Foto's exporteren en opslaan 

Structuur LR logoAls je je foto’s in Lightroom Classic hebt bewerkt komt er een moment dat je de beelden ergens anders wilt op je computer wilt bewaren. Lightroom zelf slaat geen foto’s op maar maakt verbindingen aan met de foto’s buiten Lightroom. De oorspronkelijke foto’s staan dus op de harde schijf van je pc, laptop of op een externe schijf en daar wil je de bewerkte foto’s ook aan toevoegen. Aanpassingen die je in je foto’s hebt aangebracht, bewaart Lightroom in een xmp-instructiebestand. Met het exportproces wordt gezorgd dat dat bestand inclusief de meta-data aan de oorspronkelijke foto wordt toegevoegd. Vervolgens wordt er een nieuw bestand aangemaakt dat naar de plek, die je hebt benoemd, wordt gekopieerd. Het originele bestand blijft  dus altijd ongewijzigd, zoals ze binnen Lightroom blijven. Voor RAW-bestanden geldt dat die altijd moeten worden omgezet naar een ander formaat en meestal zal dat jpg zijn. Maar je kunt ook kiezen voor tiff, psd of dng. In dit artikel leg ik uit hoe het exportproces werkt.

Lees meer...

Hoe (re)organiseer je foto-archief

Als je veel fotografeert neemt het aantal foto’s in je archief snel toe. Je kunt alles op je PC of laptop opslaan en zolang er genoeg opslagruimte op de vaste schijf is kun je een behoorlijke verzameling foto’s kwijt. Dat vraagt om een goede organisatie want als je dat niet goed aanpakt  dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Foto’s terugvinden wordt dan al snel een gedoe en de kans is groot dat er ongemerkt van alles dubbel op je vaste schijf komt te staan of dat je dingen bewaard die helemaal niet nodig zijn. Als je dit herkent dan is je fotoarchief toe aan reorganisatie. In dit artikel leg ik met een  eenvoudig opzet uit hoe je structuur in je fotoarchief kunt krijgen en houden en hoe belangrijk een back-up van je foto-archief is.

De eerste stap

Alles begint met een eerste stap en dat is met het structureren van je fotoarchief net zo. Het is niet ingewikkeld maar wel iets waarover je even op je gemak moet nadenken. Het begint met de vraag hoe jij je foto-archief wilt indelen. Zo’n indeling is persoonlijk en hangt vooral af van wat voor thema’s jij veel fotografeert. Een eenvoudige structuur richt je in op de vaste schijf. Verderop in dit artikel komt het gebruik van een externe schijf aan bod. In dit voorbeeld gaan we uit van JPG bestanden en later komt ook Raw aan bod.

Structuur 1

In de mappenstructuur van je PC of laptop vind je de map “Afbeeldingen”. In deze map gaan we de hoofdthema’s van je fotoarchief organiseren. In dit voorbeeld zijn de hoofdthema’s Nederland, Buitenland en Series. Voor jou kunnen heel andere thema belangrijk zijn en die benoem je dan als hoofdthema's. Deze kun je altijd uitbreiden bijvoorbeeld met vakanties, kinderen, bloemen, dieren enz, enz.  Structuur 2

Wanneer je de hoofdthema’s hebt bepaald kun je een verfijning aanbrengen, in dit voorbeeld naar plaatsnaam. Ook dit hangt weer af van jouw gekozen thema's. Ben je natuurfotograaf dan zal de indeling naar natuurgebied misschien handiger zijn. In het hoofdthema Buitenland kun je de verdeling ook naar stad doen doen of misschien vind jij het wel handiger om dit per land in te delen. Hoe je het indeelt maakt niet zoveel uit zolang het voor jouw maar logisch is. 

Nu er een indeling staat kun je gemakkelijk je foto’s verdelen in de thema’s die je hebt benoemd. In het voorbeeld worden alle foto’s die in Amsterdam zijn gemaakt in de map Amsterdam onder gebracht. En zo maak je van iedere fotodag in Amsterdam een aparte map aan op datum dus het wordt dan: Amsterdam (hoofdthema)-->Amsterdam 01-2020, Amsterdam 02-2020 enz. Zo wordt Amersfoort (=hoofdthema) -->Amersfoort 05-2020, Amersfoort 07-2020 enz. Op deze manier heb je een structuur van je foto archief die je gemakkelijk kunt beheren en eenvoudig kunt uitbreiden.

Wat bewaar je allemaal

Als je veel fotografeert  groeit je fotoarchief gestaag. En voor dat je het in de gaten hebt beschik je over een enorme hoeveelheid foto’s. Het is dus zaak om na te denken wat je allemaal wilt bewaren en wat weg kan. Selecteren van je foto’s is vaak een lastige klus en het is belangrijk om kritisch naar je foto’s te kijken en je steeds af te vragen of de foto goed genoeg is om te bewaren of niet (Kill your darling). Bij de selectie kun je voor jezelf een paar criteria benoemen:

  1. Mislukte foto’s (=meteen weg).
  2. Meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp. Zoek de beste uit en gebruik die. De rest wegdoen.
  3. Goede foto’s (scherp, goed belicht, goede compositie).
  4. Foto’s die jou aanspreken.

Maak series

Een serie is een samenhangend geheel. Vaak ontstaat een serie niet eens bewust maar ontdek je tijdens het selecteren ineens dat sommige foto’s goed bij elkaar passen. Een losse foto zegt op zich niet zoveel maar in een serie zie wel de samenhang en worden losse foto’s met elkaar ineens veel sterker. En een serie foto’s bekijken is meestal veel leuker dan een grote hoeveelheid onsamenhangende foto’s. Een serie is meestal een kleine (maar sterke) selectie uit alle foto’s. Heb je een dag gefotografeerd in Utrecht dan plaats je alle foto’s (die je wilt bewaren natuurlijk) eerst in de map Nederland --> Utrecht. Vervolgens kijk je of er een aantal foto’s zijn waar een serie van kunt maken. En die zet je in map serie -->(naam van de serie). In de structuur zou dat er dan zo uitzien.Structuur 4

Een nadeel kan zijn dat foto’s op twee plekken worden bewaard (map Utrecht & map serie Streetview Utrecht). Dit heeft dan weer als voordeel dat de selectie in de map Utrecht compleet blijft. Als je dat niet ziet zitten dan verplaats je (ipv kopiëren) de betreffende foto’s naar de map Serie. 

Wat doe je met RAW-bestanden.

Een RAW bestand is technisch gezien geen foto maar een databestand dat moet worden omgezet naar een JPG bestand in een bewerkingsprogramma (bijv Photoshop of Lightroom). In de voorbeelden die hier zijn uitgewerkt zijn alleen de jpg-bestanden opgenomen en worden de RAW bestanden, nadat de bewerking heeft plaatsgevonden op een andere plek bewaard of weggegooid.

Je kunt ervoor kiezen om RAW bestanden, nadat ze zijn bewerkt en omgezet naar JPG, te archiveren op een externe schijf (zie verderop bij backup). Mocht je een RAW-bestand toch nog eens nodig hebben kun je die weer uit je archief halen. Op den duur vraagt deze optie nogal wat geheugen vandaar ook de optie om de RAW bestanden, na bewerking, weg te gooien.

Back-uppen is noodzaak

Je moet er niet aan denken dat je foto’s kwijt bent. Als je alles op een pc of laptop bewaart dan loop je risico dat het een keer misgaat (een map met foto’s wordt per ongeluk weggegooid, de harde schijf raakt defect of je laptop wordt gestolen). Je moet er niet aan denken maar troch komt dit helaas regelmatig voor. En een gevolg van een volle vaste schijf is dat je PC of laptop steeds trager wordt naarmate er meer op komt te staan. Werken met 1 of meerdere externe schijven of een NAS kan dit probleem oplossen. 

structuur 6Het maken van een back-up op een externe schijf is heel eenvoudig en altijd verstandig. En op die back-up schijf kun je dan ook je RAW-bestanden bewaren. Door regelmatig een back-up van je foto-archief te maken kun je jezelf een hoop ellende besparen.  

In plaats dat je je gehele foto-archief op de vaste schijf van je PC of laptop te zetten zou je er ook voor kunnen kiezen om al je foto’s ook op een externe schijf te zetten. De schijf is dan aan je pc of laptop gekoppeld zodat je altijd bij je foto’s kunt met als voordeel dat je vaste schijf minder wordt belast en je hebt meteen ook nog een extra back-up.

