154x103Mijn passie is om hobbyfotografen de basistechnieken van fotograferen te leren en uit te leggen hoe de camera werkt. De vele knoppen en instellingen op de camera zijn voor veel beginnende hobbyfotografen vaak heel verwarrend en tegenwoordig zitten er zoveel functies en mogelijkheden in  een camera dat het lastig kan zijn om die allemaal te begrijpen. Het kan ook  frustratie opleveren als het verband tussen de verschillende functies niet duidelijk is en in de handleiding begrippen staan die onbekend zijn. Vaak worden de mogelijkheden van camera's daardoor maar voor een stukje gebruikt en wordt alleen met de automaatstand gewerkt. Dat is natuulijk heel  zonde. Voor iedereen die fotograferen serieus neemt is het daarom nuttig om iets van de techniek af te weten om een technisch goede foto te kunnen maken.  In verschillende artikelen leg ik de belangrijkste functies en instellingen van de camera uit.  Ik geef wekelijks fotografielessen in groepsverband en privé (zowel basis- als vervolgcursussen en workshops fotobewerken). Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

Fotograferen in de M-stand?

M-stand

 

Tijdens de bascursus leer je eerst begrijpen hoe de diagrafma- en sluitertijdmodus werken. De M-stand (Manueel) wordt dan niet uitgebreid behandeld. Maar waarom eigenlijk niet want in de M-stand heb je toch juist veel meer controle over de belichting van je foto? In dit artikel leg ik mijn idee daarover uit. 

 

Hoe werkt het

Als je een camera hebt die je handmatig kunt instellen dan kies je  voor de  diagramamodus (A of Av), sluitertijdmodus (S of Tv) of de handmatige modus (M). De automaat  (standje groen), de P (programmastand) en de programma's die je herkent aan de plaatjes worden niet aangeraden en hier ook niet behandeld.

Tijdens de basiscursus  besteed ik veel aandacht  aan diafragma en sluitertijd omdat ik het  belangrijk vind dat  je de basistechnieken leert begrijpen. Diafragma en sluitertijd zijn namelijk dé basis voor goed belichte foto's. Voor de beginnende fotograaf met weinig ervaring is dat  al vaak een hele stap om te snappen hoe het werkt laat staan hoe dit moet worden toegepast in de praktijk.

In de diafragmamodus (A of Av) bedien je deze instelling via het  instelwiel op je camera. Je focust je helemaal op het diafragma (en de compositie natuurlijk) en  de camera kiest automatisch een zo kort mogelijke sluitertijd die het best past bij het door jou gekozen diafragma.  Over de sluitertijd hoef je je (in principe) niet druk te maken. Dat is overigens niet helemaal waar,  je moet namelijk wel in de gaten blijven houden dat de sluitertijd die je camera kiest, kort genoeg is om bewegingsonscherpte te voorkomen. En dat betekent dat je soms toch moet ingrijpen. Dit zou kunnen met de Belichtingscompensatie.

M-standMaak je foto's met beweging als belangrijste onderwerp dan kies je voor de S of Tv stand. Ook dan bedien je de instelling met het (meestal zelfde) instelwiel. Bij deze stand ben jij de baas over de gekozen sluitertijd, de camera zorgt voor de best passende diafragmakeuze (dus precies andersom als bij de diafragmamodus).

In beide gevallen moet  je dus  wel een paar dingen weten voor een  goed belichte foto (juiste diafragmawaarde, een goede sluitertijd). In de A(v), of S of Tv stand werken diafragma en sluitertijd dus samen (wijzigt er iets in de ene waarde dan gebeurt dat ook in de andere waarde) en door voor de  diafragma- of sluitertijdmodus te kiezen hoef je dus maar met één instellingen bezig te zijn. 


Maar hoe zit dat dan met de M-stand?

Bij de handmatige stand (M) werkt het principe hetzelfde alleen met dit verschil dat je heel goed moet weten hoe diafragmaM-stand en sluitertijd werken omdat die  twee  nu  onafhankelijk van elkaar ingesteld kunnen worden. Dus je kiest zelf een diafragmawaarde en een  sluitertijdwaarde. Maak je een verkeerde instelling dan is de kans groot dat de foto over- of onderbelicht of bewogen is. Er is wel een hulpfunctie, nl de indicator in de zoeker of display, die zoveel mogelijk in het midden terecht moet komen. In de meeste gevallen zal dat een goed resultaat opleveren. Het histogram is dan  natuurlijk ook een perfect hulpmiddel.

 

plusmin2AInstellen in de M-stand gebeurt op de meeste camera's met één instelwiel,  in combinatie met het +/- knopje. Dat betekent dat je verschillende handelingen snel na elkaar moet uitvoeren voor de juiste instelling. Als je daar niet veel tijd voor hebt  dan is de kans groot dat het 'moment' voorbij is.

 


Wanneer dan wel volledig handmatig?

Beginnende fotograferen hebben als eerste prioriteit om te leren hoe hun camera werkt en om te ontdekken wat belangrijkste basistechnieken van de fotografie zijn. Veel oefenen in de diagragma- en sluitertijdmodus is daarom de eerste stap.  Wanneer je begrijpt hoe dit werkt dan is de stap naar de M-stand niet  groot. En dan zijn er natuurlijk situaties waarbij de de M-stand de voorkeur heeft.

  • Je hebt voldoende routine en je kent je camera en de basistechnieken goed.
  • Bij lastige lichtomstandigheden waarbij een instelling moet worden gekozen die niet in de diafragma- of sluitertijdmodus bereikt kan worden.
  • Je hebt alle tijd om voor een specifieke instelling te kiezen.
  • Je werkt in een studio waarbij de lichtomstandigheden altijd hetzelfde zijn.

En wanneer (liever) niet?

Natuurlijk kun je altijd op de M-stand fotograferen  maar het is  niet aan te raden als je de routine (nog) niet hebt. Niets is zo frustrerend dan niet goed belichte of bewogen foto's en helemaal als je niet weet waardoor dat is gekomen. Maar wat dacht je van het gemiste moment omdat je druk in de weer was  met de camera-instellingen. Het is ook een fabel dat fotograferen in de M-stand een garantie is voor goede foto's en dat je altijd op M-stand moet fotograferen. In veel gevallen geeft de diagragma- of sluitertijdmodus hetzelfde resultaat en kun jij je helemaal focussen op de compositie in plaats van je bezig te zijn met de knoppen op  je camera.

Heb je meer vragen of wil je meer leren zodat jij de baas over je camera bent in plaats van andersom volg dan de basiscursus fotograferen waar we de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van de camera uitvoerig behandelen.