Basiscursus fotograferen

Fotograferen is veel leuker als je weet hoe je camera werkt. Deze basiscursus fotograferen is voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor de wat oudere fotograaf die extra aandacht belangrijk vindt. Leer in combinatie met theorie en praktijk in korte tijd alles over diafragma, sluitertijd en iso. Alles wordt stap voor stap op een eenvoudige en rustige wijze uitgelegd met voorbeelden op een groot beeldscherm. We besteden aandacht aan de belangrijkste instellingen van je camera, er wordt uitgelegd hoe je een goed belichte en scherpe foto kunt maken, wat scherptediepte is en hoe je dat zelf kunt toepassen en natuurlijk hoe je mooiere composities kunt maken. Ook krijg je een uitgebreid naslagdocument met duidelijke uitleg en foto's van alles wat tijdens de les wordt behandeld, zodat je dit later nog 's rustig kunt nalezen. Uniek bij de cursus is de terugkomgarantie voor het geval als je na afloop van de cursus toch nog behoefte hebt aan een extra les. Je blijft ook na afloop van de cursus onbeperkt de mogelijkheid houden om vragen over fotografie of fotobewerken te stellen als je later ergens toch nog niet uitkomt.

Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je in en doe deze maand nog mee. Met een arrangement krijg je nog meer mogelijkheden om nog meer uit je fotografie te halen en je ontvangt dan ook nog een leuke korting.

basiscursus fotograferen

Soort les: Avond Groepsles zie planning
Cursus locatie: Maarssen

Aantal: Max 4 deelnemers* (gaat ongeacht het aantal inschrijvingen altijd door). 
Duur: 2 avondlessen van 19.30u tot 22u. Praktijkochtend van 09.30u tot ca 13u.

Soort les: Ochtend Groepsles zie planning
Cursus locatie: Maarssen
Aantal: Max 4 deelnemers* (gaat ongeacht het aantal inschrijvingen altijd door). 
Duur: 2 ochtendlessen tot ca 12u. Praktijkochtend van 09.30u - tot ca 13u.

Kosten € 145 incl. koffie/thee/naslagdocument.
Bij twee of meer inschrijvingen € 132,50 pp. De factuur komt dan op naam van de eerste inschrijver (zie instructies op het inschrijfformulier). Kijk ook naar de arrangementen voor extra korting.

Cursus aanpak

Basiscursus fotograferenVoor het maken van een goede foto komt meer kijken dan alleen de camera op de automaatstand zetten of een voorkeuzeprogramma kiezen en klikken. Het is ook belangrijk om te weten hoe je camera werkt en om iets te weten van de techniek. De basiscursus fotograferen begint bij het begin en bestaat uit twee lessen en een praktijkdag. Basiscursus fotograferenEerst leer je wat de belangrijkste instellingen van de camera zijn en hoe je diafragma, sluitertijd en ISO gebruikt, wat lichtmeetmethodes zijn, wat de autofocus doet, wat scherptediepte is en nog veel meer. Je leert natuurlijk hoe dit met je eigen camera werkt. En tijdens de praktijkdag, meestal tussen les 1 en les 2, gaan we alles uitproberen. Je krijgt ter plekke tips en adviezen die je meteen kunt uitproberen en ik vertel je van alles  over de belangrijkste compositieregels om aansprekende foto's te maken. Zo ga je ontdekken wat al die menu's, functies en knoppen van je camera betekenen en wat je er mee kunt doen en raak je snel vertrouwd met je camera. Je gaat gegarandeerd betere foto's maken in plaats van kiekjes. En vanaf de eerste les fotografeer je nooit meer op de automaat.  

Waarom deze cursus

 • Kleine groep van max 4 deelnemers.
 • Ervaren praktijkgerichte docent.
 • Korte cursusduur.
 • Al na les één gebruik je de automaat nooit meer. 
 • Een goede mix van theorie en praktijk.
 • Cursus is incl. praktijkles & cursusdocument.
 • Unieke terugkomgarantie.
 • Veel persoonlijke aandacht en heel geschikt voor de wat oudere fotograaf.
 • Rustige stap voor stap uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocaties in Maarssen(broek).
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning ook na afloop cursus.