Meer weten

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je zelf aan de slag met het inrichten van je foto-archief? Volg dan de cursus inrichten foto bibliotheek. Ik geef cursussen fotobewerken en fotograferen op verschillende niveau's waar de onderwerpen uit dit artikel uitgebreid aan bod komen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag via emaill stellen.  

Het verschil tussen JPG en RAW

JPG en RAWVoor veel fotografen is jpg het meest bekende bestandstype waar meestal de camera ook op staat ingesteld. Maar RAW is ook een veel gebruikt bestandstype waar fotografen graag mee werken. En vooral degenen die serieus met fotograferen bezig zijn zullen juist kiezen voor RAW vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor nabewerken. De keuze tussen JPG en RAW kan in de meeste camera’s worden gemaakt via het menu of op het display. Maar wat is het verschil tussen die bestandstypes eigenlijk en waarom zou je voor JPG of juist voor RAW kiezen? In dit artikel leg ik het uit.

Lees meer...

Werken met Camera RAW

Logo RAWAls je Photoshop hebt, dan zit daar meestal het programma Camera RAW bij. Camera Raw is, net zoals Bridge, onderdeel van Photoshop en voor fotografen is Camera RAW een ideaal programma om foto’s in te bewerken. En eigenlijk is het zelfs aan te raden om voor fotobewerken Camera RAW te gebruiken in plaats van het ‘uitgebreide’ Photoshop. Maar wat is Camera RAW eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel leg ik het uit.

Lees meer...

Importeren van je foto's in Lightroom

LightroomLightroom Classic is een prachtig programma om je foto's in te organiseren en te bewerken. Maar voordat het zover is moeten de fotobestanden eerst worden geïmporteerd vanaf je camera of geheugenkaart. Op zich is dat niet ingewikkeld maar voor beginnende gebruikers van Lightroom Classic kan het toch verwarrend zijn. En dat is te begrijpen omdat dit ten opzichte van andere bewerkingsprogramma's in Lightroom Classic net even anders gaat. Tijdens het importeren kun je namelijk al meteen van alles regelen die voor een optimaal gebruik Lightroom Classic interessant zijn en dan vooral met het organiseren van je foto's. Als je met Lightroom Classic werkt is het importeerproces dus best belangrijk. In dit artikel leg ik in hoofdlijnen uit hoe dat zit en hierbij ga ik ervan uit dat er nog niet eerder foto's zijn geïmporteerd.

Lees meer...

Het menu van je camera

cameraEén van de vragen die beginnende fotografen vaak stellen gaat over het menu en de instellingen van hun camera. Je kan er snel de weg in kwijt raken en veel beginners vragen zich af waar ze moeten beginnen om iets in te stellen. Die vraag is heel terecht want bij een eerste kennismaking met je camera kom je er gauw achter dat het gebruiken van de menu's best verwarrend kan zijn. Veel camera types worden ingesteld via het display (touchscreen) en hebben geen knoppen meer op de body. En bij andere types zijn de belangrijkste functies nog wel met knoppen te bedienen maar wordt ook veel via het display ingesteld.  Voor alle camera's geldt dat er een menu in zit. Als je nog niet zo vertrouwd bent met je camera kan het zomaar gebeuren dat je op een plek terecht komt waar je eigenlijk niet wilt of moet  zijn. Toch is het minder ingewikkeld als dat het lijkt en in dit artikel leg ik uit hoe je op een eenvoudige manier je camera kunt bedienen.

Lees meer...

Photoshop of Lightroom Classic, wat zijn de verschillen

Structuur logoAls je serieus met fotograferen bezig bent dan valt er niet aan te ontkomen dat je op een gegeven moment besluit om ook met nabewerken van je foto's te beginnen. De vraag die dan vaak als eerste opkomt is welk programma je moet gaan gebruiken. Wanneer je op internet gaat zoeken naar het antwoord kom je al snel als eerste uit bij Photoshop of Lightroom. Dit zijn programma's van Adobe die bij grafische beeldbewerkers en fotografen heel polulair zijn. Photoshoppen is een bekende term en tegenwoordig zelfs een werkwoord. Maar laat duidelijk zijn dat dit iets anders is dan het nabewerken van foto's. Grafische ontwerpers of digitale beeldkunstenaars Photoshoppen en fotografen bewerken hun foto's. Tussen de Photoshop en Lightroom Classic zitten grote verschillen die, los van de layout van de programma's, vooral gezocht moet worden in de functionaliteiten en gereedschappen. In dit artikel leg ik dit verder uit.

