Maak een volgende stap verder met fotograferen (dag- of avondcursus)

Als je de basistechnieken van de fotografie onder de knie hebt dan wil je je vaardigheden verder ontwikkelen om nog meer uit je camera te halen. De eerste stap begint altijd om aandacht te besteden aan basistechnieken en te gaan snappen hoe de camera werkt. Dat is natuurlijk prima om de basis van fotograferen goed te leren begrijpen. Maar fotograferen gaat bovenal over iets dat veel belangrijker is dan de techniek alleen namelijk 'compositie'; wat wil jij met je foto's overbrengen en wat wil je laten zien. Als jij je dit afvraagt dan is deze vervolgcursus fotograferen voor jou bedoeld.

Voor wie is de vervolgcursus fotograferen besdoeld

Als je fotografeert in een handmatige stand zoals A(v), S(tv) of M, dan kun je meedoen. De cursus bestaat uit zes lessen verdeeld over vijf maanden. We gaan niet meer uitgebreid in op de basistechnieken omdat je die al weet omdat je een basiscursus fotograferen hebt gevolgd of omdat je dat jezelf hebt aangeleerd. Je weet dus wat diafragma, sluitertijd en ISO is en natuurlijk heb je een camera die je handmatig kunt instellen.

Kleinschalige opzet = 100% persoonlijke aandacht

De opzet van onze cursus is kleinschalig. Geen grote samenkomsten maar juist kleine groepen (maximaal acht deelnemers) zodat aan iedereen maximale aandacht en tijd kan worden besteed. De onderlige interactie bij deze cursus is belangrijk en daarom hecht ik veel waarde aan een persoonlijke benadering. De cursus is niet schools en is speciaal gericht op de hobbyfotograaf. De vervolgcursus is ook heel geschikt voor oudere fotografen die het fijn vinden om wat meer aandacht en tijd te krijgen bij de uitleg.

 cursus 18  cursus 9

Onze locaties De Draak in Maarssen (L) & het MEC in Maarssenbroek (R) 

Doel en opzet van de vervolgcursus fotograferen

De nadruk voor deze cursus ligt op praktijk opdrachten die je zelf gaat uitwerken. De opdrachten zijn iedere les verschillend van onderwerp. Er word je gevraagd om de beste foto's die je wilt bespreken te laten afdrukken. Iedere les liggen er dan foto's op tafel in plaats van laptops. De resultaten bespreek je met je medecursisten en er wordt feedback gegeven. Daarmee verbeter je je fotovaardigheden en pas je die meteen bij een volgende opdrachten toe. En omdat digitaal fotograferen en fotobewerken bij elkaar horen wordt er ook tijd besteed aan de basistechnieken van fotobewerken.

Je krijgt adviezen en tips en aan de hand van foto's worden opdrachten en technieken uitgelegd. Dit geeft je inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. De cursus is interactief en vraagt een actieve inzet vanwege de opdrachten die de basis zijn voor de cursusavonden. Les vijf is de locatie praktijddag. We gaan dan fotograferen op een fotogenieke locatie. Tijdens de laatste cursusdag bespreken we de foto's van de locatiedag en worden je  foto's van het fotoplan door jou gepresenteerd. Je werkt gedurende de cursus aan het opbouwen van een portfolio waaraan je je ontwikkelingen goed kunt zien. 

Opdrachtvoorbeelden waarmee je aan de slag gaat

 • Straatfotografie (gebeurtenissen op straat en emoties)
 • Archictuur (spelen met lijnwerking en perspectief)
 • Fotograferen in de natuur
 • Avondfotografie (fotograferen onder lastige lichtomstandigheden)
 • Snelheid (bevriezen of bewegingssuggestie)
 • Fotografeer een schilderij vanuit je eigen interpretatie
 • Fotografeer een dierpbaar onderwerp
 • Dubbelportret
 • Vrije opdrachten
 • Werken aan je fotoplan