Voor meer informatie over functies en instellingen van je camera kun je ook kijken in de blogs. 

Weet je wat fotograferen ook met je doet?

Fotografie geeft ontspanning en met een camera in de aanslag ga je op een andere manier naar de omgeving om je heen leren kijken en je eigen creativiteit ontdekken. Je ervaart hoe het is om de misschien alledaagse onderwerpen op een bijzondere manier te fotograferen en er dan met een andere blik naar te kijken. Dat geeft ontspanning, veel energie en plezier.

Persoonlijke benadering:

De basiscursus fotograferen wordt in Maarssen(broek) gegeven, is kleinschalig en er wordt les gegeven door een ervaren en enthousiaste docent. Wij werken met kleine groepjes om aan iedereen veel persoonlijke aandacht tge kunnen geven. Deelnemers aan de basiscursus fotograferen moeten meestal de basistechnieken van het fotograferen nog leren en persoonlijke aandacht vinden wij daarom heel belangrijk. Alles wordt rustig en met voorbeelden duidelijk uitgelegd. De basiscursus fotograferen kan ook privé worden gevolgd (zie Privécursus). De opzet is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor de wat oudere fotograaf die het fijn vindt om wat extra persoonlijke aandacht te krijgen bij de uitleg van de basistechnieken. 

Welke camera is geschikt voor deze cursus:

Alle digitale camera's (spiegelreflex,- compact, systeem en bridge) die handmatig ingesteld kunnen worden op de P, A, S of M, voor Canon is dat Av en Tv, zijn geschikt voor deze cursus. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het draaiwiel op de camera of op het display. 

Basiscursus fotograferendraaiwiel 1draaiwiel 2

Voorbeelden van de verschillen instelopties

Terugkomgarantie voor de basiscursus fotograferen:

Heb je de basiscursus fotograferen gevolgd maar lukt het toch nog niet helemaal om dit in de praktijk toe te passen maak dan gebruik van de terugkomgarantie. Je komt dan op herhaling en volgt de eerste les van de basiscursus gewoon nog een keer. Hier betaal je niets extra's voor. Het doel van de basiscursus is om je te laten begrijpen hoe de camera werkt en hoe je mooie foto's kunt maken en soms is daar een extra les voor nodig. 

Hoe ziet het cursusprogramma eruit:

Tijdens de basiscursus fotograferen werk je met je eigen camera. Twee lessen combineren ik theorie en praktijk waarbij vooral de eerste les meer theorie heeft. Tijdens de locatiedag (op een zaterdag tussen de eerste en tweede les) gaan we de hele dag fotograferen en alle basistechnieken in de pratkijk uitproberen.

Les 1: Eerst de basistechnieken

Aan de hand van voorbeelden en een duidelijke rustige uitleg leer je alles over diafragma, sluitertijd, ISO en worden de belangrijkste functies van je camera besproken. De les is een mix van theorie en praktijk. Dat is nodig omdat je daarmee de basis van de fotografie goed leert  begrijpen. Ook gaan we de techniek rondom scherptediepte (vage en scherpe achtergrond) verder bekijken. Hoe het werkt en hoe jij het zelf kunt toepassen met jouw camera, wordt tijdens deze les uitgebreid uitgelegd.

Les 2: praktijkochtend  

Deze les is leuk en vooral leerzaam, het draait dan allemaal om de praktijk. De nadruk op het toepassen van de technieken die je op de eerste les  hebt geleerd en je krijgt nog meer informatie over je camera die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Je krijgt uitgelegd hoe de lichtmeter van je camera werkt. Ook de autofocus, waarmee je het scherpstellen regelt, komt uitgebreid aan bod net als belichtingscompensatie, histogram en witbalans.  Alle technieken ga je meteen toepassen.

