worden meegenomen.

Lightroom export 7

 

 

 

 

Watermerk toevoegen

In het blokje Watermerken vind je opties om een watermerk te maken die je vervolgens kunt toevoegen aan je foto’s. Als je een vinkje zetLightroom export 8 voor Watermerk, verschijnt er een vervolgmenu waarin je kunt kiezen voor een standaard watermerk of via de optie Watermerken bewerken er zelf één kunt maken. Bedenk wel dat als je de foto’s inclusief het watermerk exporteert, het watermerk er niet zomaar weer afgehaald kan worden. Zorg er daarom voor dat je ook altijd  kopieën van de foto's hebt zonder watermerk.


Nabewerking

Hier kun je aangeven wat Lightroom na het exporteren moet doen, zoals het bestand openen waar het geëxporteerde bestand staat, openen in een ander bewerkingsprogramma of niets doen. Je ziet hier dan ook Photoshop weer voorbij komen en dat lijkt vreemd omdat Lightroom export 9Photoshop ook al eerder in het proces voorbij is gekomen. Het verschil hier is echter dat je hier de resolutie van het bestand kunt aanpassen en ook de bestemming van het bestand zelf bepaalt. Tot slot geldt hier dat het bestand niet (altijd) automatisch in de catalogus wordt opgenomen. Maar dit geldt natuurlijk alleen als je het vinkje bij Exportlocatie-->Toevoegen aan deze catalogus hebt weggelaten. In veel gevallen zal de optie Niets doen prima zijn.


Exporteren

Tot slot kies je voor exporteren en worden de foto’s doorgezet naar de locatie die je eerder hebt opgegeven. In de rechter bovenhoek van je scherm van de bibliotheek zie het verloop van het proces. Alle foto’s die je hebt bewerkt worden nu in het formaat dat je hebt opgegeven opgeslagen op een locatie die je eerder hebt gekozen.

Lightroom export 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle stappen die je bij exporteren tegenkomt zijn hier nu uitgelegd. En meestal worden de meeste opties éénmalig ingesteld en kun je het zo laten staan, behalve dan natuurlijk de locatie waarnaartoe de bestanden geexporteerd moeten worden. Waar de bestanden naartoe moeten is afhankelijk van hoe jij de structuur van je foto's hebt ingericht. Daarover kun je meer lezen in Je foto-archief organsieren 


Meer weten

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je zelf aan de slag met fotobewerken? Ik geef cursussen fotobewerken en fotograferen op verschillende niveau's waar de onderwerpen uit dit artikel uitgebreid aan bod komen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag via emaill stellen.