Wat is het verschil tussen Lightroom Classic en Lightroom?

Structuur LR logoAls je op zoek gaat naar Lightroom dan is het je vast opgevallen dat er twee programma's zijn met (bijna) dezelfde naam, n.l. Lightroom Classic en Lightroom. Je zou in eerste instantie misschien denken dat dit één programma is waarin de ene keer 'Classic" er wel bij staat en de andere keer niet. Maar niets is minder waar want het gaat hier toch echt om twee verschillende programma's die weliswaar allebei van Adobe zijn maar toch duidelijk van elkaar verschillen. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Foto's exporteren en opslaan 

Structuur LR logoAls je je foto’s in Lightroom Classic hebt bewerkt dan wil je die misschien wel ergens op een locatie op je computer bewaren, bijvoorbeeld in de map Afbeeldingen. Lightroom Classic zelf slaat geen foto’s op maar maakt een connectie met de oorspronkelijke foto’s die buiten Lightroom staan, bijvoorbeeld op de harde schijf van je pc, je laptop of op een externe schijf. En daar wil je waarschijnlijk de bewerkte foto’s ook aan toevoegen. Aanpassingen die je in je foto’s hebt aangebracht, bewaart Lightroom in een xmp-instructiebestand en met het exportproces wordt gezorgd dat dat bestand inclusief de meta-data aan de oorspronkelijke foto wordt toegevoegd. Vervolgens wordt er een nieuw bestand aangemaakt dat naar de plek wordt gekopieerd, die je zelf hebt benoemd. Het originele bestand blijft  dus altijd ongewijzigd. Voor RAW-bestanden is het logisch dat je die omzet naar een ander bestandstyp en meestal is dat dan JPEG. Maar jezou ook kunnen kiezen voor tiff, psd of dng. Voor veel beginners is het exportproces (net zoals het importproces)  best een lastige stap om meteen te begrijpen maar in dit artikel leg ik uit hoe het werkt.

Hoe (re)organiseer je je foto-archief

Als je veel fotografeert neemt het aantal foto’s in je archief snel toe. Je kunt alles op je PC of laptop opslaan en zolang er genoeg opslagruimte op de vaste schijf is kun je een behoorlijke verzameling foto’s kwijt. Dat vraagt om een goede organisatie want als je dat niet goed aanpakt  dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Foto’s terugvinden wordt dan al snel een gedoe en de kans is groot dat er ongemerkt van alles dubbel op je vaste schijf komt te staan of dat je dingen bewaard die helemaal niet nodig zijn. Als je dit herkent dan is je fotoarchief toe aan reorganisatie. In dit artikel leg ik met een  eenvoudig opzet uit hoe je structuur in je fotoarchief kunt krijgen en houden en hoe belangrijk een back-up van je foto-archief is.

Het verschil tussen JPG en RAW

JPG en RAWVoor veel fotografen is jpg het meest bekende bestandstype en daar staat de camera meestal ook standaard op ingesteld. Maar RAW is ook een veel gebruikt bestandstype waar de meer eisende  fotograaf graag mee werkt. Is fotograferen voor jou een serieuze bezigheid dan zal je misschien eerder kiezen voor RAW vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor als je met nabewerken aan de slag gaat. De keuze tussen JPG en RAW kan in de meeste camera’s worden gemaakt via het menu of op het display. Maar wat is het verschil tussen die bestandstypes eigenlijk en waarom zou je voor JPEG of juist voor RAW kiezen? In dit artikel leg ik het uit.

Werken met Camera RAW

Logo RAWAls je Photoshop hebt, dan zit daar Camera RAW bij. Camera Raw is, net zoals Bridge, onderdeel van Photoshop en voor fotografen is Camera RAW een ideaal programma om foto’s in te bewerken. En eigenlijk is het zelfs aan te raden om voor fotobewerken Camera RAW te gebruiken in plaats van het ‘uitgebreide’ Photoshop. Maar wat is Camera RAW eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel leg ik het uit.

Importeren van je foto's in Lightroom Classic

LightroomLightroom Classic is een ideaal programma om je foto's in te organiseren en te bewerken. Maar voordat het zover is moeten de fotobestanden eerst worden geïmporteerd vanaf je camera of geheugenkaart. Op zich is dat niet ingewikkeld maar voor beginnende gebruikers die voor het eerst kennismaken met Lightroom Classic kan dit toch verwarrend zijn. En dat is niet zo vreemd omdat dit ten opzichte van andere bewerkingsprogramma's in Lightroom Classic net even anders gaat. Tijdens het importeren kun je namelijk al meteen van alles instellen die een optimaal gebruik Lightroom Classic interessant maken en dan vooral met het organiseren van je foto's. Voor Lightroom Classic is het importeerproces dus best belangrijk. In dit artikel leg ik in hoofdlijnen één manier uit met als uitgangspunt uit dat er nog niet eerder foto's zijn geïmporteerd.