Les 3: Fotobespreken, belichting, scherptediepte, AF en nog veel meer

Tijdens de tweede les kijken we naar elkaars foto's die tijdens de praktijkles zijn gemaakt. Je hebt van tevoren al een selectie gemaakt die je wilt bespreken. Je geeft en krijgt feedback op de resultaten van de docent en je medecursisten. En natuurlijk krijg je ook tips om het nog beter te doen. Dat doen we aan hand van jouw foto's en met behulp van de metadata. Dat is de informatie over de instellingen waarmee je hebt gefotografeerd zoals brandpunt, diafragma, sluitertijd en ISO maar ook de lichtmeetmethode. Je krijgt zo een goed beeld van de technische gegevens van de foto waar je weer veel van kunt leren.

Natuurlijk kijken we ook naar de compositie want uiteindelijk gaat het daar bij fotograferen ook om. Ook wordt uitgelegd wat een eenvoudige fotobewerking met je foto doet en gaan we in op de verschillen tussen de bestandtypes JPG en RAW. 

Mijn manier van lesgeven is erop gericht om je te leren hoe je mooie foto's kunt maken door gebruik te maken van de technieken van je eigen camera. En dat is meer dan alleen op de ontspanknop drukken. Ik geef mijn lessen met enthousiasme en plezier en daar neem ik je graag in mee.

Wat leer je allemaal

 • De basistoepassingen van je camera en wat je van de menu's moet weten om je camera goed in te stellen en te bedienen.
 • Gebruik van en fotograferen in de standen A(v), S (Tv) en P. De M-stand wordt tijdens deze cursus niet uitgebreid behandeld maar komt in de vervolgcursus wel aan bod.
 • Uitleg van het fenomeen scherptediepte en hoe je dit met jouw camera kunt toepassen.
 • Lichtmeetmethodes toepassen, de autofocusfuncties gebruiken om haarscherpte foto's te maken, gebruik van ISO en werken met de belichtingscompensatie. 
 • Uitleg over en instellen van de witbalans.
 • Je leert hoe je het histogram van jouw camera werkt en hoe je dit tijdens het fotograferen kunt gebruiken.
 • Je leert hoe je je compositie kan maken door toepassing van de gulden snede, regel van derden en juiste vlakverdeling. Waar kun je op letten om een evenwichtige en goede foto te maken.
 • Het verschil tussen JPEG en RAW wordt uitgelegd. 
 • De opgedane kennis uit de eerste les toepassen tijdens de praktijkles. We gaan dan een ochtend op locatie fotograferen.
 • Je leert mooie foto's te maken in plaats van kiekjes en nog veel meer zonder gebruik te maken van de automaatstand of de voorkeuzeprogramma's.
 • Je wordt vertrouwd gemaakt met de werking van je camera.

Zet de volgende stap

Kies de BasisPLUS cursus fotograferen als je de basiscursus fotograferen hebt gevolgd en niet op de automaatstand fotografeert maar toch nog te weinig routine hebt om mooie foto's te maken. De BassisPLUS cursus fotograferen bestaat uit vier avondlessen waarin we iedere keer een basistechniek uitgebreid behandelen en die gaat oefenen met huiswerkopdrachten. Je kunt de BasisPLUS cursus fotograferen tegelijk boeken met de Basiscursus fotograferen als arrangement.

Kies de Vervolgcursus fotograferen als je basiskennis en fotografieroutine hebt en je fotografeert nooit op de automaatstand. De vervolgcursus bestaat uit zes lessen en dat is inclusief een locatiedag. De cursus bestaat uit uitdagende praktijkopdrachten en sluit naadloos aan op de technieken die tijdens de (of een) basiscursus of de BasisPLUS cursus fotograferen ook zijn behandeld. Deze cursus wordt zowel 's-avonds als overdag gegeven. Je kunt vervolgcursus fotograferen tegelijk boeken met de basiscursus of BasisPLUS cursus fotograferen als arrangement

Fotokadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokadobon, vanaf € 25 en te bestellen via het inschrijfformulier.

fotokadobon