Beeldverhouding van de foto

beeldverhouding

Soms is het nodig om een stukje van je  foto af te halen, bijvoorbeeld omdat er storende elementen op staan of om het beeld beter in balans te krijgen. Natuurlijk probeer je dit tijdens het fotograferen al op te lossen maar soms lukt dat gewoon niet. Gelukkig kun je dit achteraf ook nog doen. In fotobewerkingsprogramma’s zit namelijk een gereedschap waarmee je heel makkelijk een stukje van je foto kunt afsnijden. Er  zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met dit gereedschap aan de gang gaat. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

 

Verhouding in de gaten houden

beeldverhoudingIn alle programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken zit wel ergens een functie om foto’s mee uit te snijden. Je maakt een selectie van het gebied van je foto dat je wilt behouden en alles buiten de selectie wordt weggegooid zodra je in het geselecteerde gebied klikt. Dit werkt heel eenvoudig en al helemaal als je geen rekening wilt houden met de beeldverhouding. 

Maar wil je je foto laten afdrukken en misschien wel inlijsten dan is wel van belang om met beeldverhouding rekening te houden. Je kunt dan niet zomaar een rand van je foto afhalen zonder rekening te houden met hoogte en breedte van de foto.

 

Wat wordt bedoeld met beeldverhouding?

De beeldverhouding van de camera in het analoge tijdperk was standaard 2:3. Alle afdrukformaten hadden toen dezelfde verhouding, 10x15, 20x30 (A4), 30x45 (A3), enz. In de digitale camera’s kunnen de beeldverhoudingen echter verschillen. Voor de spiegelreflexcamera is dat meestal 2:3 en voor compactcamera’s 3:4. En in de meeste digitale camera's kan de verhouding meestal ook in het menu worden ingesteld.

Uitsnijden verhouding 1In de praktijk betekent dit dat als een foto met een beeldverhouding 3:4 wordt afgedrukt in het formaat 20x30 (verhouding 2:3), er rondom de foto een witruimte zal ontstaan of dat er een een stukje van de foto wordt weggesneden. In beide gevallen geen goede optie. Een foto met een verhouding van 3:4 heeft een andere lengte/hoogte verhouding dan een foto met een beeldverhouding van 2:3 en past dus niet op fotopapier met een verhouding van 2:3.

Om die reden is het dus belangrijk om rekening te houden met de beeldverhouding, behalve als je niet van plan bent om de foto te laten afdrukken, dan is het niet zo spannend. Wil je je foto echter wel laten afdrukken en misschien wel inlijsten, dan is het dus noodzakelijk om dit goed te doen.

Foto’s op de juiste manier uitsnijden

Uitsnijden doe je met het uitsnijdgereedschap. En in het menu kun je de verhouding kiezen die je voor hetUitsnijden 4 uitsnijden van je foto wilt gebruiken. Je kunt dit natuurlijk ook uitzetten als je geen rekening met de beeldverhouding wilt houden.

Uitsnijden 2Met het uisnijdgereedschap kun je gemakkelijk een beelduitsnede maken volgens de verhouding die je hebt gekozen. Je zult dan zien dat er evenveel van de bovenkant en onderkant van je foto wordt weggesneden en het beeld in verhouding blijft. Je bepaalt op die manier zelf wat het kader van je foto is. Dit noemen we ook wel kadreren. Meestal kun je ook het beeldformaat intypen of kiezen uit een selectiemenu. Als je dan een selectie in je foto maakt  wordt de juiste verhouding exact aangegeven.

Wil je meer leren over uitsnijden, kadreren of andere andere onderwerpen van fotografie kijk hier.

Heb je meer vragen of wil je meer leren zodat jij de baas over je camera bent in plaats van andersom volg dan de basiscursus fotograferen waar we de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van de camera uitvoerig behandelen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag via emaill stellen.