Het menu van je camera

cameraEén van de vragen die beginnende fotografen regelmatig stellen gaat over het menu de camera. Je kan er snel de weg in kwijt raken en veel beginners vragen zich af waar ze iets moeten  instellen. Die vraag is heel terecht want bij een eerste kennismaking met je camera kom je er gauw achter dat het gebruiken van de menu's best verwarrend kan zijn. Veel camera types worden ingesteld via het display (touchscreen) en hebben geen knoppen meer op de body. En bij andere types zijn de belangrijkste functies nog wel met knoppen te bedienen maar wordt ook veel via het display ingesteld.  In elke camera zit een menu dat er vaak heel uitgebreid uitziet. En als je nog niet zo vertrouwd bent met je camera kan het zomaar gebeuren dat je op een plek terecht komt waar je eigenlijk niet wilt of moet  zijn. Toch is het minder ingewikkeld als dat het lijkt en in dit artikel leg ik uit hoe je op een eenvoudige manier je camera kunt bedienen.

Photoshop of Lightroom Classic, wat zijn de verschillen

Structuur logoAls je serieus met fotograferen bezig bent dan zal je op een geveven moment misschien ook met nabewerken van je foto's te willen beginnen. De vraag die dan vaak als eerste opkomt is welk programma is dan het meest geschikt. Op internet kom je al snel uit bij Photoshop of Lightroom Classic. Dit zijn programma's van Adobe die heel polulair zijn. Photoshoppen is zelfs een werkwoord. Maar Photoshoppen is toch wel iets anders is dan foto's nabewerken. Grafische ontwerpers of digitale beeldkunstenaars zijn Photoshoppers die van een beeld iets anders maken terwijk fotografen hubn foto's verbeteren zonder aan de oorsprong van de compositie iets te veranderen. Tussen de Photoshop en Lightroom Classic zitten ook grote verschillen die, los van de layout van de programma's, vooral gezocht moet worden in de functionaliteiten en gereedschappen. In dit artikel leg ik dit verder uit.

De bulb-stand

Bulb-standVoor veel beginnende fotografen is de bulb-stand een onbekende instelling, laat staan dat ze weten waar is die instelling te vinden is wen wat je er mee kunt. Met de bulb-stand maak je het mogelijk om ultra-lange sluitertijden te maken, langer dan de langste stuitertijd -30" sec- die je meestal op je camera kunt kiezen. Het instellen van de bulb-stand kan per camera-type verschillen. Bij sommige modellen is er een knop met een B (van Bulb) erop en bij andere modellen kom je er via de M-modus. Op veel camera modellen zit een bulb-stand. In dit artikel leg ik uit hoe je die kunt vinden en wat je ermee kunt.

 

De belichtingsdriehoek

Belichtingsdriehoek 1Misschien heb je wel eens van de belichtingsdriehoek gehoord. Er wordt de balans mee bedoeld tussen de drie instellingen waar je de belichting van de opname mee beïnvloed. Dat zijn diafragma, sluitertijd en iso. Om een goede belichting te krijgen is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je een van deze instellingen aanpast. Er is een samenhang tussen diafragma, sluitertijd en iso. Wijzig je iets in de ene instelling dan heeft dat effect op de andere. Vooral tussen diafragma en sluitertijd is dit meteen in de belichting van de opname terug te zien maar ook als je de iso wijzigt gebeurt er iets met de belichting. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Wat kan er misgaan bij het fotograferen

fotograferenHet zal je vast wel eens zijn overkomen, de foto die je voor ogen had is mislukt terwijl je ervan overtuigd was dat je alles goed had gedaan. De scherpte is niet goed of de foto is veel te licht of te donker? Je camera heeft niet gedaan wat je had verwacht en het lijkt alsof de regie van je is overgenomen. Dan krijgt de camera vaak de schuld maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de gebruiker zelf. Beginnende fotografen kunnen dan snel in paniek raken. Ze weten niet hoe het probleem moet worden opgelost omdat ze hun camera niet goed kennen. In dit artikel beschrijf  ik een paar problemen en oplossingen die het meest voor de hand liggen.

