Fotoreis 2021 naar Luang Prabang, Laos in Azië 

(De reis voor 2020 is geannuleerd(

Onze fotoreis naar Azië brengt je naar de bijzondere en fotogenieke locatie in en rondom Luang Prabang in Laos. Luang Prabang ligt in het midden van het Noorden van Laos en er heerst een tropisch savanneklimaat met een droge en natte periode. Het hele jaar door is het er warm.

Tijdens de reis krijg je fotografielessen op locaties die voor iedere fotograaf een feest zijn. Luang Prabang ligt op een schiereiland, ingeklemd tussen de Mekong en de Nam Khan rivier. Alles is op loopafstand te bereiken. Luang Prabang staat bekend als de Gouden stad en heette vroeger Muang Xieng Tong. Het is een heerlijke plek om te zijn, je kunt er fantastisch wandelen, lekker eten en genieten op tal van kleine terrasjes aan de Mekong en van de gezellige ochtend- en avondmarkt. Er hangt een heel fijne, ontspannen en vriendelijke sfeer die je meteen voelt zodra je van het vliegveld af bent en je je letterlijk voelt teruggezet in de tijd. Luang Prabang staat sinds 1985 op de Unesco Wereld Erfgoedlijst en dat maakt het ook bijzonder. En dankzij de charme blijft het stadje authentiek en wordt het niet door het massa toerisme overlopen.

In Luang Prabang vind je 66 verschillende Boeddhistische tempels met ieder hun eigen karakter. De monniken die de tempels bewonen kom je overal tegen en vooral in de vroege ochtend wanneer zij hun rituelen uitvoeren.

Deze fotoreis voert je naar tal van unieke plekken in en rondom deze unieke stad en je krijgt daarmee een onvergetelijke ervaring die je niet alleen vastlegt met foto’s maar die je ook voor altijd in de herinnering mee draagt. 

Wanneer is de cursus

Van woensdag 5 mei 2021 tot dinsdag 11 mei 2021 (7 dagen) = exclusief reisdagen.

Voorbeeld van een reisplanning:
Vertrek uit Amsterdam = Maandag
Aankomst Luang Prabang via Bangkok is Dinsdag in de middag.

De kosten

Klik hier om te lezen wat de reis kost. 

Aanmelden

Vraag hier het inschrijfformulier aan

 

Informatiemiddag

Op zaterdagmiddag 21 maart heef ik een informatiemiddag. Meld je hiervoor aan via het contactformulier

 

  • Bamboobridge_1

 Impressie van de omgeving van Luang Prabang

Programma

Dit programma is globaal en kan ter plekke altijd worden aangepast aan de omstandigheden die op dat moment gelden. 

Ik organiseer gedurende de week verschillende foto-bespreekmomenten in ons hotel om de foto's en ervaringen van die dag met elkaar te delen. De tijden en dagen worden ter plekke bepaald.  

Dag 1 (woensdag)

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Na het ontbijt gaan we Luang Prabang verkennen. Eerst gaan we Phousi Hill beklimmen, nou ja beklimmen. Het is een grote heuvel die je op kan via een lange trap met  zo’n 300 treden. Op de top staat een kleine tempel. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over het gehele gebied. Er zijn van alle kanten mooie doorkijkjes op de Nam Khan  en  de Mekong, die door de omgeving slingeren. Via de andere kant gaan we de heuvel af. We maken een wandeling naar de uiterste punt van het schiereiland waar de machtige Mekong en de Nam Khan samenkomen. Op dat punt krijg je een prachtig zicht op het landschap en de rivieren. Hier gaan we een aantal prachtige foto’s maken. Daarna gaan we naar Wat Xiengthong, een groot tempelcomplex, op de  uiterste punt van het schiereiland. Op deze plek nemen we de tijd om te fotograferen en te genieten. De rest van de middag is vrij te besteden. 

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Het mooiste moment voor de foto’s vanaf Phousi Hill is natuurlijk voor zonsondergang (of opgang). Die mogelijkheid is er later tijdens deze reis natuurlijk ook nog. Het kan dan wel wat drukker zijn en zorg ervoor dat beneden bent voordat het helemaal donker is omdat het pad niet is verlicht. 

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Op onze eerste avond gaan we gezamenlijk eten in één van de vele gezellige eettentjes. Daarna bezoeken we avondmarkt waar we kennismaken met  typische Laotiaanse voorwerpen die veelal met de hand zijn vervaardigd. Het is een kleurrijk en gezellig gebeuren waar je als fotograaf los kan gaan maar natuurlijk ook alles wat er gebeurt in je op kunt te nemen. De kraampjes worden verlicht door gloeilampen en dat maakt het fotograferen best uitdagend.

Dag 2 (donderdag)

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Op deze dag  staan de Kuang Si Watervallen op het programma, op zo’n 30 km zuidelijk van Luang Prabang. Dit is een prachtig gebied waar je prachtige foto's kunt maken. Het licht is er bijzonder en de serene kleuren van het water en de watervallen zijn voor iedere fotograaf een uitdaging om dit perfect in beeld te krijgen. De watervallen liggen in een park waar entree voor wordt gevraagd. Het is ook een opvangplek voor beren die in het verleden verwaarloosd of mishandeld zijn. Met een vrijwillige donatie kun je het opvangcentrum steunen. Op deze plek nemen we ruim de tijd. En vergeet ook zeker je zwemkleding niet. In de middag laten we ons weer terugbrengen naar Luang Prabang en kun je rest van de tijd vrij besteden. 

