Na de basiscursus fotograferen gebruik je de automaatstand nooit meer

Basiscursus fotograferen met max 6 deelnemers (de groepscursus gaat ongeacht het aantal inschrijvingen altijd door). 
Locatie: Maarssen(broek), Regio Midden Nederland
Duur: 2 avond/daglessen en 1 locatiepraktijkdag op zaterdag.
Kosten: € 125 pp en bij twee of meer inschrijvingen betaal je € 112,50 pp
(de
 factuur komt dan op naam van de eerste inschrijver zie instructies op het inschrijfformulier)

Avond: 2x op donderdag 19.30u - 22.15u.
Locatiedag op zaterdag (Locatie = Utrecht) 09.30u - 15.30u.

Overdag: 2x op dinsdag of woensdagochtend 09.30u - 12.15u.
Locatiedag op dinsdag of woensdag (Locatie = Utrecht) 09.30u - 15.30u. 

*) Ook te boeken als besloten groep bij minimaal vier deelnemers.

De basiscursus fotograferen is speciaal voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor de wat oudere fotografen die extra aandacht belangrijk vinden. Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je meteen in en doe deze maand nog mee.

Voor het maken van een goede komt er iets meer bij kijken dan alleen de camera op de automaatstand zetten of een voorkeuzeprogramma kiezen en klikken. Dan is het ook belangrijk om te weten over hoe je camera werkt en om iets van de techniek af te weten. Onze basiscursus fotograferen begint bij het begin en bestaat uit twee lessen en een locatiepraktijkdag. Allereest leer ik je wat de belangrijkste instellingen van de camera zijn en hoe je diafragma, sluitertijd en ISO moet gebruiken, wat lichtmeetmethodes zijn, hoe de autofocus werkt, wat scherptediepte is en nog veel meer. En hoe je dit met jouw camere kunt toepassen. En tijdens de locatiedag, tussen les 1 en les 2, gaan we alles in de praktijk uitproberen. Je krijgt dan ter plekke tips en adviezen die je meteen kunt uitproberen en ik vertel je van alles  over de belangrijkste compositieregels om om mooie composities te maken. Zo ga je ontdekken wat al die menu's, functies en knoppen van je camera betekenen en wat je er mee kunt doen. Je raak zo snel vertrouwd met je camera. Je gaat gegarandeerd betere foto's maken in plaats van kiekjes. En vanaf de eerste les fotografeer je niet meer op de automaat. 

Waarom deze cursus

 • Gegarandeerd kleine groepen van max 6 deelnemers.
 • Ervaren praktijkgerichte docent.
 • Al na les één gebruik je de automaat niet meer. 
 • Een goede mix van theorie en praktijk.
 • Incl. praktijkdag & cursusdocument.
 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Ook heel geschikt voor oudere fotografen.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocaties in Maarssen
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning ook na afloop cursus.

Voor meer informatie over functies en instellingen van je camera kun je ook kijken in de blogs.

 

 Cursusruimte voor de basiscursus fotograferenIMG 3038 1  

Onze locaties in Maarssen

Persoonlijke benadering:

De basiscursus fotograferen wordt in Maarssen(broek) in omg Utrecht gegeven, is kleinschalig en er wordt les gegeven door een ervaren en enthousiaste docent. Geen grote groepen maar maximaal zes deelnemers zodat aan iedereen veel persoonlijke aandacht en tijd kan worden besteed. Deelnemers aan de basiscursus fotograferen moeten meestal de basistechnieken van het fotograferen nog leren, persoonlijke aandacht vind ik daarom heel belangrijk en alles wordt rustig en met voorbeelden duidelijk uitgelegd. De basiscursus fotograferen kan ook privé worden gevolgd (zie Privécursus). De opzet is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor de wat oudere fotograaf die het fijn vindt om wat extra persoonlijke aandacht te krijgen bij de uitleg van de basistechnieken. 

Wanneer zijn de lessen:

Elke maand starten er twee basiscursussen (avond en overdag). In twee avonden of twee ochtenden en één praktijkdag (verdeeld over drie weken) leer je de belangrijkste basistechnieken van fotograferen en ontdek je hoe je die met je eigen camera kunt toepassen. De avondcursus is op twee donderdagen van 19.30 tot 22.15u. Je hebt één keer les op zaterdag (=praktijkdag) van 09.30u tot 15.30u. De dagcursus is op twee dinsdagen of woensdagen van 09.30u tot 12u en de praktijkdag op dinsdag of woensdag  (=zie agenda) van 09.30u tot 15.30u. De praktijkdag is in Utrecht.

Welke camera is geschikt voor deze cursus:

Alle digitale camera's (spiegelreflex,- compact, systeem en bridge) die handmatig ingesteld kunnen worden op de P, A, S of M, voor Canon is dat Av en Tv, zijn geschikt voor deze cursus. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het draaiwiel op de camera of op het display. 

display sonydraaiwiel 1draaiwiel 2

Voorbeelden van de verschillen instelopties

Besloten groep:

In overleg en bij minimaal vier inschrijvingen kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd*. 
*)vanaf 20km van Maarssen wordt dan € 0,39 per km berekend.

Privécursus fotograferen:

Wil je de basiscursus fotograferen privé volgen, kijk dan hier voor meer informatie.

Terugkomgarantie voor de basiscursus fotograferen:

Heb je de basiscursus fotograferen gevolgd maar lukt het toch nog niet helemaal om dit in de praktijk toe te passen maak dan gebruik van de terugkomgarantie. Je komt dan op herhaling en volgt de eerste les van de basiscursus gewoon nog een keer. Hier betaal je niets extra's voor. Het doel van de basiscursus is om je te laten begrijpen hoe de camera werkt en hoe je mooie foto's kunt maken en soms is daar een extra les voor nodig. 