 

Objectief of lens?

over objectievenHet objectief is een belangrijk onderdeel van de camera. Zonder dat kun je geen foto's maken. Het objectief zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen wordt weergegeven op de sensor van je camera. Het objectief wordt ook lens genoemd. Er wordt dan hetzelfde mee bedoeld maar er is toch een verschil. Hoe zit dat? Een objectief is een soort buisbuis waar meerdere lenzen inzitten. De lenzen zorgen ervoor dat beeldfouten of afwijkingen (aberratie) worden gecorrigeerd. Als je een objectief uit elkaar zou halen of dwars doormidden zou zagen (wat ik natuurlijk afraad) dan zie je goed hoe een objectief is opgebouwd. Veel beginnende fotografen houden zich niet zo bezig met het objectief en dat is  begrijpelijk. Maar als je serieuzer met fotograferen bezig bent dan is het wel handig om er iets vanaf te weten. In dit artikel leg ik het één en ander uit.

Vuurwerk fotograferen

vuurwerk2Met de jaarwisseling of tijdens andere feestelijkheden waar vuurwerk bij wordt afgestoken is het altijd leuk om daar foto's van te maken. Voor veel hobbyfotografen is het vaak een hele uitdaging om dat goed voor elkaar te krijgen. De resultaten verschillen nogal en de foto's zijn lang niet altijd geslaagd. Of de foto's zijn te donker ofwel overbelicht of onscherp. Een goede vuurwerkfoto maken vraagt daarom om voorbereiding. In dit artikel leg ik uit hoe je op eenvoudige wijze foto's van vuurwerk kunt maken en waar je op moet letten om een goed resultaat te krijgen. 

Welke camera moet ik kopen?

bridgecamera 1Als je van plan bent om een (nieuwe) digitale camera te gaan kopen en je gaat op het internet rondkijken, dan raak je al gauw de weg kwijt door het enorme aanbod. Er zijn veel cameramerken en de bekenste zijn Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus. Er zijn er meer maar vaak kom je bij deze uit. Iedere fabrikant heeft een groot aanbod van soorten en modellen voor beginnende- semi- en professionele fotografen. Voor de starter kan het lastig zijn om een keuze te maken uit range van instapmodellen en systemen. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag om advies te geven over welke camera moet worden gekocht in de verwachting dat ik alle types wel zal kennen. Allemaal ken ik ze niet maar van veel camera's weet ik wel iets af omdat ik tijdens mijn cursussen allerlei soorten op tafel krijg. Met mijn advies probeer ik dan om de belangrijkste licht te werpen op de verschillende eigenschappen en helder te maken waar je als aspirant koper op kan letten. Met dit artikel ga ik je een stukje op weg helpen.

De AE-L knop 

AE-L knopAfhankelijk van het type camera is er een knopje te vinden met de aanduiding AE-L/AF-L. Bij Canon zit deze functie om de knop met het ster symbool. Veel camera gebruikers met zo'n functie hebben meestal geen idee wat ze ermee kunnen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel is en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze functie, dat de handleidingen maar weinig duidelijke uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de beginnende fotograaf het gebruik van de knop links laat liggen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. En dat moet dan wel in ergens diep in de menustructuur worden gedaan en veel beginners zullen daar niet veel zin in hebben. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven. 

Scherptediepte, hoe werkt het

scherptediepte 2Scherptediepte wordt in de fotografie veel gebruikt om een gedeelte in een foto veel of weinig scherpte op de voor of achtergrond te geven. Het wordt ook wel Dept of Field (DOF) genoemd. Als we het over veel scherptediepte hebben, dan is alles op de voor-en achtergrond min of meer scherp. Spreken we van een kleine scherptediepte dan zie vooral op de achtergrond onscherpte. Het onderwerp in je foto zal scherp zijn waardoor het net lijkt alsof het los van de achtergrond komt. Als je scherptediepte goed toepast dan kan dat je foto extra aansprekend maken. Vaak wordt scherptediepte gekoppeld aan een het diafragma en dat klopt ook wel maar het  is niet het enige.  En er zijn nogal wat technische termen mbt scherptediepte waarmee de "ervaren fotograaf" graag indruk maakt. In dit artikel leg ik globaal uit hoe het zit met scherptediepte en je  leert meteen een paar van die termen.

Hoe werkt de autofocus van Canon

AutofocusFotografeer je met een camera van Canon dan herken je vast en zeker de opties One shot, AI Focus en AI Servo. Tijdens de basiscursus fotograferen merk ik dat veel fotografen geen idee hebben wat ze hiermee aan moeten. En niet zelden zie ik tijdens de uitleg dat de camera staat ingesteld op een modus die niet bij de fotosituatie hoort. We hebben het over de autofocus modus (AF) en mijn mening is dat je als fotograaf iets van de werking af moet weten. In ieder geval moet je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende instellingen en welke je in een bepaalde situatie moet kiezen om te voorkomen dat je foto onscherp is. In iedere digitale camera zit het autofocus systeem (AF). Ik heb er al over geschreven in het artikel Hoe werkt de autofocus. Eigenlijk werkt het autofocus systeem voor iedere camera hetzelfde. Maar die van Canon zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid. Daarom besteed ik er in artikel aandacht aan.

