Een foto maken is niet zo moeilijk. Een goede foto maken is echter iets anders, daar komt meer bij kijken dan alleen de camera op de automaatstand of een voorkeuzeprogramma zetten en klikken. Om een goede foto te kunnen maken is het belangrijk om te weten over hoe je camera werkt en om iets van de techniek af te weten. Deze basiscursus begint daarom bij het begin en de eerste stap is om leren hoe je camera werkt en wat diafragma, sluitertijd en ISO zijn. Je gaat ontdekken wat al die menu's, opties en knoppen van je camera betekenen en wat je er mee kunt (of moet) en je wordt vertrouwd gemaakt met je camera. De basiscursus is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf, zonder of met weinig kennis van fotograferen. In twee avonden of twee ochtenden en één zaterdag leer je de belangrijkste functies van je camera kennen en gebruiken en al na de eerste les zal je de automaatstand niet meer gebruiken.

 

 cursus 20  cursus 16

Onze locaties in Maarssen

Locatie 

De basiscursus fotograferen wordt in Maarssen (nabij Utrecht) gegeven. 

Kleinschalig van opzet = 100% persoonlijke aandacht

De basiscursus fotograferen is kleinschalig en er wordt les gegeven  door een ervaren en heel enthousiaste docent. Geen grote groepen maar maximaal zes deelnemers zodat aan iedereen veel aandacht en tijd kan worden besteed. Deelnemers aan de  basiscursus fotograferen moeten meestal de basistechnieken van het fotograferen nog leren en  persoonlijke aandacht vind ik  daarom heel belangrijk. De basiscursus fotograferen kan  ook privé worden gevolgd (zie Privécursus). De opzet is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf en ook heel geschikt voor de wat oudere fotografen die het fijn vinden om meer persoonlijke aandacht te krijgen bij de uitleg over de basistechnieken. 

Avondcursus: twee lesavonden + één zaterdag
Dagcursus: twee lesochtenden + één zaterdag

Elke maand starten twee basiscursussen. In twee avonden of twee ochtenden en één praktijkdag (verdeeld over drie weken) leer je de belangrijkste basistechnieken van fotograferen en ontdek je hoe je die met je eigen camera kunt toepassen. De avondcursus is op twee donderdagen van 19.30 tot 22.15u. Je hebt één keer les op zaterdag (=praktijkdag) van 09.30u tot 15.30u. De dagcursus is op twee dinsdagen of woensdagen van 09.30u tot 12u en één zaterdag (=praktijkdag) van 09.30u tot 15.30u. De praktijkdag is in Utrecht.

Besloten groep

In overleg en bij minimaal vier inschrijvingen en voor besloten groepen kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd*. 

*)vanaf 25km van Maarssen wordt dan € 0,39 per km berekend.

Privécursus fotograferen

De privécursus fotograferen wordt overdag en 's-avonds gegeven van 09.30uur tot 15.30uur of 19.30u tot 22u. De praktijkdag is niet inclusief maar kan wel optioneel worden geboekt (datum in overleg). Tijdens de privécursus fotograferen is alle aandacht speciaal voor jou en het tempo wordt helemaal op jouw persoonlijke behoefte en leerdoel afgestemd. De onderwerpen die we behandelen zijn hetzelfde als tijdens de groepscursus.  Je krijgt zo de materie snel onder de knie. Je kunt de privecursus fotograferen alléén volgen of je neemt nog iemand mee. Tijdens de privecursus fotograferen van overdag is de lunch inbegrepen. 

Terugkomgarantie

Heb je de bascursus fotograferen  gevolgd maar lukt het toch nog niet helemaal om dit in de praktijk toe te passen dan heb je terugkomgarantie. Je komt dan op herhaling en volgt de eerste les van de basiscursus gewoon nog een keer. Hier betaal je niets extra's voor. Het doel van de basiscursus is om je te laten begrijpen hoe de camera werkt en hoe je mooie foto's kunt maken en soms is daar een extra les voor nodig. 

Dieëtwensen (voor de privecursus overdag)

Voor de lunch wordt gezorgd. Die bestaat uit broodjes (wit/bruin) en diverse beleg. Zijn er dieëtwensen, geef dat dan even aan op het inschrijfformulier in het opmerkingenveld. 

Extra optie: In overleg kan de cursus ook bij je thuis worden georganiseerd*. In dat geval is het handig dat jij de lunch regelt.

*)vanaf 20km van Maarssen wordt dan € 0,39 per km berekend.

Hoe ziet de cursus eruit?

Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Twee lessen combineren ik  theorie en praktijk waarbij vooral de eerste les meer theorie heeft. Tijdens de locatiedag (op een zaterdag tussen de eerste en tweede les) gaan we de hele dag fotograferen en alle basistechnieken in de pratkijk uitproberen.

Les 1

Aan de hand van voorbeelden leer je alles over diafragma, sluitertijd, ISO en worden de belangrijkste functies van je camera uitgelegd. De avond is een mix van theorie en praktijk. Dat is nodig omdat je daarmee de basis van de fotografie  goed leert  begrijpen. We gaan de techniek rondom scherptediepte (vage en scherpe achtergrond) verder uitdiepen. Hoe het werkt en hoe jij het zelf kunt toepassen met jouw camera, wordt duidelijk uitgelegd.