Hoe ziet het cursusprogramma eruit:

Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Twee lessen combineren ik theorie en praktijk waarbij vooral de eerste les meer theorie heeft. Tijdens de locatiedag (op een zaterdag tussen de eerste en tweede les) gaan we de hele dag fotograferen en alle basistechnieken in de pratkijk uitproberen.

Les 1: Eerst de basistechnieken

Aan de hand van voorbeelden leer je alles over diafragma, sluitertijd, ISO en worden de belangrijkste functies van je camera uitgelegd. De avond is een mix van theorie en praktijk. Dat is nodig omdat je daarmee de basis van de fotografie goed leert  begrijpen. We gaan de techniek rondom scherptediepte (vage en scherpe achtergrond) verder uitdiepen. Hoe het werkt en hoe jij het zelf kunt toepassen met jouw camera, wordt tijdens deze les duidelijk en rustig uitgelegd.

Les 2: Locatiedag, oefenen in de praktijk

Deze dag is heel leuk, het draait dan helemaal om de praktijk. In de ochtend ligt de nadruk op het toepassen van de technieken die je op de eerste les  hebt geleerd en je krijgt nog meer informatie over je camera die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Je krijgt uitgelegd hoe de lichtmeter van je camera werkt. Ook de autofocus, waarmee je het scherpstellen regelt, komt uitgebreid aan bod net als belichtingscompensatie, histogram en witbalans. We fotograferen die dag in de diafragmamodus en de sluitertijdmodus. Alle technieken ga je meteen toepassen.

In de middag gaan we aan de slag met compositie en beeldopbouw en leer je een technieken waarmee je foto's meteen al bijzonder maakt. Ook gaan we oefenen met fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden zonder gebruik van de flitser te maken. Dat doen we op twee heel mooie plekken waar je dit goed kunt uitproberen.

Meestal is de locatiedag in de historische binnenstad van Utrecht. We starten eerst met koffie of thee (inbegrepen). Daarna beginnen we met onze mooie fotowandeling en halverwege lunchen we (niet inbegrepen). Met de ervaring van deze dag heb je een grote stap gemaakt met je  fotovaardigheid en ben je meer vertrouwd geworden met de werking van je camera. 

Les 3: Fotobespreken, belichting, scherptediepte, AF en nog veel meer

Tijdens de tweede les kijken we naar elkaars foto's die op de locatiedag zijn gemaakt. Je hebt van tevoren al een selectie gemaakt die je wilt bespreken. Je geeft en krijgt feedback op de resultaten van de docent en je medecursisten. En natuurlijk krijg je ook tips om het nog beter te doen. Dat doen we aan hand van jouw foto's en met behulp van de metadata. Dat is de informatie over de instellingen waarmee je hebt gefotografeerd zoals brandpunt, diafragma, sluitertijd en ISO maar ook de lichtmeetmethode. Je krijgt zo een goed beeld van de technische gegevens van de foto waar je weer veel van kunt leren.

Natuurlijk kijken we ook naar de compositie want uiteindelijk gaat het daar bij fotograferen om. Ook wordt uitgelegd wat een eenvoudige fotobewerking doet en gaan we in op de verschillen tussen de bestandtypes JPG en RAW. 

Mijn manier van lesgeven is erop gericht om je te leren hoe je mooie foto's kunt maken door gebruik te maken van de technieken van je eigen camera. En dat is meer dan alleen op de ontspanknop drukken. Ik geef mijn lessen met enthousiasme en plezier en daar neem ik je graag in mee.

Wat leer je allemaal

 • De basistoepassingen van je camera en wat je van de menu's moet weten om je camera goed in te stellen en te bedienen.
 • Gebruik van en fotograferen in de standen A(v), S (Tv) en P. De M-stand wordt tijdens deze cursus niet uitgebreid behandeld maar komt in de vervolgcursus wel aan bod.
 • Uitleg van het fenomeen scherptediepte en hoe je dit met jouw camera kunt toepassen.
 • Lichtmeetmethodes toepassen, de autofocusfuncties gebruiken om haarscherpte foto's te maken, gebruik van ISO en werken met de belichtingscompensatie. 
 • Uitleg over en instellen van de witbalans.
 • Je leert hoe je het histogram van jouw camera werkt en hoe je dit tijdens het fotograferen kunt gebruiken.
 • Je leert hoe je je compositie kan maken door toepassing van de gulden snede, regel van derden en juiste vlakverdeling. Waar kun je op letten om een evenwichtige en goede foto te maken.
 • Het verschil tussen JPEG en RAW wordt uitgelegd. 
 • De opgedane kennis uit de eerste les toepassen tijdens de locatiedag. We gaan dan een hele dag op locatie fotograferen.
 • Je leert mooie foto's te maken in plaats van kiekjes en nog veel meer zonder gebruik te maken van de automaatstand of de voorkeuzeprogramma's.
 • Je wordt vertrouwd gemaakt met de werking van je camera.

De volgende stap =  Vervolgcursus fotograferen

Wil je je fotovaardigheden nog verder vergroten dan is het een logische stap om ook mee te doen met de vervolgcursus fotograferenDe vervolgcursus bestaat uit zes lessen en dat is inclusief een locatiedag. De cursus bestaat uit uitdagende praktijkopdrachten en sluit naadloos aan op de technieken die tijdens de (of een) basiscursus ook zijn behandeld. Deze cursus wordt zowel 's-avonds als overdag gegeven. Je kunt vervolgcursus fotograferen tegelijk boeken met de basiscursus als arrangement

Fotokadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokadobon, vanaf € 25 en te bestellen via de agenda.

fotokadobon