Workshop werken met RAW (één dag)

Wanneer je serieus met fotograferen bezig bent en de volledige controle over je foto's wilt hebben, dan is fotograferen in RAW veruit de beste optie. Met RAW haal je namelijk het beste uit je foto's als je ze  achteraf in de RAW-converter gaat bewerken. Als je in JPG fotografeert dan vindt er in de camera automatisch compressie van de data plaats. Wat overblijft is een "kant en klaar" JPG fotobestand. Waar veel fotografen niet bij stil staan is dat een JPG bestand een gecomprimeerd bestand is waar door je camera al veel belangrijke informatie uit is weggegooid en dit leidt tot verlies van beeldkwaliteit. Het gaat dan om informatie over de witbalans, de belichting, contrast, kleur en scherpte. Dit betekent twee dingen:

  • Het JPG bestand is aanzienlijk verkleind.
  • Bewerken van een JPG bestand verminderd de beeldkwaliteit van je foto nog verder.

Ben jij een fotograaf die alles uit de camera wilt halen en de volledige controle over de beeldkwaliteit wilt behouden? Dan fotografeer je altijd in RAW en bewerk je je foto's in de RAW-converter (standaard meegeleverd in Photoshop en Lightroom). 

Het maken van de foto's in JPG of RAW maakt geen verschil. In beide gevallen moet de foto hoe dan ook met de juiste basisinstellingen gemaakt zijn. Een zo groot mogelijk basisbestand geeft de mogelijkheid om daar achteraf nog heel veel informatie uit te halen. Maar terwijl in JPG al compressie heeft plaatsgevonden kun je in RAW op heel eenvoudige wijze aanpassingen doen in de witbalans en kun je kleurniveaus exact corrigeren. Maar ook belichting, contrast en helderheid, scherpte en ruis pas je met de verschillende functies snel aan zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. RAW geeft je dus zoveel meer mogelijkheden om nog meer uit je foto's te halen.

Wat ga je leren

Je krijgt uitleg over alle functies van de RAW-module
-Witbalans en Kleur.
-Belichtingsfuncties.
-Hooglichten en Schaduwen.
-Witte en Zwarte tinten.
-Locale contrast.
-Levendigheid en Verzadiging.
-Kleurtintcurve.
-Verscherpen en Ruisreductie.
-Kleurtonen en Grijswaarden.
-Gesplitste tinten.
-Lenscorrecties en effecten.
-Werking van de verschillende gereedschappen.
-Bestanden synchroniseren.
-Omzetten naar JPG en opslaan.

Je gaat aan de slag met RAW bestanden en past de functies toe om er het beste uit te halen.

Doel van de workshop

Met deze workshop leer je werken met RAW en ga je ontdekken welke voordelen RAW biedt (ten opzichte van JPG). 

Voor wie

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die de overstap wil gaan maken van JPG naar RAW. Om mee te doen is voorkennis niet noodzakelijk maar enige basiskennis van fotograferen is wel aan te raden. 

Opzet van de workshop

Deze workshop is kleinschalig van opzet. Dat wil zeggen dat er maximaal twee deelnemers per workshop meedoen. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en kunnen specifieke vragen gemakkelijk worden behandeld. Ook is het mogelijk om de workshop af te stemmen op specifieke onderwerpen zodat daar alle aandacht aan wordt besteed.

Te gebruiken bewerkingsprogramma

Tijdens de workshop werken we met de RAW converter van Adobe Photoshop CC en/of Adobe Lighroom. Om mee te doen is het niet noodzakelijk om een laptop mee te nemen. Maar als je een fotobewerkingsprogramma met een RAW-converter op je laptop hebt, neem die dan wel mee. 

Er zijn diverse opties om aan de RAW converter te komen. Meestal is die onderdeel van een fotobewerkingsprogramma of het is een converter die specifiek bij jouw camara hoort en die als CD bij je camara is meegeleverd.

Kosten

De kosten zijn € 75 per persoon. Het cursusbedrag is inclusief broodlunch, koffie en thee en een naslagdocument. Als je de basiscursus fotograferen en de basiscursus fotobewerking gelijktijdig boekt betaal je € 185. En bij twee inschrijvingen tegelijk betaal je € 172,50 per persoon.

Dieëtwensen

Voor de lunch wordt gezorgd. Die bestaat uit broodjes (wit/bruin) en diverse beleg. Zijn er dieëtwensen, geef die dan even aan op het inschrijfformulier in het opmerkingenveld.