Cursus Camera RAW

Deze cursus is altijd privé les. Wanneer je serieus met fotograferen bezig bent en de volledige controle over je foto's wilt hebben, dan is fotograferen in RAW veruit de beste optie. Met RAW haal je het beste uit je foto's als je ze  achteraf wilt gaan bewerken in Camera RAW. Met deze korte en leerzame cursus wordt je snel op weg geholpen. Als je in JPG fotografeert dan vindt er in de camera automatisch compressie van de data plaats. Wat overblijft is een "kant en klaar" JPG fotobestand. Waar veel fotografen niet bij stil staan is dat een JPG bestand een kleiner bestand is omdat door je camera al veel belangrijke informatie is "weggegooid" wat leidt tot verlies van beeldkwaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over de witbalans, de belichting, contrast, en kleur. Dit betekent twee dingen:

 • Het JPG bestand is aanzienlijk verkleind.
 • Bewerken van een JPG bestand verminderd de beeldkwaliteit van je foto nog verder.

De cursus kost € 87,50 pp en kan overdag en 's-avonds (verdeeld over twee dagdelen) worden gevolgd. De cursus is altijd privé dus geen groepsles maar 1 op 1 les met een docent. En natuurlijk kun je ook iemand meenemen om samen de cursus te volgen. Van de cursus ontvang je een uitgebreid naslagdocument + oefenbestanden op CD of via downloadlink met duidelijke uitleg en afbeeldingen van alles wat wordt behandeld, zodat je alles later nog 's rustig kunt nalezen en zelf kunt oefenen. Deze cursus kun je ook combineren met de vervolgcursus Photoshop. Je betaalt dan € 160 ppvoor 4 lessen die aansluitend gepland kunnen worden. Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je hier in.

Kijk hier voor meer informatie of de cursus Kennismaken met Photoshop en Lightroom, de cursus Lightroom of de cursus Photoshop. Wil je weten wat het verschil is tussen Photoshop en Lightroom kijk dan hier. En kijk hier voor meer informatie over Camera RAW

Ben jij een fotograaf die alles uit de camera wilt halen en de volledige controle over de beeldkwaliteit wilt behouden? Dan fotografeer je altijd in RAW en bewerk je je foto's in de RAW-converter (standaard meegeleverd in Photoshop en Lightroom). Het maken van de foto's in JPG of RAW maakt geen verschil. In beide gevallen moet de foto hoe dan ook met de juiste basisinstellingen gemaakt zijn. Een zo groot mogelijk basisbestand geeft de mogelijkheid om daar achteraf nog heel veel informatie uit te halen. Maar terwijl in JPG al compressie heeft plaatsgevonden kun je in RAW op heel eenvoudige wijze aanpassingen doen in de witbalans en kun je kleurniveaus exact corrigeren. Maar ook belichting, contrast en helderheid, scherpte en ruis pas je met de verschillende functies snel aan zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. RAW geeft je dus meer mogelijkheden om het beste uit je foto's te halen. 

Cursus locatie: Maarssen(broek).
Wanneer: Dagcursus, Avondcursus.
Duur:
De dagcursus is twee ochtenden 09.30u - ca 12u.
De avondcursus is twee avonden van 19.30u tot 22u.

Is jouw gewenste datum in de agenda niet beschikbaar? Soms kan in overleg een extra datum worden geboek die niet in de agenda staat.

Waarom deze cursus

 • Flexibel te boeken.
 • Altijd privéles voor maximale persoonlijke aandacht
 • Kort en bondig. Al na één les kun je zelfstandig aan de slag.
 • Les door praktijkervaren docent.
 • Aangepast cursus tempo.
 • Geen eigen apparatuur en programma noodzakelijk.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Cursus is ook heel geschikt voor oudere fotografen.
 • Inhoud en leerdoel naar behoefte aan te passen.
 • Inclusief uitgebreid naslagdocument.
 • Inclusief lunch tijdens 1-daagse cursus.
 • Les in eigen cursusruimte.
 • Gratis parkeren.
 • Gemakkelijk bereikbaar.

Basiscursus Camera Raw

Wat ga je leren

Uitleg over de basisfuncties zoals:
-Witbalans en Kleur.
-Belichtingsfuncties.
-Hooglichten en Schaduwen.
-Witte en Zwarte tinten.
-Locale contrast.
-Levendigheid en Verzadiging.
-Kleurtintcurve.
-Werken met graduatiefilter, radiaalfilter en aanpassingspenseel.
-Verscherpen en Ruisreductie.
-Kleurtonen en Grijswaarden.
-Gesplitste tinten.
-Lenscorrecties en effecten.
-Werking van de verschillende gereedschappen.
-Bestanden synchroniseren.
-Bestanden opslaan.

Doel van de cursus

Met deze cursus leer je werken met RAW en ga je ontdekken welke voordelen RAW biedt (ten opzichte van JPG). 

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de overstap wilt gaan maken van JPG naar RAW. Om mee te doen is voorkennis niet noodzakelijk maar enige basiskennis van fotograferen is wel aan te raden. 

Persoonlijke leerdoelen

Deze cursus kan ook heel gemakkelijk worden afgestemd om jouw specifieke leerdoelen wat betekent dat we in overleg de inhoud van de cursus kunnen afstemmen op onderwerpen die juist voor jou belangrijk zijn. We gaan daar dan uitgebreid op in zodat je heel gericht aan de slag kunt en specifiek leert werken met Camera RAW (in combinatie met de mogelijkheden van Photoshop). Zo kun je deze cursus heel goed gebruiken als basis naar een fotografie opleiding om snel aansluiting te krijgen met de leerstof. Dat maakt deze privécursus flexibel en unkiek. 

Opzet van de cursus

Deze cursus is kleinschalig van opzet en wordt altijd privé gegeven. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en kunnen specifieke vragen gemakkelijk worden behandeld.

Te gebruiken bewerkingsprogramma

Tijdens de cursus werken we met de RAW converter van Adobe Photoshop CC. Om mee te doen is het niet noodzakelijk om een laptop mee te nemen. Maar als je een fotobewerkingsprogramma met een RAW-converter op je laptop hebt, neem die dan mee. 

Er zijn diverse opties om aan een RAW converter te komen. Meestal is die onderdeel van een fotobewerkingsprogramma of het is een converter die specifiek bij jouw camera hoort en die vaak bij je camera is meegeleverd.

Wat kost de cursus

De cursus wordt overdag of 's-avonds gegegeven en de kosten zijn € 87,50 pp incl koffie en thee en een naslagdocument. 

Arrangement

Als je deze cursus combineert met een fotocursus dan profiteer je van de arrangementskorting. Kijk hier voor de mogelijkheden.