154x103Mijn passie is om hobbyfotografen de basistechnieken van fotograferen te leren en uit te leggen hoe de camera werkt. De vele knoppen en instellingen op de camera zijn voor veel beginnende hobbyfotografen vaak heel verwarrend en tegenwoordig zitten er zoveel functies en mogelijkheden in  een camera dat het lastig kan zijn om die allemaal te begrijpen. Het kan ook  frustratie opleveren als het verband tussen de verschillende functies niet duidelijk is en in de handleiding begrippen staan die onbekend zijn. Vaak worden de mogelijkheden van camera's daardoor maar voor een stukje gebruikt en wordt alleen met de automaatstand gewerkt. Dat is natuulijk heel  zonde. Voor iedereen die fotograferen serieus neemt is het daarom nuttig om iets van de techniek af te weten om een technisch goede foto te kunnen maken.  In verschillende artikelen leg ik de belangrijkste functies en instellingen van de camera uit.  Ik geef wekelijks fotografielessen in groepsverband en privé (zowel basis- als vervolgcursussen en workshops fotobewerken). Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

Wat kan er misgaan bij het fotograferen

fotograferenHet zal je vast wel eens zijn overkomen, de foto die je voor ogen had is mislukt terwijl je ervan overtuigd was dat je alles goed had gedaan. De scherpte is niet goed of de foto is veel te licht of te donker? Je camera heeft niet gedaan wat je had verwacht en het lijkt alsof de regie van je is overgenomen. Dan krijgt de camera vaak de schuld maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de gebruiker zelf. Beginnende fotografen kunnen dan snel in paniek raken. Ze weten niet hoe het probleem moet worden opgelost omdat ze hun camera niet goed kennen. In dit artikel beschrijf  ik een paar problemen en oplossingen die het meest voor de hand liggen.

 

Lees meer...

Objectief of lens?

over objectievenHet objectief is een belangrijk onderdeel van de camera. Zonder dat kun je geen foto's maken. Het objectief zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen wordt weergegeven op de sensor van je camera. Het objectief wordt soms ook lens genoemd. Er wordt dan hetzelfde mee bedoeld maar er is toch een verschil. Hoe zit dat? Een objectief bestaat uit een buis waar meerdere lenzen inzitten. De lenzen zorgen ervoor dat beeldfouten of afwijkingen (aberratie) worden gecorrigeerd. Als je een objectief uit elkaar zou halen of dwars doormidden zou zagen (wat ik natuurlijk afraad) dan zie je goed hoe een objectief is opgebouwd. Veel beginnende fotografen houden zich niet zo bezig met het objectief en dat is ook heel begrijpelijk. Maar als je serieuzer met fotograferen bezig bent dan is het wel handig om er iets vanaf te weten. In dit artikel leg ik het één en ander uit.

Lees meer...

Vuurwerk fotograferen

vuurwerkMet de jaarwisseling of tijdens andere feestelijkheden waar vuurwerk bij wordt afgestoken is het altijd leuk om daar foto's van te maken. Voor veel hobbyfotografen is het vaak een hele uitdaging om dat goed voor elkaar te krijgen. De resultaten verschillen nogal en de foto's zijn lang niet altijd geslaagd. Of de foto's zijn te donker ofwel overbelicht of onscherp. Een goede vuurwerkfoto maken vraagt daarom om voorbereiding. In dit artikel leg ik uit hoe je op eenvoudige wijze foto's van vuurwerk kunt maken en waar je op moet letten om een goed resultaat te krijgen. 

 

 

Lees meer...

Welke camera moet ik kopen?

bridgecamera 1Als je van plan bent om een digitale camera te kopen en je gaat op het internet rondkijken, dan zie je een enorm aanbod. Er zijn veel camerabouwers en de bekenste zijn Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus. Er zijn er nog veel meer maar vaak zal je bij deze uitkomen. Iedere fabrikant heeft een groot aanbod van soorten en type camera's. Regelmatig krijg ik  de vraag om advies te geven over welke camera moet worden gekocht in de verwachting dat ik alle types wel zal kennen. Allemaal ken ik ze niet maar veel wel. Ik probeer dan om de belangrijkste eigenschappen van camera's uit te leggen en helder te maken waar je als aspirant koper op moet letten voordat je tot aankoop overgaat. Met dit artikel ga ik je een stukje op weg helpen.