Help, mijn camera werkt niet meer (goed)

camera 1Regelmatig wordt me gevraagd om een technisch probleem van de camera op te lossen. De eigenaar merkt ineens dat de camera niet meer goed reageert. Hij staat dan wel aan maar zodra er wordt geprobeerd om een foto te maken reageert het apparaat niet zoals verwacht. Het lijkt dan wel of de camera een eigen leven is gaan leiden. De eerste gedachte is dat de camera stuk is, maar meestal loopt het zo'n vaart niet. Vaak gaat het om een instelling die per ongeluk is veranderd of er is een functie aan- of uitgezet. Iets veranderen in de instellingen gebeurt bij de beginnende fotograaf (en soms ook bij de gevorderden) meestal onbewust en als de technische kennis over de camera dan onvoldoende is om het ‘probleem’ te ontdekken èn op te lossen, is er gauw paniek. Maar vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen en alles werkt weer zoals voorheen. Natuurlijk geeft de handleiding van de camera ook oplossingen, maar je moet dan wel weten waar je naar zoekt. Daarom heb ik hier een paar van de meest voorkomende vragen met voor de hand liggende oplossingen voor je opgeschreven.

Beeldverhouding van de foto

beeldverhouding

Soms is het nodig om een stukje van je foto af te halen, bijvoorbeeld omdat er storende elementen op staan of om het beeld beter in balans te krijgen. Natuurlijk probeer je dit tijdens het fotograferen al op te lossen maar soms lukt dat gewoon niet. Gelukkig kun je dit achteraf ook nog doen. In fotobewerkingsprogramma’s zit namelijk een gereedschap waarmee je heel makkelijk een stukje van je foto kunt afsnijden. Er  zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met dit gereedschap aan de gang gaat. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

Wat is de autofocus (AF)

AF velden 4 In vrijwel alle digitale camera's zit een systeem waarmee het scherpstellen wordt geregeld. Dat wordt het autofocus systeem -afgekort AF- genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat er automatisch wordt scherp gesteld op het onderwerp waarop wordt gefocust. Als je een foto maakt wil je dat het onderwerp er scherp opstaat en de AF help zorgt ervoor dat dat ook gebeurt. Toch kan het voorkomen dat het met het scherpstellen niet helemaal goed gaat en het onderwerp niet scherp is, bijvoorbeeld als de AF niet goed staat ingesteld. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit en hoe je die gebruikt.

Hoe belangrijk is ISO

ISO Op iedere digitale camera zit een functie om ISO-waardes mee in te stellen. Het is een heel belangrijke instelling  om de lichtgevoeligheid van de sensor mee te beïnvloeden. ISO is niet iets van nu, het was er al in de analoge tijd alleen heette het toen DIN-ASA. Je kocht een filmrolletje dat het best bij de lichtomstandigheden paste waarin je ging fotograferen. Het punt was alleen dat je een rolletje met één DIN-ASA waarde in je camera had zitten en daarmee alle (36) opnames moest maken. Meestal was dat DIN-ASA 100, 200 of 400. In het digitale tijdperk heet dit ISO en het grote voordeel is Je dat je niet afhankelijk van één ISO waarde maar kun je het voor iedere foto apart instellen. Veel beginnende fotografen hebben de instelling in de camera op de ISO-automaat staan maar is dat wel slim? Werken met ISO is simpel en biedt veel mogelijkheden om de belichting mee te beïnvloeden. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

Het histogram

histogramHet histogram kom je op bijna alle digitale camera's tegen en is een hulpmiddel om snel te beoordelen of je met de belichting van je foto goed zit.  Voor veel beginnende fotografen is het histogram vaak niet meer dan een grafiek waar in de praktijk niet veel mee wordt gedaan. Maar als je je er iets meer in verdiept dan zal je snel ontdekken hoe nuttig het is om het histogram tijdens het fotograferen te gebruiken. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.  (het histogram heeft bij het fotobewerken ook een hele belangrijke functie maar daar ga ik hier niet verder op in).

Hoe werkt de belichtingscompensatie

belichtingscompensatieOp alle spiegelreflex- en systeemcamera's zit een functie die belichtingscompensatie wordt genoemd. Het gaat om een klein knopje dat ergens op de body van je camera is te vinden (sommige type camera's hebben een draaiwiel voor deze functie) en dat herkenbaar is aan het plus/min symbool. De beginnende fotograaf heeft (over het algemeen) geen benul van het nut van dit knopje, terwijl het een heel belangrijke functie heeft om de gekozen belichtingsinstellingen te beïnvloeden.  In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Lichtmeetmethodes en lichtmeter

nikon lichtmeting matrixLicht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit. 

  

Page 1 of 2