Lees meer...

De bulb-stand

Bulb-standVoor veel beginnende fotografen is de bulb-stand een onbekende instelling, laat staan dat bekend is waar de bulb-stand te vinden is. Met de bulb-stand maak je het mogelijk om ultra-lange sluitertijden te maken, langer dan de langste stuitertijd -30" sec- die je meestal op je camera kunt kiezen. Het instellen van de bulb-stand kan per camera-type verschillen. Bij sommige modellen is er een knop met een B (van Bulb) erop en bij andere modellen kom je er via de M-modus. Op de meeste camera modellen zit een bulb-stand. In dit artikel leg ik uit hoe je die kunt vinden en wat je ermee kunt.

 

Lees meer...

De belichtingsdriehoek

Belichtingsdriehoek 1Misschien heb je er wel eens van gehoord. Met de belichtingsdriehoek wordt bedoeld de balans tussen de drie instellingen waarmee de belichting van de opname wordt beïnvloed. Dat zijn diafragma, sluitertijd en iso. Om een goed belichte opname te krijgen is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je een van deze instellingen wijzigt. Er is een samenhang tussen diafragma, sluitertijd en iso. Wijzig je iets in de ene instelling dan heeft dat effect op de andere. Vooral tussen diafragma en sluitertijd is dit meteen in de belichting van de opname terug te zien maar ook als je de iso wijzigt gebeurt er iets in de belichting. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Lees meer...

Wat kan er misgaan bij het fotograferen

fotograferenHet zal je vast wel eens zijn overkomen, de foto die je voor ogen had is mislukt terwijl je ervan overtuigd was dat je alles goed had gedaan. De scherpte is niet goed of de foto is veel te licht of te donker? Je camera heeft niet gedaan wat je had verwacht en het lijkt alsof de regie van je is overgenomen. Dan krijgt de camera vaak de schuld maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de gebruiker zelf. Beginnende fotografen kunnen dan snel in paniek raken. Ze weten niet hoe het probleem moet worden opgelost omdat ze hun camera niet goed kennen. In dit artikel beschrijf  ik een paar problemen en oplossingen die het meest voor de hand liggen.

 

Lees meer...

Objectief of lens?

over objectievenHet objectief is een belangrijk onderdeel van de camera. Zonder dat kun je geen foto's maken. Het objectief zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen wordt weergegeven op de sensor van je camera. Het objectief wordt soms ook lens genoemd. Er wordt dan hetzelfde mee bedoeld maar er is toch een verschil. Hoe zit dat? Een objectief bestaat uit een buis waar meerdere lenzen inzitten. De lenzen zorgen ervoor dat beeldfouten of afwijkingen (aberratie) worden gecorrigeerd. Als je een objectief uit elkaar zou halen of dwars doormidden zou zagen (wat ik natuurlijk afraad) dan zie je goed hoe een objectief is opgebouwd. Veel beginnende fotografen houden zich niet zo bezig met het objectief en dat is ook heel begrijpelijk. Maar als je serieuzer met fotograferen bezig bent dan is het wel handig om er iets vanaf te weten. In dit artikel leg ik het één en ander uit.

Lees meer...

Gedepubliceerd

Vuurwerk fotograferen

vuurwerkMet de jaarwisseling of tijdens andere feestelijkheden waar vuurwerk bij wordt afgestoken is het altijd leuk om daar foto's van te maken. Voor veel hobbyfotografen is het vaak een hele uitdaging om dat goed voor elkaar te krijgen. De resultaten verschillen nogal en de foto's zijn lang niet altijd geslaagd. Of de foto's zijn te donker ofwel overbelicht of onscherp. Een goede vuurwerkfoto maken vraagt daarom om voorbereiding. In dit artikel leg ik uit hoe je op eenvoudige wijze foto's van vuurwerk kunt maken en waar je op moet letten om een goed resultaat te krijgen. 

 

 

Lees meer...

