Vervolgcursus fotograferen (ochtend)

Vraag je je wel eens af wat voor soort fotograaf je bent en wat je interessant vindt om te fotograferen? Spreekt straatfotografie je aan of portretten, architectuur of ga je graag 's-avonds op pad met je camera? En wil je over fotografie meer leren? Dit komt allemaal voorbij tijdens vervolgcursus fotograferen. De vervolgcursus fotograferen bestaat uit zes lessen, verdeeld over zes maanden. Iedere les behandelen we een nieuw onderwerp en krijg je uitdagende thuisopdrachten mee die je zelfstandig gaat uitvoeren. Met de opdrachten stap je uit je comfort zone, soms ga je voor de mooiste foto terwijl bij andere opdrachten juist je creativiteit flink wordt uitgedaagd. Zo vergroot je je fotovaardigheden en ga je ontdekken hoe je mooiere foto's maakt, wat je wilt overbrengen en wilt laten zien.

De vervolgcursus fotograferen wordt overdag gegeven. Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je meteen in. Kijk ook naar de arrangementen voor extra korting. De vervolgcursus fotograferen kun je ook privé of met z'n tweeën volgen (ochtend of avond).  Klik hier voor informatie over de mogelijkheden. Heb je nog vragen stuur dan even een mail.

Belangrijk om aan deze cursus mee te doen

Om mee te doen hoef je echt geen "topfotograaf" te zijn maar juist iemand die zich echt wilt inzetten om een stap verder in de fotografie te zetten. Een actieve inzet is wel een voorwaarde en uiteraard ook dat je er echt voor gaat om de opdrachten goed uit te voeren, ook als een thema of opdracht je niet (meteen) aanspreekt.

Groepslessen 

Kosten € 250 pp (kosten voor afdrukken van foto's zitten hier niet in).
(Voor deze cursus is geen korting op inschrijving bij 2 of meer van toepassing). 
Cursus locatie: Maarssen(dorp)
Aantal deelnemers: 4
Duur: zes lessen verdeeld over vijf maanden.
5x ochtend van 09.30u - 12u
 (2,5u per lesdeel)
locatiedagh van 09.30u - 15.30u.
*=themadag

Privélessen

De vervolgcursus fotograferen kun je ook privé volgen. Klik hier voor informatie over de mogelijkheden.

Waarom deze cursus

 • Kleine groep met max 4 deelnemers.
 • Eigen toegang tot fotoplatform waar je foto's kunt delen.
 • Les door ervaren praktijkgerichte docent.
 • Uitdagende praktijkopdrachten.
 • Incl. praktijkdag & cursusdocument.
 • Veel persoonlijke aandacht en ook heel geschikt voor oudere fotografen.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocatie in Maarssen
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning ook na afloop van de cursus.

Ga naar de blogs voor meer informatie over functies en instellingen van je camera. 

 

Vervolgcursus fotograferen

Voor wie is de vervolgcursus fotograferen bedoeld

Heb je een spiegelreflex-, systeem-, compact- of bridgecamera, fotografeer je in de A(v), S(tv) of M modus en weet je wat  diafragma, sluitertijd en ISO is, dan kun je meedoen. De cursus bestaat uit zes lessen verdeeld over zes maanden. We gaan niet meer uitgebreid in op de basistechnieken omdat je die al weet door de basiscursus fotograferen die je hebt gevolgd of omdat je de vaardigheden jezelf hebt aangeleerd (tijdens de eerste lesavond gaan we wel kort de basistechnieken opfrissen).

Fotografeer je niet meer op de automaat en ben je bekend met Diafragma, Sluitertijd en ISO maar mis je de routine om dit in de praktijk toe te passen, volg dan eerst de BasisPLUS cursus fotograferen. 

Kleinschalige opzet = 100% persoonlijke aandacht

De opzet van onze cursus is kleinschalig. Dus geen grote samenkomsten maar juist een kleine groep zodat aan iedereen maximale aandacht en tijd kan worden besteed. Het is ook mogelijk om deze cursus privé of met z'n tweeën te volgen. De onderlige interactie bij de groepscursus is belangrijk en daarom hecht ik veel waarde aan een persoonlijke benadering. Bij de privé ligt de nadruk veel meer op de individuele leerdoelen. De vervolgcursus fotograferen is niet schools en is speciaal gericht op de hobbyfotograaf. De vervolgcursus is ook heel geschikt voor oudere fotografen die het fijn vinden om wat meer aandacht en tijd te krijgen bij de uitleg

