Een foto maken kan tegenwoordig iedereen. Een goede foto maken is echter iets anders, daar komt meer bij kijken dan alleen de camera op de automaatstand zetten en klikken. Onze basiscursus begint bij het begin. Om een mooie foto te kunnen maken zal je namelijk eerst moeten weten hoe je camera werkt en wat diafragma, sluitertijd en ISO doen. 

De korte en bondige basiscursus is speciaal ontwikkeld voor de beginnende hobbyfotograaf, zonder of met weinig kennis van fotograferen. Je leert in twee avonden en één zaterdag of twee ochtenden en één zaterdag de belangrijkste functies van je camera kennen en gebruiken. En je leert alles over basistechnieken van fotograferen om mooie foto's te maken en die kun je na de eerste les al meteen toepassen. 

 

 cursus 20  cursus 16

Onze locaties in Maarssen

Locaties 

De cursus wordt in Maarssen (nabij Utrecht) gegeven. En bij voldoende inschrijvingen (minimaal vier) kan de cursus overal in Nederland worden georganiseerd. In dat geval wordt een aangepast programma gemaakt. De cursus kan ook als besloten groep worden geboekt bij minimaal vier deelnemers. Voor informatie en mogelijkheden kun je een mail sturen. 

Kleinschalig van opzet = 100% persoonlijke aandacht

De cursus is kleinschalig. Geen grote groepen maar maximaal zes deelnemers zodat aan iedereen maximale aandacht en tijd kan worden besteed. Omdat deelnemers aan de  cursus meestal de basistechnieken van het fotograferen nog moeten leren, vind ik persoonlijke aandacht heel belangrijk, zo belangrijk zelfs dat ik deze cursus ook privé geef (zie Privecursus). De opzet is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf. De cursus is ook heel geschikt voor de wat oudere fotografen die het fijn vinden om wat meer persoonlijke aandacht te krijgen bij de uitleg over de basistechnieken. 

Avondcursus: twee lesavonden + één zaterdag
Dagcursus: twee lesochtenden + één zaterdag

Elke maand starten nieuwe basiscursussen. In twee lesavonden/ochtenden en één praktijkdag (verdeeld over drie weken) leer je de belangrijkste basistechnieken van fotograferen en ontdek je hoe je die met je eigen camera kunt toepassen. De avondcursus is op twee donderdagen van 19.30 tot 22.15u. Je hebt één keer les op zaterdag (praktijkdag) van 09.30u tot 15.30u en dan gaan we fotografen op locatie. De dagcursus is op twee dinsdagen van 09.30u tot 12u en één zaterdag (praktijkdag) van 09.30u tot 15.30u. 

Besloten groep

In overleg en bij minimaal vier inschrijvingen of voor besloten groepen kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd*. 

*)vanaf 25km van Maarssen wordt dan € 0,39 per km berekend.

Privecursus

De privecursus wordt overdag gegeven van 09.30uur tot 15.30uur. De praktijkdag is inclusief en die wordt in overleg gepland. Tijdens de privecursus is alle aandacht speciaal voor jou en het tempo wordt helemaal op jouw persoonlijke behoefte en leerdoel afgestemd. De onderwerpen die we behandelen zijn hetzelfde als tijdens de groepscursus.  Je krijgt zo de materie snel onder de knie. Je kunt de privecursus alléén volgen of je neemt nog iemand mee. Tijdens de privecursus is de lunch inbegrepen.

Terugkomgarantie

Heb je de bascursus gevolgd maar lukt het toch nog niet helemaal om dit in de praktijk toe te passen dan hebben wij de terugkomgarantie. Je komt dan op herhaling en volgt de eerste les van de basiscursus gewoon nog een keer. Hier betaal je niets extra's voor. Het doel van onze basiscursus is om iedereen te laten snappen hoe je camera werkt en hoe je mooie foto's kunt maken en soms is daar een extra les voor nodig. 

Dieëtwensen (voor de privecursus)

Voor de lunch wordt gezorgd. Die bestaat uit broodjes (wit/bruin) en diverse beleg. Zijn er dieëtwensen, geef dat dan even aan op het inschrijfformulier in het opmerkingenveld. 

Extra optie: In overleg kan de cursus ook bij je thuis worden georganiseerd*. In dat geval is het handig dat jij de lunch regelt.

*)vanaf 20km van Maarssen wordt dan € 0,39 per km berekend.