Welke camera moet ik kopen?

bridgecamera 1Als je van plan bent om een digitale camera te kopen en je gaat op het internet rondkijken, dan zie je een enorm aanbod. Er zijn veel camerabouwers en de bekenste zijn Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus. Er zijn er nog veel meer maar vaak zal je bij deze uitkomen. Iedere fabrikant heeft een groot aanbod van soorten en type camera's. Regelmatig krijg ik  de vraag om advies te geven over welke camera moet worden gekocht in de verwachting dat ik alle types wel zal kennen. Allemaal ken ik ze niet maar veel wel. Ik probeer dan om de belangrijkste eigenschappen van camera's uit te leggen en helder te maken waar je als aspirant koper op moet letten voordat je tot aankoop overgaat. Met dit artikel ga ik je een stukje op weg helpen.

Lees meer...

De AE-L knop 

AE-L knopAfhankelijk van het type camera is er een knoje te vinden met de aanduiding AE-L/AF-L. Veel camera gebruikers met zo'n functie hebben meestal geen idee wat ze ermee kunnen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel is en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze functie, dat de handleidingen maar weinig duidelijke uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de beginnende fotograaf het gebruik van de knop links laat liggen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft  kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. En dat moet dan wel in ergens diep in de menustructuur worden gedaan en veel beginners zullen daar niet veel zin in hebben. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven. 

Lees meer...

Scherptediepte, hoe werkt het

scherptediepte 2Scherptediepte is de term in de fotografie die we gebruiken voor het gebied dat in de foto scherp is. Dit wordt ook wel Dept of Field (DOF) genoemd. Als we het over een grote scherptediepte hebben, dan is alles min of meer scherp. Spreken we van een kleine(re) scherptediepte dan zie je (veel) onscherpte in je foto. Het onderwerp in je foto zal dan wel scherp zijn waardoor je er alle aandacht naartoe laat gaan. Met scherptediepte kun je het verschil maken tussen een aardige foto of een aansprekende foto. Meestal wordt scherptediepte met groot/klein diafragma geassocieerd maar dit is niet het enige waarmee je die vage achtergrond krijgt of een foto waarin alles scherp is. En er zijn nogal wat technische termen mbt scherptediepte waarmee de "ervaren fotograaf" graag indruk maakt. In dit artikel leg ik globaal uit hoe het werkt, leer je een paar van die termen en leer hoe je scherptediepte met je eigen camera kunt toepassen.

Lees meer...

Hoe werkt de autofocus van Canon

AutofocusFotografeer je met een camera van Canon dan herken je vast en zeker de opties One shot, AI Focus en AI Servo. Tijdens de basiscursus fotograferen merk ik dat veel fotografen geen idee hebben wat ze hiermee aan moeten. En niet zelden zie ik tijdens de uitleg dat de camera staat ingesteld op een modus die niet bij de fotosituatie hoort. We hebben het over de autofocus modus (AF) en mijn mening is dat je als fotograaf iets van de werking af moet weten. In ieder geval moet je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende instellingen en welke je in een bepaalde situatie moet kiezen om te voorkomen dat je foto onscherp is. In iedere digitale camera zit het autofocus systeem (AF). Ik heb er al over geschreven in het artikel Hoe werkt de autofocus. Eigenlijk werkt het autofocus systeem voor iedere camera hetzelfde. Maar die van Canon zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid. Daarom besteed ik er in artikel aandacht aan.

Lees meer...

Help, mijn camera werkt niet meer (goed)

camera 1Regelmatig wordt me gevraagd om een technisch probleem van de camera op te lossen. De eigenaar merkt ineens dat de camera niet meer goed reageert. Hij staat dan wel aan maar zodra er wordt geprobeerd om een foto te maken reageert het apparaat niet zoals verwacht. Het lijkt dan wel of de camera een eigen leven is gaan leiden. De eerste gedachte is dat de camera stuk is, maar meestal loopt het zo'n vaart niet. Vaak gaat het om een instelling die per ongeluk is veranderd of er is een functie aan of uitgezet. Iets veranderen in de instellingen gebeurt bij de beginnende fotograaf (en soms ook bij de gevorderden) meestal onbewust en omdat de technische kennis over de camera dan nog onvoldoende is om het ‘probleem’ zelf te ontdekken èn op te lossen, is er gauw paniek. Maar vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen en alles werkt weer zoals voorheen. Natuurlijk geeft de handleiding van de camera ook oplossingen, maar je moet dan wel weten waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik hier een paar van de meest voorkomende vragen met voor de hand liggende oplossingen voor je opgeschreven.