Dag 3 (vrijdag)

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Vandaag staan we vroeg op om de tocht van de monniken, Tak Bat, bij te wonen. Dit ritueel van de Boeddhistische monnikken is iedere ochtend voor zonsopgang en is een bijzondere gebeurtenis die in alle stilte plaatsvindt. Monniken hebben geen bezittingen en geen geld. Om aan eten te komen lopen ze om 6uur ‘s-ochtends hun bedelronde. In een lange rij, met hun bedelnappen (ijzeren schalen) lopen ze een route door de stad en krijgen ze van de lokale bewoners een beetje rijst of fruit. Op die manier ‘bedelen’ ze hun kleine beetje eten bij elkaar. Het is een mooie en fotogenieke gebeurtenis die soms (helaas) ook een beetje te veel op een happening is gaan lijken. Respect en bescheidenheid is hier van belang en ook dan kun je bijzondere foto’s maken.

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Hierna gaan we door naar de ochtendmarkt waar je veel exotische en lokale zaken zult vinden. Het is geen toeristische markt maar een plek waar de bewoners van Luang Prabang hun dagelijkse boodschappen doen. We nemen de tijd om de geuren en kleuren op te nemen en om foto’s te maken.

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Aan de voet van Phousi Hill staat Wat PaHouak, een klein tempeltje, dat de oudste is van alle tempels die in Luang Prabang te vinden zijn en aan de andere kant van de weg ligt een tempelcomplex en museum met een prachtige tuin en bijzondere attributen. Voor ons meer dan de moeite waard om te gaan bekijken.

Pont over de Mekong

In de middag steken we de Mekong over met een pontje en komen in een heel andere omgeving terecht. Veel toeristen blijven in Luang Prabang en slaan de ‘overkant’ over. Maar voor ons is dit een interessante plek om te fotograferen en nog beter kennis te maken met de lokale bevolking.  ’s-Avond is vrij te besteden.

Dag 4 (zaterdag)

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Vandaag gaan we met de boot naar de Pak Ou Caves die op 25 km van Luang Prabang liggen. Het is zo’n drie uur varen (tegen de stroom in). Er zijn twee grotten, één ligt 60 meter boven de Mekong de andere ligt aan de oever. Wat hier bijzonder is zijn de ruim 4000 Boeddha beelden die zich in de grotten bevinden. De grotten worden ook wel Tam Ting genoemd, de grotten van de duizenden Boeddha’s. In de 8eeuw werd hier al “de geest van de natuur” Phi geëerd. De beelden werden pas in de grotten geplaatst toen het Boeddhisme in Laos door de koninklijke familie werd aanvaard. 

Overzicht fotoreis Luang Prabang

De tocht maken we in een zogenaamde flatboat (platte rivierboot) en onderweg zullen we nog aanleggen bij dorpjes waar bijzondere ambachten te vinden zijn. We zijn een groot deel van de dag onderweg en na terugkomst is de rest van de middagdag/avond vrij.

Dag 5 (zondag)
Vandaag steken we de Nam Khan  over via de Bamboo bridge. Dit is een bijzondere belevenis. De brug is maar een paar maanden beschikbaar en wordt opgebouwd tijdens het droge seizoen (als wij er zijn dan is de kans groot dat de brug er nog is). Aan de overzijde ligt Utopia, een bar/restaurant waar je heerlijk kan relaxen met  een geweldig uitzicht over de Nam Kanh. En dat gaan we natuurlijk doen.

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Van daaruit is het heerlijk wandelen richting de oude brug die het zeker waard is om te fotograferen. Niet ver van die plek ligt het crematorium van Luang Prabang, dat weinig toeristen zullen weten te vinden. Het is een bijzondere plek om te bezoeken. Na de wandeling is het misschien lekker om je te opfrissen in het hotel en de rest van de middag zelf te besteden. 

Overzicht fotoreis Luang Prabang 

Vanavond is een bezoek aan de avondmarkt misschien nog een optie of ga je  heerlijk een terras opzoeken en genieten van het avond-en straatgebeuren.

Dag 6 (maandag)

Overzicht fotoreis Luang Prabang

Vanochtend stappen we op de fiets en maken een tocht langs een aantal plekken die wat verder van het centrum af liggen. Je krijgt zo een breder beeld van de omgeving. We gaan in ieder geval een paar heel oude tempels met  authentieke bouwstijlen bezoeken. Ook komen we op een plek waar je een prachtig uitzicht over de Mekong hebt. In de middag leveren we onze fietsen weer in en de rest van de tijd is vrij om er zelf op uit te trekken.

Dag 7 (dinsdag)

Alweer de laatste dag van onze fotoreis in Luang Prabang en die is vrij in te vullen. Je kunt alleen op verkenning gaan of de dag gebruiken om lekker te relaxen. Er zijn nog verschillende plekken waar bijzondere foto’s gemaakt kunnen worden. Eén ervan is het koninklijk paleis en de tempels die daar omheen te vinden zijn. Vanavond kunnen we gezamenlijk gaan eten en ervaringen aan elkaar uitwisselen. Natuurlijk is er ook nog voldoende tijd om door Luang Prabang of over de avondmarkt te slenteren.