Hoe ziet de cursus eruit?

Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Twee lessen combineren we theorie en praktijk waarbij vooral de eerste les verhoudigsgewijs meer theorie heeft. Tijdens de locatiedag (op een zaterdag tussen de eerste en tweede les) gaan we de hele dag fotograferen en alle basistechnieken uitprberen.

Les 1

Aan de hand van voorbeelden leer je alles over diafragma, sluitertijd, ISO en worden de belangrijkste functies van je camera uitgelegd. De avond is een mix van theorie en praktijk. Dat is nodig omdat je daarmee de basis van de fotografie  echt goed leert  begrijpen. We gaan in op het fenomeen scherptediepte (vage en scherpe achtergrond), een term die je veel in de fotografie tegenkomt. Hoe het werkt en hoe jij het zelf kunt toepassen met jouw camera, wordt duidelijk uitgelegd.

Locatiedag

Deze dag wordt altijd als heel leerzaam en leuk ervaren. Het draait dan helemaal om de praktijk. In de ochtend ligt de nadruk op het toepassen van de technieken die je op lesavond 1 hebt geleerd en je krijgt nog meer informatie over je camera die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Je krijgt uitgelegd hoe de lichtmeter van je camera werkt en wat de betekenis is van de verschillende lichtmeetfuncties. En dat ga je meteen toepassen.

De autofocus waarmee je oa het scherpstellen regelt komt uitgebreid aan bod. De verschillende technieken ga je in de praktijk uitproberen. We fotograferen die dag zowel in de diafragmamodus A(v) en sluitertijdmodus (S, Tv). In de middag gaan we aan de slag met compositie en beeldopbouw en leer je een paar technieken waarmee je foto's meteen al bijzonder maakt. Ook gaan we oefenen met fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden zonder gebruik van de flitser te maken. Dat doen we op twee heel mooie plekken waar je dit goed kunt uitproberen.

Meestal is de locatiedag in de historische binnenstad van Utrecht. We starten eerst met koffie of thee (inbegrepen). Na de koffie beginnen we met onze mooie fotowandeling en halverwege lunchen we (niet inbegrepen). Met de ervaring van deze dag maak je een grote stap met je fotovaardigheid. 

Les 2

Tijdens deze les kijken we naar elkaars foto's die op de locatiedag zijn gemaakt. Je hebt van tevoren al een selectie gemaakt die je wilt bespreken. Je geeft en krijgt feedback op de resultaten van zowel de docent als je medecursisten. En natuurlijk krijg je ook tips om het nog beter te doen. Dat doen we aan hand van jouw foto's en we kijken naar de metadata. Dat is de informatie over de instellingen waarmee je hebt gefotografeerd zoals brandpunt, diafragma, sluitertijd en ISO maar ook de lichtmeetmethode. Je krijgt zo een heel duidelijk beeld van de technische gegevens van de foto en hier leer je heel veel van.

Natuurlijk kijken we ook naar de compositie want uiteindelijk gaat het daar bij fotograferen om. Ook wordt gekeken wat een eenvoudige fotobewerking doet en er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen JPG en RAW. 

Mijn manier van lesgeven is erop gericht om je te leren hoe je mooie foto's kunt maken door gebruik te maken van de technieken met je eigen camera.  En dat is meer dan alleen op de ontspanknop drukken. Ik geef mijn lessen met enthousiasme en volle overtuiging en daar neem ik je graag in mee.

Vervolgcursus

Wil je je fotovaardigheden nog verder vergroten dan is het een logische stap om ook mee te doen met de vervolgcursus fotograferen. De vervolgcursus bestaat uit vijf lessen en één locatiedag. De cursus heeft uitdagende praktijkopdrachten en sluit naadloos aan op de basistechnieken. De vervolgcursus kan zowel  's-avonds als overdag worden gevolgd. Je kunt deze cursus tegelijk met de basiscursus als arrangement met korting boeken. 

Wat leer je allemaal?

