AEL knop 2

Met de AEL knop (Auto Exposure Lock) kun je de belichting van elk willekeurig punt in de compositie vastzetten. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken. Je staat de belichtins-waarde dan automatisch op om het voor een andere compositie te gebruikten. Op veel digitale camera’s is deze knop te vinden (afhankelijk van het type). Wanneer je de knop indrukt (en meestal ingedrukt moet houden), wordt de belichting (locked) van het gebied waar je op hebt gefocust, vastgezet. De belichting zal nu niet veranderen wanneer je een nieuwe compositie maakt of wanneer het licht verandert doordat je de camera ergens anders richt.

De AEL functie maakt het dus mogelijk om de belichting te meten en vast te zetten vanaf een andere plaats dan waar je op focust. De functie komt het beste tot zijn recht in combinatie met de spotmeting of centrumgerichte- deelmeting waarbij je in staat bent om de belichting te bepalen van een beperkt deel van het beeld. Dit is vooral erg handig in situaties waarbij de lichtmeter niet goed weet wat moet worden meten. Stel dat je een compositie maakt met daarin een heldere lichtbron in een deel van het beeld. Bij een integrale lichtmeting zal de lichtmeter het beeld willen onderbelichten. Om een juiste belichting te krijgen moet je in zo’n geval de lichtmeting doen op een andere plaats dan het hele lichte deel. In dat geval zet je de AEL functie in.

Bij sommige type camera's zie je ook de aanduidling AFL (Autofocus Lock). Dan kun je de knop gebruiken om de scherpstelling van een bepaalt gebied toe te passen op een andere plek. Je zet dus, net zoals bij AEL, de autofocus in het geheugen en draait de camera naar een andere plek. De scherpstelling die je tijdelijk in het geheugen hebt opgeslagen, wordt dan gebruikt.

Meestal zitten AEL en AFL onder één knop die je dan moet programmeren voor de ene of de andere functie. De knop programmmering doe je in het menu van AEL knop 3je camera. Dit is meestal vrij eenvoudig te doen hoewel sommige type camera's weer zoveel opties hebben dat het voor de beginnende fotograaf best lastig kan zijn. Toch raad ik aan om met deze handige functie aan de slag te gaan en de voordelen ervan te ontdekken.

Wil je meer over deze functies of andere basisinstellingen van je camera leren, doe dan mee met de basiscursus fotograferen.