  

Lees meer...

Beeldverhouding van de foto

beeldverhouding

Soms is het nodig om een stukje van je  foto af te halen, bijvoorbeeld omdat er storende elementen op staan of om het beeld beter in balans te krijgen. Natuurlijk probeer je dit tijdens het fotograferen al op te lossen maar soms lukt dat gewoon niet. Gelukkig kun je dit achteraf ook nog doen. In fotobewerkingsprogramma’s zit namelijk een gereedschap waarmee je heel makkelijk een stukje van je foto kunt afsnijden. Er  zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met dit gereedschap aan de gang gaat. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

Lees meer...

Hoe werk de autofocus

AF velden 4In de digitale camera's zit een systeem waarmee het scherpstellen wordt geregeld. Dat wordt het autofocussysteem -afgekort AF- genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat er automatisch wordt scherp gesteld op het onderwerp waarop wordt gefocust. Als je een foto maakt wil je dat je object er scherp opstaat en de AF help om dat voor elkaar te krijgen. Toch kan het voorkomen dat het met het scherpstellen niet helemaal goed gaat en je onderwerp niet scherp is. Dit kan komen doordat de  AF niet goed staat ingesteld. In dit artikel leg ik uit hoe het met de AF zit en hoe je die gebruikt.

 

 

Lees meer...

 

ISO, hoe werkt het

ISO Op iedere digitale camera zit een functie om ISO-waardes mee in te stellen. Het is een heel belangrijke instelling  om de lichtgevoeligheid van de sensor mee te beïnvloeden. ISO is niet iets van nu, het was er al in de analoge tijd. Alleen kocht je toen een filmrolletje dat het best bij de lichtomstandigheden paste waarin je ging fotograferen. Het punt was alleen dat je een rolletje met  één ISO-waarde in je camera had zitten en daarmee alle (36) opnames moest maken. Meestal was dat ISO 100, 200 of 400. In het digitale tijdperk kun je met de ISO-instelling variëren. Je bent niet meer afhankelijk van één ISO waarde maar kun je dat voor iedere foto apart instellen. Veel beginnende fotografen gebruiken de ISO instelling niet of hebben de instelling op de ISO-automaat staan. En dat is jammer want het werken met ISO is simpel en biedt heel veel mogelijkheden om de belichting mee te regelen. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.

 

Lees meer...

Het histogram

histogramHet histogram kom je op bijna alle digitale camera's tegen en is een hulpmiddel om snel te beoordelen of je met de belichting van je foto goed zit.  Voor veel beginnende fotografen is het histogram vaak niet meer dan een grafiek waar in de praktijk niet veel mee wordt gedaan. Maar als je je er iets meer in verdiept dan zal je snel ontdekken hoe nuttig het is om het histogram tijdens het fotograferen te gebruiken. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.  (het histogram heeft bij het fotobewerken ook een hele belangrijke functie maar daar ga ik hier niet verder op in).

Lees meer...

Hoe werkt de belichtingscompensatie

belichtingscompensatieOp alle spiegelreflex- en systeemcamera's zit een functie die belichtingscompensatie wordt genoemd. Het gaat om een klein knopje dat ergens op de body van je camera is  te vinden (sommige type camera's hebben een draaiwiel voor deze functie) en dat herkenbaar is aan het plus/min symbool. De beginnende fotograaf heeft (over het algemeen) geen benul van het nut van dit knopje, terwijl het een heel belangrijke functie heeft om de gekozen belichtingsinstellingen te beïnvloeden.  In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

 

Lees meer...

Lichtmeetmethodes en lichtmeter 

nikon lichtmeting matrixLicht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit. 

 

Lees meer...

Fotograferen in de M-stand?

M-stand

 

Tijdens de bascursus leer je eerst begrijpen hoe de diagrafma- en sluitertijdmodus werken. De M-stand (Manueel) wordt dan niet uitgebreid behandeld. Maar waarom eigenlijk niet want in de M-stand heb je toch juist veel meer controle over de belichting van je foto? In dit artikel leg ik mijn idee daarover uit. 

 

Lees meer...