Tijdens de lessen komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod

 • Fotograferen in handmatige standen zoals A (Av), S (Tv), M en P-modus.
 • Fotoopdrachten (zie hierboven)
 • Werken aan een persoonlijk fotoplan. Je gaat onderzoeken wat voor soort fotograaf je bent en hoe je daar invulling aan wilt geven. Dit ga je ook gedurende de cursus concreet uitwerken.
 • Beeldanalyse (presentatie door gastfotograaf), wat maakt dat een foto een goede foto is en aanspreekt, terwijl de andere foto dat juist niet doet. Tijdens deze boeiende en leerzame presentatie komen de basisprincipes voor het maken een goede foto uitgebreid aan bod: beschrijven, analyseren, intepreteren en waarderen.
 • Een goede foto maken onder lastige lichtomstandigheden.
 • Uitleg over Adobe Photoshop en Adobe Lightroom (Creative Cloud).
 • Opbouwen van een portfolio met afgedrukte foto's. 

 

cursus 9

 Bespreken van de foto-opdrachten

Avondprogramma:  5x donderdagavond, 1 zaterdag op locatie, verdeeld over 5 maanden 

De cursus is verdeeld over vijf avondlessen op donderdag en de locatiedag op zaterdag. Tussen de lessen zitten ongeveer vier weken zodat er voldoende tijd is om de opdrachten uit te voeren. Op één lesavond (meestal de tweede les) wordt een presentatie gegeven over beeldanalyse en fotobespreken. Tijdens ieder volgende les worden de foto's met elkaar besproken en geef en krijg je feedback. Op de locatiedag gaan we naar een fotogenieke plek. Dat kan een stad zijn, een natuurgebied of een speciale locatie. De resultaten van de fotoopdrachten kunnen onderling met de medecursisten worden gedeeld via de besloten groepspagina op facebook. Met de afgedrukte foto's bouw je een mooi portfolio op. 

Dagprogramma: 5x vrijdagochtend + 1x zaterdag op locatie, verdeeld over 5 maanden

De cursus is verdeeld over vijf ochtenden op vrijdag en  de locatiedag op  zaterdag. Tussen de lessen zitten ongeveer vier weken zodat er voldoende tijd is om de opdrachten uit te werken. Eén les wordt besteed aan een presentatie over beeldanalyse en fotobespreken. Tijdens ieder volgende les worden de foto's met elkaar besproken en krijg en geef je feedback. Op de locatiedag gaan we naar een fotogenieke plek. Dat kan een stad zijn, een natuurgebied of een speciale locatie. De resultaten van de foto opdrachten kunnen onderling met de medecursisten worden gedeeld via de besloten groepspagina op facebook. Met de afgedrukte foto's bouw je een mooi portfolio op.

Locaties

De cursus wordt gegeven in Maarssen (nabij Utrecht). Bij voldoende deelname (minimaal vier) kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd. Het programma kan dan specifiek op jouw vraag worden afgestemd. Voor informatie en mogelijkheden stuur een mail. Bij cursus op een andere locatie dan Maarssen worden reis- en locatiekosten extra in rekening gebracht*. 

Vervolgcursus fotograferen is kleinschalig van opzet

Veel aandacht voor de deelnemers is voor mij een 'must'. Daarom is onze  cursus kleinschalig van opzet. Dat betekent groepen van maximaal acht deelnemers. En omdat de interactie een belangrijk onderdeel van de cursus is zal de cursus alleen kunnen doorgaan bij minimaal drie deelnemers.

Kosten voor de vevolgcursus fotograferen

De kosten zijn € 225,-- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee (op de locatiedag 1x inbebrepen), naslagdocument. Bijkomende kosten voor het afdrukken van de foto's (voor de opdrachten) en de lunch tijdens de locatiedag zijn niet inbegrepen. Deze cursus kan ook als besloten groep worden geboekt. In dat geval geldt een minimale inschrijving van vier deelnemers. 

Apparatuur

Tijdens de cursusdagen werk je met je eigen camera. Die moet in ieder geval handmatig in te stellen zijn (A(v) S (Tv), M en P). Het soort objectief is niet relevant. Een volautomaat-camera is voor deze cursus niet geschikt. Verder is een reportageflitser (losse flitser die op de camera geplaats kan worden) en een statief aan te bevelen maar het is geen must.