Lees meer...

De AE-L knop 

AE-L knopAfhankelijk van het type camera is er een knoje te vinden met de aanduiding AE-L/AF-L. Veel camera gebruikers met zo'n functie hebben meestal geen idee wat ze ermee kunnen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel is en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze functie, dat de handleidingen maar weinig duidelijke uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de beginnende fotograaf het gebruik van de knop links laat liggen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft  kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. En dat moet dan wel in ergens diep in de menustructuur worden gedaan en veel beginners zullen daar niet veel zin in hebben. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven. 

Lees meer...

Scherptediepte, hoe werkt het

scherptediepte 2Scherptediepte is de term in de fotografie die we gebruiken voor het gebied dat in de foto scherp is. Dit wordt ook wel Dept of Field (DOF) genoemd. Als we het over een grote scherptediepte hebben, dan is alles min of meer scherp. Spreken we van een kleine(re) scherptediepte dan zie je (veel) onscherpte in je foto. Het onderwerp in je foto zal dan wel scherp zijn waardoor je er alle aandacht naartoe laat gaan. Met scherptediepte kun je het verschil maken tussen een aardige foto of een aansprekende foto. Meestal wordt scherptediepte met groot/klein diafragma geassocieerd maar dit is niet het enige waarmee je die vage achtergrond krijgt of een foto waarin alles scherp is. En er zijn nogal wat technische termen mbt scherptediepte waarmee de "ervaren fotograaf" graag indruk maakt. In dit artikel leg ik globaal uit hoe het werkt, leer je een paar van die termen en leer hoe je scherptediepte met je eigen camera kunt toepassen.

Lees meer...

Hoe werkt de autofocus van Canon

AutofocusFotografeer je met een camera van Canon dan herken je vast en zeker de opties One shot, AI Focus en AI Servo. Tijdens de basiscursus fotograferen merk ik dat veel fotografen geen idee hebben wat ze hiermee aan moeten. En niet zelden zie ik tijdens de uitleg dat de camera staat ingesteld op een modus die niet bij de fotosituatie hoort. We hebben het over de autofocus modus (AF) en mijn mening is dat je als fotograaf iets van de werking af moet weten. In ieder geval moet je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende instellingen en welke je in een bepaalde situatie moet kiezen om te voorkomen dat je foto onscherp is. In iedere digitale camera zit het autofocus systeem (AF). Ik heb er al over geschreven in het artikel Hoe werkt de autofocus. Eigenlijk werkt het autofocus systeem voor iedere camera hetzelfde. Maar die van Canon zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid. Daarom besteed ik er in artikel aandacht aan.

Lees meer...

Help, mijn camera werkt niet meer (goed)

camera 1Regelmatig wordt me gevraagd om een probleem van de camera op te lossen. De eigenaar merkt ineens dat de camera niet meer goed reageert. Hij staat dan wel aan maar zodra er wordt geprobeerd om een foto te maken reageert het apparaat niet zoals gebruikelijk. Het lijkt dan wel of de camera een eigen leven is gaan leiden. De eerste gedachte is dat de camera stuk is, maar meestal loopt het zo'n vaart niet. Vaak gaat het om een instelling die per ongeluk is veranderd of er is een functie aan of uitgezet. Iets veranderen in de instellingen gebeurt bij de beginnende fotograaf (en soms ook bij de gevorderden) meestal onbewust en omdat de technische kennis over de camera dan nog onvoldoende is om het ‘probleem’ zelf te ontdekken èn op te lossen, is er gauw paniek. Maar vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen en alles werkt weer zoals voorheen. Natuurlijk geeft de handleiding van de camera ook oplossingen, maar je moet dan wel weten waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik hier een paar van de meest voorkomende vragen met voor de hand liggende oplossingen voor je opgeschreven.

  

Lees meer...

Beeldverhouding van de foto

beeldverhouding

Soms is het nodig om een stukje van je  foto af te halen, bijvoorbeeld omdat er storende elementen op staan of om het beeld beter in balans te krijgen. Natuurlijk probeer je dit tijdens het fotograferen al op te lossen maar soms lukt dat gewoon niet. Gelukkig kun je dit achteraf ook nog doen. In fotobewerkingsprogramma’s zit namelijk een gereedschap waarmee je heel makkelijk een stukje van je foto kunt afsnijden. Er  zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met dit gereedschap aan de gang gaat. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

Lees meer...

