De bulb-stand

Bulb-standVoor veel beginnende fotografen is de bulb-stand een onbekende instelling, laat staan dat ze weten waar is die instelling te vinden is wen wat je er mee kunt. Met de bulb-stand maak je het mogelijk om ultra-lange sluitertijden te maken, langer dan de langste stuitertijd -30" sec- die je meestal op je camera kunt kiezen. Het instellen van de bulb-stand kan per camera-type verschillen. Bij sommige modellen is er een knop met een B (van Bulb) erop en bij andere modellen kom je er via de M-modus. Op veel camera modellen zit een bulb-stand. In dit artikel leg ik uit hoe je die kunt vinden en wat je ermee kunt.

 

Waar zit de bulb-stand

De plek waar je de bulb-stand kunt vinden kan per camera anders zijn. Je vindt de bulb als je de camera in de M-modus zet. Wanneeer je aan het draaiwiel in de richting van lange sluitertijden draait dan kom je op een gegeven moment bij sluitertijden waar " achter staat. Als je nu blijft doordraaien kom je uit bij de BULB. In de voorbeelden hieronder zie je hoe dat er uitziet. Op sommige Canon modellen zit een aparte knop waarmee je de bulb-stand kunt instellen. Die vind je dan op het draaiwiel waar je ook de P, Av, Tv en M mee instelt.

Bulb 4Bulb 3bulb 5Bulb stand 2

Wat is de bulb-stand

Normaal werkt de sluiter electronisch maar in de bulb-stand bedien je de sluiter handmatig. Je bepaalt dan zelf hoe lang je de sluiter open wilt laten staan door de ontspanknop ingedrukt te houden Je bent dan niet afhankelijk van de sluitertijden die je op je camera kunt instellen waarbij de langste sluitertijd dan meestal maximaal 30 seconden is. Met de bulb-stand kun je dus voor veel langere sluitertijden kiezen. Want de sluiter blijft open zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt. De sensor wordt op die manier langdurig belicht en kun je bijzondere lichtomstandigheden vastleggen. 

Waar gebruik je de bulb-stand voor

Vind je avondfotografie leuk dan is de keuze voor lange sluitertijden een perfecte oplossing voor bijzondere belichtingen. Je kunt met de bulb-stand dan de sluitertijd kiezen die het beste bij de omstandigheden past omdat je zelf bepaalt hoe lang je de sluiter open wilt laten staan. Het mooie met fotograferen de bulb-stand is dat je enorm veel mogelijkheden hebt om situaties op een bijzondere manier vast te leggen. Als je bijvoorbeeld een effect met lichtstrepen wilt krijgen lichtstrepen 3dan is de bulb-stand super gaaf om mee te experimenteren. De beweging van het licht is nauwelijks met het blote ook waar te nemen maar wanneer je de sluiter lang open lichtstrepen 2zet dan wordt de beweging van het licht exact geregistreerd. Probeer dit maar 's langs een autoweg, fietspad of welke plek dan ook waar veel verkeer is. Ook lichtflitsen tijdens onweer of vuurwerk kun de in de bulb-stand perfect fotograferen. Het is niet exact aan te geven hoelang de sluiter open moet blijven staan maar door ermee te experimeteren kom je er snel achter wat de beste tijd is. En ook overdag kun je met ultra-lange sluitertijden werken, wat het effect van spookbeelden oplevert.

Gebruik altijd een statief

Zonder een statief is het nagenoeg onmogelijk om je camera zo lang stil te houden. Tot 1/30e sec lukt dat meestal nog wel (afhankelijk van het soort objectief). Maar je camera langer stilhouden om een scherpe opname te kunnen maken, gaat statief 1niet lukken. Bij avondfotografie en dus ook bij fotograferen in de bulb-stand is een statief echt noodzakelijk. Belangrijk is daarbij dat het statief stevig genoeg is om je camera + objectief te kunnen dragen. Dat hoeft niet perse een heel duur exemplaar te zijn maar het is wel belangrijk dat het statief stevig op de grond staat en dat de koppeling waarop de camera is gemonteerd, statief 2voldoende stevig is om te voorkomen dat de camera gaat bewegen. Een driepoot statief in combinatie met een stevig balhoofd is de meest voor de hand liggende keuze.

 

 Werk met een afstandsbediening

Een ander punt om rekening mee te houden is dat je in de bulb-stand de ontspanknop ingedrukt moet houden. Los van het feit dat het niet erg plezierig is om dat vijf minuten vol te houden geeft het ook afstandsbediening 1risico op beweging van de camera. Werk daarom het liefst met een afstandsbediening. Dit zijn handige apparaatjes die je meestal draadloos kunt laten samenwerken met je camera en als dat niet luktafstandsbediening 2 kies je er een met een kabel.

 

 

Ultra lange sluitertijden in de Bulb-stand

De bulb-stand zet je dus vooral in bij avondfotografie maar toch kun je ook in andere fotosituaties met de bulb-stand hele aparte en verrassende effecten krijgen. Experimeteer ermee en ontdek de mogelijkheden. Je zult er snel achterkomen hoe het werkt en wat er allemaal mee kunt.

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je meer leren over de basistechnieken van fotograferen, volg dan de basiscursus fotograferen, waar we ook de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van jouw camera uitvoering behandelen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier