BasisPLUS cursus fotograferen privé

 De privé BasisPLUS cursus fotograferen is speciaal gericht op de fotograaf die wel basiskennis van fotograferen heeft maar met nog (te) weinig routine om die technieken ook in de BasisPLUS cursus fotograferen Privépraktijk toe te passen. Of voor fotografen met een specfiek persoonlijk leerdoel en daar meer kennis over willen opdoen. Met de BasisPLUS cursus fotograferen kun dus je verschillende kanten maar wel met één doel om beter te leren fotograferen. 

De camera wordt misschien weinig gebruikt en komt alleen uit de tas tijdens vakanties. Of er wordt wel gefotografeerd maar de resultaten vallen een beetje tegen. Dat is natuurlijk zonde en met deze cursus ga je basis vaardigheden verder leren gebruiken. Tijdens de BasisPLUS cursus Fotografie gaan we uitgebreid in op de toepassing van de belichtingsdriehoek "Diafragma, Sluitertijd en ISO" en aan de hand van leuke opdrachten ga je zelf aan de slag om beter te worden en mooiere foto's te maken.

De BasisPLUS cursus Fotograferen bestaat uit vier avondlessen en iedere les behandelen we een nieuwe techniek en je krijgt huiswerkopdrachten, een leuke mix van theorie en praktijk dus. Om aan de BasisPLUS cursus Fotograferen mee te doen beschik je over een camera die je in ieder geval kunt instellen op de diafragma- en sluitertijdmodus en je hebt enige basiskennis van fotograferen. Ook weet je hoe je je camera moet instellen (dit wordt namelijk tijdens deze cursus niet verder behandeld). Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je hier in

Onze unieke opzet is dat je na afloop van deze cursus onbeperkt de mogelijkheid houdt om vragen over fotografie of fotobewerken te stellen als je later ergens niet uitkomt.

Soort les: Privélessen
Wanneer: zie agenda.
Nievau: iets gevorderd.
Cursus locatie: Maarssenbroek (eigen locatie).
Duur: 4lessen van 2,5 uur per les ochtend of avond.
Start- en eindtijd: 09.30u tot 12u of 19.30u tot 22u.
Kosten € 225 incl. koffie/thee/naslagdocument.

Bij twee inschrijvingen € 212,50 pp. De factuur komt dan op naam van de eerste inschrijver (zie instructies op het inschrijfformulier). Kijk ook naar de arrangementen voor extra korting. 

Welke cursus is voor mij geschikt?

 • kies de basiscursus fotograferen als je geen of weinig basiskennis en geen fotografie ervaring hebt, als je (meestal) fotografeert op de automaatstand en je je camera niet goed kent.
 • kies de Vervolgcursus fotograferen als je basiskennis en fotografie ervaring hebt en je fotografeert nooit op de automaatstand en je kent je camera (redelijk) goed.

BasisPLUS cursus fotograferen privé

Waarom privéles

 • 1 op 1 les dus 100% persoonlijke aandacht
 • Ervaren praktijkgerichte docent.
 • Een goede mix van theorie en praktijk.
 • Flexibel aan te passen aan specifieke leerdoelen.
 • Degelijke voorbereiding op vervolgopleidingen.
 • Zeer geschikt voor oudere fotografen.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocaties in Maarssen.
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning ook na afloop van de cursus.

Hoe ziet de cursus er globaal uit?

De BasisPLUS cursus fotograferen bestaat uit vier lessen. Iedere les gaan we steeds een stukje dieper in op de basistechnieken om je meer vertrouwd te maken met het gebruik van je camera en de instellingen om nog betere foto's te kunnen maken. En aan de hand van eenvoudige huiswerkopdrachten ga je zelf de verschillende technieken in de praktijk oefenen. Je resultaten van de huiswerkopdrachten bespreken we tijdens de les.

Persoonlijke leerdoelen

Deze cursus kan ook heel gemakkelijk worden afgestemd om jouw specifieke leerdoelen wat betekent dat we in overleg de inhoud van de cursus kunnen afstemmen op onderwerpen die juist voor jou belangrijk zijn. We gaan daar dan uitgebreid op in zodat je heel gericht aan de slag kunt en specifiek leert fotograferen. Zo kun je deze cursus heel goed gebruiken als opstap en voorbereiding op een vervolgopleiding fotografie. Dat maakt deze privécursus flexibel en uniek.

Eigen foto-platform

Voor de start van de cursus ontvang je een toegangscode tot de ruimte op ons foto platform. Daar kun je foto's uploaden van de opdrachten en daar wordt ook de feedback op je werk geplaatst. Ook staan daar, ter inspritaie, de fotovoorbeelden die tijdens de lessen worden gebruikt. 

Les 1: De belichtings driekhoek en compositieregels

We gaan dieper in op de belichtingsdriekhoek. We kijken naar de effecten die de verschillende instellingen op de belichting van je foto hebben en hoe je je dat kunt beïnvloeden bijvoorbeeld door verandering van de ISO of belichtingscompensdatie. Maar natuurlijk ook hoe je een scherpe foto maakt en waar je daarbij op letten. Je krijgt uitleg over de "Regel van Derden" en andere belangrijke beeldelementen waarmee je mooire composities maakt. En we gaan foto's bespreken aan de hand van de metadata en hierover krijg je informatie waarmee je tijdens de huiswerkopdracht aan de slag gaat.

Les 2: Scherptediepte toepassen

We kijken naar het fenomeen scherptediepte. Meestal wordt scherptediepte op de eeste plaats in relatie gebracht met het diafragma en dat is ook een belangrijke maar bij scherptediepte gaan het niet alleen daarom. Ook het soort objectief en afstanden spelen een belangrijke rol. En als je een objectief met variabele brandpuntafstanden hebt heeft dat ook weer invloed op de scherpte (of onscherpte) op de voor en achtergrond. Tijdens deze les gaan we hier uitgebreid op in en er wordt uitgelegd hoe je scherptediepte met je eigen objectief kunt beinvloeden. 

Les 3: Snelheid vastleggen

Hoe krijg je een foto van een voorbij razende auto die scherp op de foto staat tegen een vage achtergrond. Dit effect noemen we bewegingssuggestie en door te "Pannen" = meebewegen krijg je dat voor elkaar. Maar ook een beweging bevriezen geeft iets extra's aan je foto. Dit alles heeft te maken met de keuze van een lange of korte sluitertijd maar ook de werking van de autofocus (AF) speelt een belangrijke rol. We gaan hier dieper op in. 

Les 4: Fotograferen met lastig licht en gebruik flitser

Deze les gaat over fotograferen onder lastige lichtomstandigheden. We denken dan meestal aan flitsen maar tijdens deze les zal duidelijk worden dat er ook andere technieken zijn die mooie resutaten opleveren. Tijdens deze les wordt de basiswerking van de flitser uitgelegd maar besteden we ook aandacht aan instellingen van he camera waarmee je onder lastige lichtomstandigheden prachtige foto's kunt maken. 

Persoonlijke benadering

De BasisPLUS cursus Fotograferen wordt in Maarssenbroek op onze eigen cursuslocatie gegeven, is kleinschalig en er wordt les gegeven door een ervaren en enthousiaste docent. Door de 1 op 1 les is er veel ruimte voor  persoonlijke aandacht en ruimte om te werken aan je persoonlijke leerdoel. Je kent de basistechnieken van het fotograferen wel maar je mist de routine om die basistechnieken in de praktijk toe te passen. Daarom is de  persoonlijke aandacht voor mij heel belangrijk en alles wordt rustig en met voorbeelden duidelijk uitgelegd. De opzet is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor de wat oudere fotograaf die het fijn vindt om wat extra persoonlijke aandacht te krijgen bij de uitleg van de basistechnieken. 

Welke camera is geschikt voor deze cursus:

Alle digitale camera's (spiegelreflex,- compact, systeem en bridge) die handmatig ingesteld kunnen worden op de P, A, S of M, voor Canon is dat Av en Tv, zijn geschikt voor deze cursus. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het draaiwiel op de camera of op het display. 

BasisPLUS cursus fotograferenBasisPLUS cursus fotograferenBasisPLUS cursus fotograferen

Voorbeelden van de verschillen instelopties

Fotokadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokadobon, vanaf € 25 en te bestellen via het inschrijfformulier.

fotokadobon