Doel en opzet van de vervolgcursus fotograferen

De focus voor de vervolgcursus fotograferen ligt op uitdagende praktijk opdrachten die je gaat uitwerken en waarbij je de basistechnieken van fotograferen toepast. Je wordt zo steeds meer vertrouwd met je camera. De opdrachten zijn iedere les verschillend van onderwerp. Je wordt gevraagd om de beste foto's die je wilt bespreken te laten afdrukken. Iedere les liggen er dan foto's op tafel in plaats van laptops. De resultaten bespreek je met je medecursisten en er wordt feedback gegeven. Daarmee verbeter je je fotovaardigheden en pas je die meteen bij een volgende opdrachten toe. En omdat digitaal fotograferen en fotobewerken bij elkaar horen wordt er ook aandacht besteed aan de basistechnieken van fotobewerken.

Je krijgt adviezen en tips en aan de hand van foto's worden opdrachten en technieken uitgelegd. Dit geeft je inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. De vervolgcursus fotograferen is interactief en vraagt dus een actieve inzet vanwege de opdrachten die de basis zijn voor de lesavonden. Les vijf is de locatie praktijkdag. We gaan dan fotograferen op een fotogenieke locatie. Tijdens de laatste cursusdag bespreken we de foto's van de locatiedag en worden de foto's van het fotoplan door jou gepresenteerd. Je werkt gedurende de cursus aan het opbouwen van een portfolio waaraan je je ontwikkelingen goed kunt zien.

Eigen foto-platforrm

Voor de start van de cursus ontvang je een toegangscode tot de ruimte op ons foto platform. Daar kun je foto's uploaden van de opdrachten en daar wordt ook de feedback op je werk geplaatst. Ook staan daar, ter inspritaie, de fotovoorbeelden die tijdens de lessen worden gebruikt. Het foto-platform is alleen benaderbaar voor jou en je mede cursisten. 

Opdrachtvoorbeelden waarmee je aan de slag gaat

 • Straatfotografie (gebeurtenissen op straat en emoties).
 • Archictuur (spelen met lijnwerking en perspectief).
 • Fotograferen in de natuur.
 • Avondfotografie (fotograferen onder lastige lichtomstandigheden). Afhankelijk van het seizoen is dit een praktijkles.
 • Snelheid (bevriezen of bewegingssuggestie).
 • Fotografeer een schilderij na vanuit je eigen interpretatie.
 • Maak de topfoto van een dierbaar voorwerp.
 • Maak een dubbelportret.
 • Werken aan vrije opdrachten.
 • Werken aan je fotoplan en uitvoeren fotoplan (=eindopdracht van de cursus).

Wat komt er aan bod

 • Fotograferen in handmatige standen zoals A (Av), S (Tv), M.
 • Fotoopdrachten (zie hierboven).
 • Werken aan een persoonlijk fotoplan. Je gaat onderzoeken wat voor soort fotograaf je bent en hoe je daar invulling aan wilt geven. Dit ga je ook gedurende de cursus concreet uitwerken met foto's.
 • Beeldanalyse en fotobespreken op basis van de vier peilers (Beschrijven, Analyse, Interpretatie en Waardering). Wat maakt dat een foto een goede foto is en aanspreekt, terwijl de andere foto dat juist niet doet. Tijdens deze leerzame presentatie komen de basisprincipes voor het maken een goede foto uitgebreid aan bod (inclusief hand-out).
 • We gaan in op de vraag "Wat voor soort fotograaf bij ik eigenlijk", waar ligt jouw interesse in fotografie en waarom trekt je dat zo aan.
 • Een goede foto maken onder lastige lichtomstandigheden, avondfotografie (=praktijkles buiten fotograferen).
 • Inleiding tot fotobewerken (Creative Cloud). Korte inleidende presentatie (incl handout).
 • Opbouwen van een portfolio met afgedrukte foto's. 

 

Vervolgcursus

Cursus locaties

De vervolgcursus fotograferen wordt in mijn eigen lesruimte in Maarssen(broek) gegeven.

Wat kost de vervolgcursus fotograferen

De kosten zijn € 250. Dit is inclusief koffie/thee en een naslagdocument. Niet inbegrepen zijn kosten voor het afdrukken van de foto's (voor de opdrachten) en de lunch tijdens de praktijkdag.

Apparatuur

Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Die moet in ieder geval in te stellen zijn op A(v) S (Tv), M. Een spiegelreflex-, systeem-, compact-, of bridgecamera zis geschikt om aan de vervolgcursus fotorgaferen mee te doen. Het soort objectief is niet relevant. Een volautomaat-camera is voor deze cursus niet geschikt. Verder is een reportageflitser (losse flitser die op de camera geplaats kan worden) en een statief aan te bevelen maar het is geen must.