  • De basistoepassingen van je camera en wat je van de menu's moet weten om je camera goed in te stellen en te bedienen.
  • Gebruik van en fotograferen in de standen A(v), S (Tv) en P. (de M-stand wordt tijdens deze cursus niet uitgebreid behandeld maar komt in de vervolgcursus wel aan bod)
  • Lichtmeetmethodes toepassen, de autofocusfuncties gebruiken om haarscherpte foto's te maken, gebruik van ISO en werken met de belichtingscompensatie. 
  • Uitleg over en instellen van de witbalans.
  • Je leert hoe je het histogram van jouw camera werkt en hoe je dit tijdens het fotograferen kunt gebruiken.
  • Je leert hoe je je compositie kan bepalen door toepassing van de gulden snede, regel van derden en vlakverdeling. Waar kun je op letten om een evenwichtige en goede foto te maken.
  • Het verschil tussen JPEG en RAW wordt uitgelegd. 
  • De opgedane kennis uit de eerste les toepassen tijdens de locatiedag. We gaan een hele dag op locatie fotograferen.
  • Je leert mooie foto's te maken in plaats van kiekjes en nog veel meer.

Kosten basiscursus fotografie

De basiscursus fotograferen kost € 125 per persoon. Het cursusbedrag is inclusief koffie en thee en een naslagdocument. De lunch tijdens de locatiedag is niet inbegrepen. Schrijf je je voor de groepsles in met  twee tegelijk, dan betaal je € 112,50 per persoon.

Voor de privecursus betaal je € 175. Dit is inclusief naslagdocument, lunch tijdens de lesdag en de locatiedag praktijkdag (lunch niet inbegrepen). 

Kadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokado. Die is te verkrijgen vanaf € 25 en zijn te bestellen via de agenda.

Veelgestelde vragen

Hoe geavanceerd moet mijn camera zijn?
Mijn filosofie is dat je als fotograaf de foto maakt en de camera het hulpmiddel is. Elk toestel is daarom geschikt. De enige voorwaarde is dat de digitale camera  handmatig ingesteld kan worden.
Kan ik deze cursus ook alleen met mijn vrienden volgen? Of alleen?
Je kunt elke cursus als besloten groep boeken bij minimaal vier deelnemers. Ook geef ik op aanvraag prive les en die kun je ook met een z'n tweeën boeken. 
Is het programma van de dagcursus hetzelfde als de avondcursus?
Ja, de stof die we tijdens de avondcursus behandelen is exact hetzelde als de dagcursus. 
Ik woon niet in de buurt van Maarssen maar wil wel de cursus volgen?
Als je met minimaal vier deelnemers inschrijft, kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd. De cursus kan dan ook aan je eigen wensen worden aangepast en bijvoorbeeld over twee dagen worden verdeeld.
Kan de locatieworkshop overal in Nederland worden georganiseerd?
Ja, ook hierbij geldt dat er minimaal vier deelnemers zijn ingeschreven. Een fotowandeling door een natuurgebied, een interessante stad of een bijzondere locatie, waar ook in Nederland en alles onder begeleiding van een professionele fotograaf. Een locatieworkshop kan ook helemaal op jouw wensen en ideeën worden afgestemd.
En als ik thuis nog vragen heb?
Natuurlijk wordt tijdens de cursusdagen alles zo duidelijk mogelijk uitgelegd, maar er kunnen natuurlijk later vragen opkomen waar je zelf niet meteen  uitkomt. Je kunt mij altijd mailen, ook al is de cursus  afgerond.
Ik beheers de basis al. Is de vervolgcursus voor mij dan een optie?
Ja, de vervolgcursus fotograferen is dan zeker iets voor jou. Tijdens de vervolgcursus ga je je fotovaardigheden verder verdiepen. En aan de hand van pratijkopdrachten ga je aan de slag met allerlei uitdagende thema's. 
Is de gevorderden cursus voor mij niet te hoog gegrepen?
Als je de basistechnieken van de fotografie kent, dus je weet wat diafragma, sluitertijd en ISO is en je hebt een camera die je handmatig kunt instellen, dan kan je meedoen. En als je al aan een basiscursus fotograferen hebt meegedaan dan kun je zeker met deze vervolgcursus meedoen. De opzet van de vervolgcursus is kleinschalig (maximaal 8 deelnemers) dus veel persoonlijke aandacht. Alles wordt duidelijk en rustig  uitgelegd en is altijd veel ruimte voor vragen.
Is het verstandig om de basiscursus en de vervolgcursus tegelijk te boeken?
Het wordt zelfs aangeraden om meteen na de basiscursus door te gaan met de vervolgcursus omdat je dan juist de routine opdoet met fotograferen en je je camera nog beter leert kennen. De vervolgcursus bestaat uit veel praktijkopdrachten waarmee je nog meer ervaring kunt opdoen om mooiere foto's te maken.