Veel gestelde vragen (lees hier de vragen mbt Corona)

Waar worden de cursussen gegeven?
De cursussen worden op drie locaties in Maarssen (nabij Utrecht) gegeven (afhankelijk van de soort cursus). 

Kan ik de basiscursus fotograferen ook overdag volgen?
Ja, de basiscursus fotograferen wordt zowel 's-avonds als overdag gegeven. In de agenda staan de data en mogelijkheden. 

Is het programma van de dagcursus hetzelfde als de avondcursus?
Ja, de stof die we tijdens de avondcursus behandelen is exact hetzelde als de dagcursus. Zie hier het programma van de basiscursus.

Hoe geavanceerd moet mijn camera zijn? 
Mijn mening is dat jij als fotograaf bepaalt hoe de foto wordt maakt (zowel technisch als compositie). De camera is het instrument, hoe eenvoudig of geavanceerd die ook is. Elk toestel, mits handmatig kan worden ingesteld, is daarom geschikt. Zie informatie over camera instellingen.

Hoeveel mensen doen er aan de fotocursussen mee?
Aan de basiscursus doen maximaal zes tot acht deelnemers mee en hij gaat altijd door, dus ook als er maar één aanmelding is. Voor de vervolgcursus fotograferen geldt een maximuum van acht. Bij minimaal drie aanmeldingen gaat de vervolgcursus door.

En hoe groot is de groep bij de workshops fotobewerken
De cursussen fotobewerken zijn altijd privé. Je kunt ook altijd iemand meenemen om de cursus samen mee te volgen.

Welke onderwerpen worden er tijdens de basiscursus behandeld
Tijdens de basiscursus leer je alles over de basistechnieken van de fotografie en bij ons ga je allereerst leren om te fotograferen in de diafragma- en sluitertijd modus. Fotograferen in de M-stand komt niet uitgebreid aan bod. Wij vinden het belangrijk dat je eerst leert hoe je werkt met deze instellingen. Zodra dat duidelijk is zal de stap naar fotograferen op de M-stand vrij snel gaan. Voor meer informatie over de cursusinhoud kun je het beste even hier klikken.

Waar wordt bij de basiscursus fotograferen de meeste aandacht aan besteed?
Bij de basiscursus fotograferen ligt de nadruk op de eerste plaats op het leren werken met je eigen camera en het leren begrijpen wat de basistechnieken  zoals  diafragma, sluitertijd en ISO zijn en betekenen. En dat geldt ook voor allerlei andere belangrijke functies en menu's in de camera. Tijdens de locatiedag ga je de technieken in de praktijk uitproberen en krijg je tips en adviezen om mooiere composities te maken. Zie hier informatie over de basistechnieken.

Kan ik de fotocursussen ook privé volgen?
Ja, de basiscursus fotograferen kun je ook prive volgen, of samen met een vriend/vriendin, buurmand/buurvrouw, vader/dochter enz. De lesstof is hetzelfde als de groepscursus en ook bij de privecursus is de locatiedag inbegrepen. De privécursus kan overdag worden geboekt en duurt één dag of 's-avonds verdeeld over twee avonden. Zie hier informatie over de basiscursus fotograferen privé.

Kan ik de vervolgcursus fotograferen privé volgen?
Nee, de volgcursus kan alleen in groepsverband wordt gevolgd omdat tijdens deze cursus de interactie met medecursisten belangrijk is. 

Kan ik deze cursus ook alleen met mijn vrienden volgen? Of alleen?
Je kunt elke cursus als besloten groep boeken bij minimaal vier deelnemers.

Ik woon niet in de buurt van Maarssen maar wil wel de cursus volgen?
Als je met minimaal vier deelnemers tegelijk inschrijft, kan deze cursus overal in Nederland worden georganiseerd. De cursus kan dan ook aan je eigen wensen worden aangepast en bijvoorbeeld over twee dagen worden verdeeld.