Locatiedag fotograferen

Deze dag is heel leerzaam, het draait dan helemaal om de praktijk. In de ochtend ligt de nadruk op het toepassen van de technieken die je op de eerste les  hebt geleerd en je krijgt nog meer informatie over je camera die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Je krijgt uitgelegd hoe de lichtmeter van je camera werkt. Ook de autofocus, waarmee je het scherpstellen regelt, komt uitgebreid aan bod net als belichtingscompensatie, histogram en witbalans.  We fotograferen die dag in de diafragmamodus en de sluitertijdmodus. Al deze technieken ga je meteen toepassen.

In de middag gaan we aan de slag met compositie en beeldopbouw en leer je een technieken waarmee je foto's meteen al bijzonder maakt. Ook gaan we oefenen met fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden zonder gebruik van de flitser te maken. Dat doen we op twee heel mooie plekken waar je dit goed kunt uitproberen.

Meestal is de locatiedag in de historische binnenstad van Utrecht. We starten eerst met koffie of thee (inbegrepen). Daarna beginnen we met onze mooie fotowandeling en halverwege lunchen we (niet inbegrepen). Met de ervaring van deze dag heb je een grote stap gemaakt met je  fotovaardigheid en ben je meer vertrouwd geworden met de werking van je camera. 

Les 2

Tijdens de tweede les kijken we naar elkaars foto's die op de locatiedag zijn gemaakt. Je hebt van tevoren al een selectie gemaakt die je wilt bespreken. Je geeft en krijgt feedback op de resultaten van de docent en je medecursisten. En natuurlijk krijg je ook tips om het nog beter te doen. Dat doen we aan hand van jouw foto's en met behulp van de metadata. Dat is de informatie over de instellingen waarmee je hebt gefotografeerd zoals brandpunt, diafragma, sluitertijd en ISO maar ook de lichtmeetmethode. Je krijgt zo een goed beeld van de technische gegevens van de foto waar je weer veel van kunt leren.

Natuurlijk kijken we ook naar de compositie want uiteindelijk gaat het daar bij fotograferen om. Ook wordt uitgelegd wat een eenvoudige fotobewerking doet en gaan we in op de bestandtypes JPG en RAW. 

Mijn manier van lesgeven is erop gericht om je te leren hoe je mooie foto's kunt maken door gebruik te maken van de technieken met je eigen camera.  En dat is meer dan alleen op de ontspanknop drukken. Ik geef mijn lessen met enthousiasme en plezier en daar neem ik je graag in mee.

Vervolgcursus fotograferen

Wil je je fotovaardigheden nog verder vergroten dan is het een logische stap om ook mee te doen met de vervolgcursus fotograferen. De vervolgcursus bestaat uit vijf lessen en één locatiedag. De cursus heeft uitdagende praktijkopdrachten en sluit naadloos aan op de technieken die tijdens de basiscursus zijn behandeld. De vervolgcursus wordt zowel 's-avonds als overdag gegeven. Je kunt deze cursus tegelijk met de basiscursus als arrangement met korting boeken. 

Wat leer je allemaal?

  • De basistoepassingen van je camera en wat je van de menu's moet weten om je camera goed in te stellen en te bedienen.
  • Gebruik van en fotograferen in de standen A(v), S (Tv) en P. (de M-stand wordt tijdens deze cursus niet uitgebreid behandeld maar komt in de vervolgcursus wel aan bod)
  • Lichtmeetmethodes toepassen, de autofocusfuncties gebruiken om haarscherpte foto's te maken, gebruik van ISO en werken met de belichtingscompensatie. 
  • Uitleg over en instellen van de witbalans.
  • Je leert hoe je het histogram van jouw camera werkt en hoe je dit tijdens het fotograferen kunt gebruiken.
  • Je leert hoe je je compositie kan maken door toepassing van de gulden snede, regel van derden en juiste vlakverdeling. Waar kun je op letten om een evenwichtige en goede foto te maken.
  • Het verschil tussen JPEG en RAW wordt uitgelegd. 
  • De opgedane kennis uit de eerste les toepassen tijdens de locatiedag. We gaan dan een hele dag op locatie fotograferen.
  • Je leert mooie foto's te maken in plaats van kiekjes en nog veel meer zonder gebruik te maken van de automaatstand of de voorkeuzeprogramma's.
  • Je wordt vertrouwd gemaakt met de werking van je camera.

Kosten basiscursus fotograferen

De basiscursus fotograferen kost € 125 per persoon. Het cursusbedrag is inclusief koffie en thee en een naslagdocument. De lunch tijdens de locatiedag is niet inbegrepen. Schrijf je je voor de groepsles in met  twee tegelijk, dan betaal je € 112,50 per persoon.

Voor de privécursus betaal je € 175 (locatiedag is niet inbegrepen). Dit is inclusief naslagdocument, lunch tijdens de lesdag. Wil je ook meedoen met de locatiepraktijkdag van kost de privécursus € 262,50 (voor meer informatie klik je hier).

Fotokadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokadobon, vanaf € 25 en te bestellen via de agenda.