Hoe werk de autofocus

AF velden 4In de digitale camera's zit een systeem waarmee het scherpstellen wordt geregeld. Dat wordt het autofocussysteem -afgekort AF- genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat er automatisch wordt scherp gesteld op het onderwerp waarop wordt gefocust. Als je een foto maakt wil je dat je object er scherp opstaat en de AF help om dat voor elkaar te krijgen. Toch kan het voorkomen dat het met het scherpstellen niet helemaal goed gaat en je onderwerp niet scherp is. Dit kan komen doordat de  AF niet goed staat ingesteld. In dit artikel leg ik uit hoe het met de AF zit en hoe je die gebruikt.

 

 

Lees meer...

 

ISO, hoe werkt het

ISO Op iedere digitale camera zit een functie om ISO-waardes mee in te stellen. Het is een heel belangrijke instelling  om de lichtgevoeligheid van de sensor mee te beïnvloeden. ISO is niet iets van nu, het was er al in de analoge tijd. Alleen kocht je toen een filmrolletje dat het best bij de lichtomstandigheden paste waarin je ging fotograferen. Het punt was alleen dat je een rolletje met  één ISO-waarde in je camera had zitten en daarmee alle (36) opnames moest maken. Meestal was dat ISO 100, 200 of 400. In het digitale tijdperk kun je met de ISO-instelling variëren. Je bent niet meer afhankelijk van één ISO waarde maar kun je dat voor iedere foto apart instellen. Veel beginnende fotografen gebruiken de ISO instelling niet of hebben de instelling op de ISO-automaat staan. En dat is jammer want het werken met ISO is simpel en biedt heel veel mogelijkheden om de belichting mee te regelen. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

 

Lees meer...

Het histogram

histogramHet histogram kom je op bijna alle digitale camera's tegen en is een fantastisch hulpmiddel om snel te beoordelen of je met de belichting van je foto goed zit.  Voor veel beginnende fotografen is het histogram vaak niet meer dan een grafiek waar in de praktijk niet veel mee wordt gedaan. Maar als je je er iets meer in verdiept dan zal je snel ontdekken hoe nuttig het is om het histogram tijdens het fotograferen te gebruiken. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.  (het histogram heeft bij het fotobewerken ook een hele belangrijke functie maar daar ga ik hier niet verder op in).

Lees meer...

Hoe werkt de belichtingscompensatie

belichtingscompensatieOp alle spiegelreflex- en systeemcamera's zit een functie die belichtingscompensatie wordt genoemd. Het gaat om een klein knopje dat ergens op de body van je camera is  te vinden (sommige type camera's hebben een draaiwiel voor deze functie) en dat herkenbaar is aan het plus/min symbool. De beginnende fotograaf heeft (over het algemeen) geen benul van het nut van dit knopje, terwijl het een heel belangrijke functie heeft om de gekozen belichtingsinstellingen te beïnvloeden.  In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

 

Lees meer...

Lichtmeetmethodes en lichtmeter 

nikon lichtmeting matrixLicht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit. 

 

Lees meer...

Fotograferen in de M-stand?

M-stand

 

Tijdens de bascursus leer je eerst begrijpen hoe de diagrafma- en sluitertijdmodus werken. De M-stand (Manueel) wordt dan niet uitgebreid behandeld. Maar waarom eigenlijk niet want in de M-stand heb je toch juist veel meer controle over de belichting van je foto? In dit artikel leg ik mijn idee daarover uit. 

 

Lees meer...

Wat zijn de programmastanden op mijn camera?

camera

Op nagenoeg alle camera's zit een functie waarmee je kunt kiezen tussen diafragma en sluitertijd. Bij spiegel reflex camera's is dat meestal met een draaiwiel dat boven op de body is te vinden. En soms wordt dit via het display van de camera ingesteld. Dit komt  vaker voor bij systeem camera's. Op die knop vind je ook  de automaatstand en symbolen waarmee je allerlei combinaties van belichtingen en sluitertijden kunt regelen. In dit artikel leg ik de werking van dit draaiwiel uit.

 

Lees meer...