Ik zie dat er verschillende arrangementen zijn. Wat is het voordeel voor mij?
Beginnende fotograferen willen vaak naast de basistechnieken van de fotografie ook leren om foto's te bewerken en soms ook meteen een volgende stap in hun fotografie zetten. Meedoen met een workshop fotobewerken of de vervolgcursus fotorgaferen is dan een logische stap, en dat wordt als arrangement aangeboden. Een arrangement is dan voordeliger dan losse boekingen. En dat geldt ook wanneer je je met z'n tweeën tegelijk voor een cursus of workshop inschrijft. Ook dan krijg je korting op de cursus of workshop. In de agenda kun de mogelijkheden terugvinden. Zie hier meer informatie over arrangementen.

Kan de locatieworkshop overal in Nederland worden georganiseerd?
Ja, ook hierbij geldt wel dat er minimaal vier deelnemers zich tegelijk inschrijven. Een fotowandeling door een natuurgebied, een interessante stad of een bijzondere locatie, waar ook in Nederland en alles onder begeleiding van een professionele fotograaf. Een locatieworkshop kan ook helemaal op jouw wensen en ideeën worden afgestemd. Zie hier informatie over workshops op locatie.

En als ik thuis nog vragen heb?
Natuurlijk wordt tijdens de cursusdagen alles zo duidelijk mogelijk uitgelegd, maar er kunnen natuurlijk later vragen opkomen waar je zelf niet meteen  uitkomt. Je kunt mij dan altijd mailen, ook al is de cursus  allang afgerond. 

Ik beheers de basis al. Is de vervolgcursus voor mij dan een optie?
Ja, de vervolgcursus fotograferen is dan zeker iets voor jou. Tijdens de vervolgcursus ga je je fotovaardigheden verder verdiepen. En aan de hand van leuke pratijkopdrachten ga je aan de slag met allerlei uitdagende thema's. Ook besteden we een les aan beeldanalyse en fotobespreken en kijken we naar de basistechnieken van fotobewerken.  

Is de gevorderden cursus voor mij niet te hoog gegrepen?
Als je de basistechnieken van de fotografie kent, dus je weet wat diafragma, sluitertijd en ISO is en je hebt een camera die je handmatig kunt instellen, dan kan je meedoen. En als je al aan een basiscursus fotograferen hebt meegedaan dan kun je sowiezo met de vervolgcursus meedoen. De opzet van de vervolgcursus is kleinschalig (maximaal acht deelnemers) dus veel persoonlijke aandacht. Alles wordt duidelijk en rustig  uitgelegd en is altijd veel ruimte voor vragen. Zie hier de informatie over de vervolgcursus fotograferen.

Is het verstandig om de basiscursus en de vervolgcursus tegelijk te boeken? 
Het wordt zelfs aangeraden om meteen na de basiscursus door te gaan met de vervolgcursus fotograferen omdat je dan juist de routine opdoet met fotograferen en je je camera nog beter leert kennen. De vervolgcursus bestaat uit veel praktijkopdrachten waarmee je nog meer ervaring kunt opdoen om mooiere foto's te maken. Zie hier de cursusmogelijkheden.

Is het ook mogelijk om de basiscursus fotograferen online te volgen?
Nee, ik heb geen digitale cursussen of webinars. De cursussen en workshops, dus ook de basiscursus fotograferen, worden in groepsverband en indivudueel gegegeven door een docent die in 'levendelijve' aanwezig is. 

Kan ik mijn geld terugkrijgen als de cursus niet doorgaat of om een andere reden?
Nee, helaas kan dat niet. Voor geboekte en cursussen vindt nooit restitutie plaats van het inschrijfgeld. Als je om welke reden dan ook een cursus niet kan volgen op de gereserveerde datum dan wordt er in overleg een alternatief gezocht om de cursus alsnog te volgen of in te halen. Je behoud dus altijd het recht om aan de cursus deel te nemen op een ander moment (zie onze cursusvoorwaarden).